لزوم حذف نفت از ترکیب انرژی دنیا تا سال 2060
محققان روشهای جدیدی برای کاهش گرم شدن کره زمین به 1.5 درجه سانتیگراد تا سال 2100 ارائه دادند.
به گزارش خبرنگار بینالملل «انرژی امروز» یک گروه از محققانی که زیر نظر «انجمن بینالمللی آنالیزهای سیستمهای کاربردی» IIASA کار میکنند مدلسازی و سناریوی جدیدی برای چند روش برای محدودسازی گرم شدن کره زمین به 1.5 درجه سانتیگراد تا سال 2100 ارائه دادهاند.
بر اساس نتایج این تحقیقات که در نشریه «تغییرات اقلیم طبیعت» منتشر شده است، راههای چندی برای محدود سازی گرمایش جهانی تا سال 2100 به میزان 1.5 درجه سانتیگراد تصویب شده معاهده پاریس وجود دارد.
در این تحقیقات تاثیر عواملی چون نابرابریها، تقاضای انرژی و همکاریهای بینالمللی نیز در امکانپذیری این روشها درنظر گرفته شده است.
این تحقیقات بر اساس شش مدل ارزیابی یکپارچه و یک مدل ساده اقلیمی، در فضای اقتصادی-اجتماعی، و تکنولوژیکی انجام گرفته و فرضیاتی که ریشه در پنج خط سیر اجتماعی اقتصادی اشتراکی SSPs دارد.
SSPs پیش از این توسط IIASA توسعه یافته بود و نگاهی متفاوت به نحوه پیشرفت جهان و اجتماعات دارد.
محققان نشان دادند که خط سیر آنها میتواند تا سال 2100 درجه گرمایش کره زمین در حد 1.5 درجه سانتیگراد محدود سازد اما از سویی مشخص کردند که تمامی این سناریوهای موفق شامل گذار سریع از انرژیهای فسیلی و حرکت به سوی منابع انرژیهای کم کربن، کاهش مصرف انرژی و حذف CO2 است.
از سویی موانعی که بر سر این راه وجود دارد نابرابریهای اجتماعی اقتصادی، ادامه وابستگی به سوختهای فسیلی و سیاستهای کوتاه مدت محافظهکارانه هستند.
بر اساس این تحقیقات، پیک انتشارات گازهای گلخانهای در سال 2030 خواهد بود و در دو یا سه دهه آینده روند کاهشی خواهند داشت و بین سالهای 2055 تا 2075 به وضعیت انتشارات صفر تمایل خواهد یافت.
از سویی در سناریوهای موفق تقاضای انرژی به دلیل بهرهوری بیشتر انرژی کاهش مییابد. انرژیهای تجدیدپذیر در دهه آتی افزایش بیشتری مییابند و تا سال 2050 دستکم 60 درصد برق تولیدی را به خود اختصاص میدهند.
در دیگر سو میزان مصرف زغال سنگ هم تا سال 2040 به کمتر از 20 درصد سطح فعلی خود میرسد و نفت تا سال 2060 از گردونه ترکیب انرژی خارج میشود.