صندوق توسعه ملی آب پاکی را روی دست نفتیها ریخت
پنل «نظام مالی، سرمایهگذاری و فاینانس» امروز در دومین روز کنگره بینالمللی شرکتهای اکتشاف و تولید برگزار شد؛ نشستی که در آن نماینده صندوق توسعه ملی رسما اعلام کرد این صندوق امکانی برای سرمایهگذاری سالانه 30 میلیارد دلاری در پروژههای نفت و گاز را ندارد و تنها راه سرمایه خارجی است. درحالیکه شرکتهای خارجی حاضر در نشست هم با کلی گویی، عملا امکان سرمایهگذاری در ایران را رد کردند.
معاون صندوق توسعه ملی: طرحهایی که نیازمند تضمین دولتی هستند در اولویت نیستند
عضو هیات عامل و معاون سرمایهگذاری خارجی صندوق توسعه ملی اظهار کرد: کسانی میتوانند از این صندوق اعتبار بگیرند که شریک ایرانی دارند و سهم دولت باید حداکثر ۲۰ درصد باشد.
به گزارش خبرنگار «انرژی امروز»، علیرضا ساعدی سارخانلو در پنلی با موضوع «نظام مالی، سرمایهگذاری و فاینانس» که امروز در دومین روز کنگره بینالمللی شرکتهای اکتشاف و تولید برگزار شد؛ با اشاره به اینکه «ما نهادهای عمومی غیردولتی داریم که باید توجه کنند که به آنها تنها ۲۰ درصد از منابع صندوق را میتوان تسهیلات داد»، تصریح کرد: تا به حال ۴۶ درصد منابع مسدود شده صندوق توسعه ملی به صنعت نفت تخصیص داده شده است. انتظار بوده ۳۰ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به پروژههای نفتی وام داده شود که امکانش نیست. بنابراین، تنها راه ورود به بازارهای سرمایه خارجی است.
معاون سرمایهگذاری خارجی صندوق توسعه ملی گفت: باید بتوانیم منابع خارجی بیشتری جذب کنیم. ما هشت بخش شامل نوسازی و احداث پالایشگاهها، E&.Pها، توسعه منطقه، IPCها و پیوند صنایع ایران و صنایع خارجی، شرکتهایی که میخواهند مستقیم وارد ایران شوند و پروژههایی که نیازمند گارانتی دولتی و وزارت اقتصاد هستند را که خواهان وام ارزی ارزی هستند؛ در نظر گرفتیم و طرحهایی که نیازمند تضمین دولتی هستند در اولویت نیستند.
سعدی با اشاره به حلقههای مفقوده اظهار کرد: روشهایی چون صکوک و… را سخت میتوان به شرکتهای معرفی کنیم و بسیاری از روشها، پایه محکمی هم ندارند. شرکت خارجی روش مطمئنی را برای سرمایهگذاری انتخاب میکند. بر اساس آمارهای غیررسمی، ۸۰ میلیارد دلار ادعا علیه ایران در دادگاههای خارجی مطرح است و به همین جهت، باید سراغ کشورهایی برویم که از لحاظ قوانین و سیستم قضایی با هم سازگار باشیم.
وی تصریح کرد: شرکتهای خارجی همچنین خواهان تضامین لازم هستند که بتواند پول خود را به ارز خارج کند نه به ریال. نیاز به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز برای تحقق اهداف برنامه ششم است. افریقاییها در یک سال بیش از ۷۴ میلیارد دلار در صنایع نفتی توانستند سرمایه جذب کنند. درحالیکه ما پتانسیلهای بالاتری داریم و حق ماست که بتوانیم سالی ۳۰ میلیارد دلار سرمایه جذب کنیم.
معاون سرمایهگذاری خارجی صندوق توسعه ملی اظهار کرد: متاسفانه بانکهای ایران با بانکهای خارجی هیچ ارتباطی ندارند.
مدیر مالی دانا انرژی: قراردادهای ما قابل استفاده در بانکها نیست هزینه تامین مالی E&.P ایرانی در پروژهها دیده شود
مدیر مالی دانا انرژی با اشاره به چالش شرکتها در سیستم بانکی در حوزه وثائق و تضامین گفت: دوره بازپرداخت تسهیلات بانکی نیز بسیار کم است.
صادق شیرازی اظهار کرد: اگر قراردادی داشته باشیم که بتوانیم به بانکها ارائه دهیم، اخذ تسهیلات یکی از روشهایی تامین مالی است اما معمولا قراردادهای ما قابل استفاده در بانکها با توجه به سررسید سه ماهه نیست.
وی تصریح کرد: رتبه اعتباری ما نیز خوب نیست و این موضوع در هزینه بهره تاثیر میگذارد. هزینه بهره بالا نیز در اقتصاد پروژه تاثیرگذار است.
