روسنفت، بازوی سیاسی روسیه در خاورمیانه
سال گذشته روسنفت، بزرگ ترین شرکت نفت روسیه درتلاش بود علیرغم تنش های بوجود آمده در کردستان عراق، همکاریش با دولت منطقه ای کردستان را گسترش دهد، اما ماه های آغازین 2018 با سردی روابط بین دو طرف همراه بود.
با امضای قراردادی در فوریه 2017 به منظور توسعه زیرساخت های نفت و گاز، به نظر می رسید روسنفت به اصلی ترین شریک کردستان در استحصال ذخایر هیدروکربوری تبدیل شود. اما شکست رفراندوم استقلال طلبی در اواخر سپتامبر و بازپس گیری دوباره میادین نفتی کرکوک توسط دولت بغداد و فرونشاندن هرگونه تلاش احتمالی برای تجزیه طلبی کردها، نویدبخش اخبار ناخوشایندی برای اتحاد کردستان – روسنفت بود.
به اعتقاد مسئولان روسنفت، برای بهبود روابط بین طرفین قرارداد، میبایست سه مسئله مهم مورد بازبینی قرار گیرد: امتیاز انحصاری 5 اکتشاف روسنفت در منطقه کردستان عراق، آغاز دوباره صادرات کامل نفت از طریق قلمرو کردستان و پیش پرداخت قابل توجه روسنفت برای تولید نفت در سال های پیش رو.
در همین رابطه نیز جبار ال لعیبی وزیر نفت عراق ضمن ابراز امیدواری از حل و فصل مسالمت آمیز مسائل با روسنفت در مورد نفت کرکوک، اظهار داشت وزارت نفت قصد ندارد درهای کشور را به روی شرکت هایی که قصد کمک به توسعه صنعت نفت عراق را دارند ببندد، تنها شرطی که در این میان وجود دارد همکاری روسنفت با بی.پی در استحصال نفت از کرکوک است (بی.پی سهمی 19.75 درصدی در روسنفت دارد). در این صورت محتمل به نظر می رسد که دست روسنفت از کنترل کامل بر روند تولید میادین نفتی کرکوک کوتاه می شود، منطقه ای که تولید کنونی آن به تنهایی با مجموع تولید کردستان عراق برابر است.
فارغ از تعارضات به وجود آمده بر سر نحوه مشارکت روسنفت با دولت منطقه ای کردستان و دولت مرکزی بغداد برای توسعه میادین نفتی و افزایش تولید نفت، آنچه که مهم است تبدیل شدن این شرکت به بازوی سیاست خارجی روسیه در گسترش نفوذ این کشور در منطقه خاورمیانه می باشد. خواه از طریق مذاکرات دیپلماتیک یا روابط نظامی، غول نفتی روسیه بدون اینکه رنجش خاطری برای دولتی ایجاد نماید، تقریبا در تمامی تعاملات مرتبط با انرژی در سرتاسر جهان و منطقه خاورمیانه حضور دارد، کاری که از کمتر شرکتی در جهان برمی آید.