از برکناری وزیر نفتی امریکا تا انتصاب سفیر نفتی انگلیس در تهران!!
وزارت خارجه بریتانیا راب مکر را به عنوان سفیر جدید این کشور در ایران معرفی کرده است.
به گزارش خبرنگار بین الملل «انرژی امروز» بعد از خبر برکناری رکس تیلرسون، وزیر نفتی دولت دونالد ترامپ، امروز خبر انتصاب یک نفتی در سفارتخانه بریتانیا در تهران شنیده شد.
هم برکناری وزیر نفتی ترامپ در واشینگتن و هم انتصاب سفیر نفتی بریتانیا در تهران، هر دو برای تحلیلگران سیاسی جالب بوده و موضوعی برای شرح و بسط گمانههای سیاسی.
رابرت نیگل پائول مکر از ماه آوریل (حدود دو هفته دیگر) جانشین نیکلاس هاپتون، سفیر فعلی بریتانیا در ایران خواهد شد.
هاپتون از سپتامبر ۲۰۱۶ (یک سال و نیم پیش) و بعد از آن که روابط دو کشور در سطح سفیر از سر گرفته شد، به عنوان سفیر بریتانیا در تهران معرفی شد. پیش از آن هم ۹ ماه کاردار بریتانیا در ایران بود.
بوریس جانسون، وزیر امور خارجه بریتانیا درباره انتصاب مکر گفت: ایران نقش مهمی در خاورمیانه دارد، اما بسیار حیاتی است که این نقش به شیوهای سازنده اعمال شود، مسئلهای که من در سفر ماه دسامبرم به ایران هم بر آن تاکید کردم.
جانسون ابراز خشنودی کرده که راب مکر «تجربه گرانبهای خود در سطح بینالمللی» را در نمایندگی بریتانیا در تهران به کار خواهد گرفت. وزیر امور خارجه بریتانیا به مشکلات پیش روی سفیر تازه از جمله پرونده زندانیان دو تابعیتی بریتانیا در ایران هم اشاره کرده است.
جانسون در ادامه به توافق هستهای ایران اشاره کرد و آن را یک «موفقیت بزرگ دیپلماتیک» دانست که «ثمره سالها صبوری دیپلماسی مدام بوده و باعث شده است این تهدید که ایران به سلاح هستهای مجهز شود، از میان برود».
راب مکر هم بعد از انتصاب خود گفته است که رابطه با ایران برای ساختن خاورمیانهای «امنتر و باثباتتر» حیاتی است.
او گفته در انتظار همکاری با دولت ایران و همین طور شرکای جهانی برای حفظ توافق هستهای و افزایش روابط دوجانبه از طریق گفتوگو درباره «حقوق بشر، تجارت و پیدا کردن راه حل سیاسی برای درگیریها در سوریه، یمن و مناطق دیگر» است.
نیکلاس هاپتون، سفیر فعلی بریتانیا در تهران، در توییتر خود از این که ایران را ترک خواهد کرد ابراز ناراحتی کرده و نوشته است که روابط دو کشور از زمان بازگشایی سفارتها در سال ۲۰۱۵ «پیشرفت مثبتی» داشته، «اما کارهای زیادی هنوز باقی مانده است».
سفیر تازه بریتانیا کیست؟
راب مکر، سفیر تازه بریتانیا در تهران از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۱ در سمتهای مختلف در وزارت امور خارجه بریتانیا فعال بوده و در این فاصله در کشورها و مناطق مختلفی حضور داشته است.
او از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ میلادی یکی از مدیران ارشد گروه بیجی ( BG Group) بوده که یک شرکت نفت و گاز بینالمللی با مرکزیت بریتانیا است.
سفیر جدید بریتانیا پیش از پیوستن به وزارت خارجه انگلستان، بین سالهای ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۰ در وزارت دفاع این کشور فعالیت میکرده است. وی بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۵ در سفارت انگلیس در بخارست رومانی فعال بوده و سپس به اداره خاورمیانه وزارت خارجه انگلیس منتقل شده است.
او در سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۲ در سفارت انگلیس در واشنگتن دبیر اول خاورمیانه و ضدتروریسم بوده است. مکر در سال ۲۰۰۲، اندکی پس از حوادث یازده سپتامبر به لندن بازگشت و مدیر اداره سیاستگذاری ضدتروریسم وزارت خارجه انگلیس شد.
فعالیت در سفارت انگلستان در هند و کنیا هم از دیگر سوابق دیپلماتیک مکر است.
آخرین شغلی که مکر پیش از اعزام به تهران داشته است، مدیریت ریسک سیاسی شرکت نفت و گاز «بیجی» بوده است.
حالا باید منتظر ماند و دید این سفیر جدید که سابقه یک شرکت نفتی را هم در کانامه خود دارد قرار است در یک کشور نفتخیر خاورمیانه چگونه تعاملات سیاسی به شدت پر افت و خیز بین ایران و بریتانیا را مدیریت کند.
لازم به ذکر است که هفته گذشته ولیعهد عربستان سعودی از بریتانیا دیدن کرده است. ایران و عربستان دو کشور رقیب هم در خاورمیانه بر سر قیمت نفت و توافق اوپک و ادامه تاخت و تاز نفت شیل در دنیا باهم اختلاف دارند.
آیا میتوان انتصاب یک فرد با سابقه نفتی در سفارت بریتانیا را به سفر ولیعهد عربستان به بریتانیا در اوج اختلافات نفتی ایران و عربستان ربط داد؟