مدیر مالی دانا انرژی اظهار کرد: متاسفانه بازار سرمایه ایران عمر زیادی ندارد و تامین حجم سرمایه بالای مورد نیاز ما از بازار سرمایه امکان پذیر نیست. اخیرا اوراق ارزی بر پایه دلار معرفی شده است؛ اما پرسش اینجاست که چقدر مردم حاضر هستند با سود ۴.۵ درصد از این اوراق استقبال کنند؟
شیرازی افزود: از صندوق پروژه نیز میتوان برای تامین مالی استفاده کرد اما بر اساس قانون مالکیت پروژه از آن شرکت ملی نفت است و پیمانکار هیچ سهمی ندارد. در حوزه تامین مالی بینالملل تلاشهای بسیاری انجام دادیم منتها چالشها بسیار سختتر از سیستم بانکی داخلی است. امروز چهار شریک شرکت ما به ارتباط گرفتن با بانکهای خارجی کمک کرده است؛ اما از آنجا که راه حلهای ارائه شده به این دلیل اینکه تجربه نشده است، ریسک و هزینه بالا دارد. انتظار میرود عدالت رعایت شود و هزینه تامین مالی E&.P ایرانی در پروژهها دیده شود.
وی تصریح کرد: امیدوارم با توجه به برنامه ششم و اهداف بلند آن بتوانیم این اهداف را محقق کنیم. با توجه به بلندنظری وزیر نفت و هیات وزیران در تصویب چارچوب قراردادهای جدید،امیدواریم بتوانیم با حمایتهای وزارتخانه، اهداف را محقق کنیم.
مدیر سرمایهگذاری شرکت ملی نفت ایران: قرار است یک فاند واقعی با همکاری بانک خارجی ایجاد شود
مدیر سرمایهگذاری شرکت ملی نفت ایران نیز در این پنل با اشاره به بهبود شرایط سرمایهگذاری، اظهار کرد: امکان سهم داشتن به میزان ۵۰ درصد از دستاوردهای میدان برای پیمانکاران میتواند جذاب باشد.
محمد مصطفوی گفت: ۱۴.۵ درصد از درآمد نفت سهم این صنعت است و سالی ۹۰۰ میلیون بشکه نفت خام و کانسندیت صادر میکنیم. حدود ۱۳۰ هزار بشکه میعانات و NGL صادر میشود و با احتساب فروش گاز نیز در مجموع حدود ۱۰ میلیارد دلار از ۱۱۰ میلیارد دلار ارزش افزوده شرکت نفت، به این شرکت میرسد. این مساله باعث میشود که وزارت نفت سرمایه کافی برای سرمایهگذاری نداشته باشد و این مسائل اقتصاد پروژهها را نیز به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
وی با اشاره به اینکه «ارزشی که در آپستریم ایران ایجاد میشود در صندوق توسعه ملی، یارانه، بخش هزینه جاری و شرکت ملی نفت ایران، توزیع میشود»، گفت: قانون رفع موانع تولید و بند قاف، کمک کرد تا بتوانیم کمی از مشکلات را حل کنیم. همچنین ۱۵ هزار میلیارد دلار از پروژههای NGL نیز واگذار شد و وزارت نفت موظف به تامین خوراک آنهاست که این پروژهها خوشبختانه رشد خوبی داشتند.
مدیر سرمایهگذاری شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: در سال ۹۲، ۱۷۰ میلیون بشکه گازوییل و مازوت برابر با ۲۸ میلیارد لیتر در نیروگاهها سوزاندیم؛ اما تحویل بیشتر گاز پس از آن موجب صادرات سوختهای مایع شد و درآمدهای آن برای بازپرداخت هزینههای پیمانکاران صرف شد و در نهایت به پیشرفت سریع پارس جنوبی کمک کرد.
وی افزود: پس از تصویب ماده ۱۲ قانون نیز پیمانکار پروژه به جای ۱۴.۵ درصد، میتواند ۵۰ درصد سهم داشته باشد. بنابراین، پیمانکاران میتوانند تا ۵۰ درصد دست آورد میدان را داشته باشند. ۵۰ درصد درآمد میدان برای خیلی از فرصتها میتواند پاسخگو باشد تا خیال سرمایهگذاران راحت باشد که درآمد کافی وجود دارد.
مصطفوی با اشاره به امکان بهره بردن از فاند ایرانی، گفت: قرار است یک فاند واقعی با همکاری بانک خارجی ایجاد شود.
مولوی: حدود ۹۰۰ بیلیون دلار سرمایهگذاری در شرکتهای E&.P چگونه با افزایش سود از ۱۵ درصد به ۲۰ درصد در یک شب، میخواهیم جذب سرمایه کنیم؟
مدیرعامل شرکت مشاور مالی و سرمایهگذاری مولوی نیز در این پنل اظهار کرد: در سال ۲۰۱۶ در بخش شرکتهای E&.P حدود ۹۰۰ بیلیون دلار سرمایهگذاری صورت گرفته است.
پیمان مولوی تصریح کرد: ما چهار رکن اصلی در حوزه تامین مالی داریم. تقریبا تمامی شرکتهای E&.P در دنیا در هر اندازهای، به دنبال تامین سرمایه به روشهای خلاقانه هستند و علاقه به سرمایهگذاری کاهش یافته است. در حوزه اکتشاف سه روش عمده IPO یا عرضه اولیه، ارائه سهام و روشهای خرد دیگر، توسط شرکتهای E&.P مورد استفاده قرار میگیرد.
وی تصریح کرد: در حوزه تامین مالی شرکتهای E&.P سایز کوچک بیشتر از بازار تامین مالی استفاده میکنند؛ اما بازار سرمایهای ما شرایط جذب این شرکتها را ندارد. چگونه ایران با افزایش سود از ۱۵ درصد به ۲۰ درصد در یک شب، میخواهد جذب سرمایه کند؟ دیدیم که حداقل در یک شب ۵۰۰۰ میلیارد تومان به دلیل افزایش نرخ بهره و اوراق سپرده ضرر رسید.
مدیرعامل شرکت مشاور مالی و سرمایهگذاری مولوی اظهار کرد: شرکتهای متوسط تا بزرگ از روشهایی چون اوراق مشارکت و عرضه خصوصی با روشهای ترکیبی استفاده میکنند. شرکتهای بزرگ همچنین بیشتر از تامین مالی مبتنی بر ذخایر استفاده میکنند. شرکتهای IOC رتبههای بینالمللی بالایی دارند، بدهیشان کمتر از ۳۰ درصد است و از اعتبار خود برای تامین مالی استفاده میکنند؛ اما این شرکتها هم دچار مشکل هستند.
مولوی یادآور شد: شرکتهای ملی نفتی NOC به این نتیجه رسیدند که حاکمیت دولت را باید در پروژهها کم کنند؛ اما ما در ایران چه میکنیم؟ ما کجای قضیه هستیم؟ آیا شرکتهای E&.P ما در خارج از ایران پلتفرم دارند؟ کدام E&.P خارج از ایران حتی قبل از تحریمها بانک احداث کردند؟ آیا روابط خود را تقویت کردیم؟ اکنون هم که تحریم هستیم؛ این کار بسیار سخت است.
وی با تاکید بر لزوم طراحی استراتژی گفت: رتبه اعتباری ایران در روشهای تامین مالی بسیار اهمیت دارد. رتبه اعتباری ما باید بهبود پیدا کند. هزینه سرمایه بنگاههای ما نیز کمتر از ۲۵ درصد میتواند باشد، چگونه میخواهیم با شرکتهای خارجی شریک شویم؟ در عین حال آیا ساختار سرمایه ما متوازن و قوی است؟ اگر همه این موارد را بهبود دهیم؛ بدون وجود پلتفرم و انجمنهای بینالمللی کارمان بسیار سخت خواهد بود.
این کارشناس افزود: ما هنوز به سطح تامین مالی کنونی شرکتها نرسیدهایم؛ درحالیکه شرکتهای خارجی در حال گذر از این مرحله هستیم. رتبه اعتباری ایران در رده کشورهای قابل سرمایهگذاری نیست. شرکتهای E&.P مطمئن باشند با سیستم دلالی نمیتوان تامین مالی کرد، باید پلتفرم داشته باشید.
فیرو: راهحلهایی داریم که خارج از تحریم آمریکا است
جیمز فیرو، مدیرعامل Eco capacity exchange، نیز در ادامه این پنل گفت: ما راه حلهایی برای فعالیت در ایران داریم که خارج از تحریم آمریکا است. یکی از راه حلها آزاد کردن پتانسیل قفل شده شرکتهاست. از آنجا که پتانسیلها به درستی شناخته نشده یک سری محدودیتها ایجاد شده است. این موضوع در همه صنایع دیده میشود.
وی افزود: ایران در زمینه مشکلات مالی تنها نیست و کشورهای تولیدکننده نفت و گاز دچار چالشهای مشابه هستند؛ اما مشکل چیست؟ یک مشکل جهانی پولی اینجا داریم. در سیستمهای مالی جهانی ناکارآمدی و شکستهایی وجود دارد و پولها پشتوانه ندارند؛ حتی دلار آمریکا نیز دچار مشکلاتی است.
فیرو عنوان کرد: در دو سه ماه اخیر نیز شاهد افت ارزش دلار نسبت به یورو بودیم. یک بحران سیستماتیک وجود دارد. ما سعی کردیم روشهای تامین مالی با بهره صفر را دنبال کنیم.
دیجیک: باید در مورد شرایط سرمایهگذاری مطمئن شویم
جیپ وان دیجیک، از شرکت Philip Sidney، نیز گفت: شرکتهای خارجی ارزیابی میکند که کجا با چه کسی و برای چه سرمایهگذاری میکنند. باید در مورد شرایط سرمایهگذاری مطمئن شویم.
وی افزود: اکثر شرکتهای خارجی علاقه مند به انتقال تکنولوژی هستند، با کمک رگولاتورها باید ببینیم چه لایسنسهایی را داشته باشیم و چه محصولاتی تولید شوند.
وی با اشاره به ملاحظات مالی فعالیت در ایران گفت: باید شرکتهای ایرانی ریسک را مدیریت کنند.