تب سیستان و بلوچستان پایین نمیآید
ویدا ربانی، خبرنگار پارلمانی «انرژی امروز»
این روزها در سیستان و بلوچستان فصل خرماپزان نیست، فصل سوختن نخلهاست. هفته گذشته دمای هوا در این استان به عدد بی سابقه 56 درجه رسید. اینکه سیستان و بلوچستان دارد میسوزد کنایه ادبی نیست واقعیت است.
هفته گذشته 112 نخل در منطقه بگان قصرقند سیستان و بلوچستان براثر گرما در آتش سوخت، محمد بلوچزهی، بخشدار بخش مرکزی نیکشهر، هم از آتش گرفتن دو خودروی سنگین در این شهرستان براثر گرمای هوا خبرداد. او همچنین در توئیتر خود از آتش گرفتن یک دستگاه اتوبوس و لودر در نیکشهر و یک نانوایی در شهر سرباز خبر داد.
علی کرد، عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان، از مشکلات ناشی از افت ولتاژ برق و افزایش دما در سیستان و بلوچستان خبر داده و گفت: «مصرف بالای برق نوسانات برق و افت ولتاژ در برخی مناطق را به دنبال داشته و علاوه بر این افزایش دما باعث شده تمامی منابع آبی در بحث آبفای روستایی، شهری کاهش شدیدی داشته باشد به گونهای که در حال حاضر در برخی روستاهای استان با بحران آب مواجه هستیم.»
حسینعلی شهریاری، نماینده مردم زاهدان، هم نسبت به ایجاد بحران اجتماعی در سیستان و بلوچستان هشدار دارد و گفت:«سازمان هواشناسی عنوان میکند که دمای هوا در برخی شهرها به 56 درجه رسیده ولی واقعیت این است که دمای هوا از 56 درجه نیز بیشتر است. از سوی دیگر با توجه به گرمای زیاد، قبضهای برق مردم با مبالغی در حدود یک میلیون تومان میآید که حقوق ماهیانه بسیاری از ساکنان این واحدهای مسکونی در حدود 200 هزار تومان هم نیست که عدم توان پرداخت هزینه برق مصرفی توسط این افراد باعث میشود تا برق منازل آنها قطع شود.»
شهریاری بابیان اینکه «وضعیت در استان سیستان و بلوچستان بسیار نگرانکننده است»، خاطرنشان کرد: «وقتی برق در استان قطع میشود آب مصرفی مردم هم دچار مشکل میشود و ترس ما از این است که این مسئله به یک بحران اجتماعی تبدیل شود.»
شهریاری همچنین به رأی بالای مردم سیستان و بلوچستان به روحانی اشارهکرده و گفته است: «در طول چهار سال گذشته نیز آقای روحانی هیچ کار جدی و مثبتی را انجام نداده و اگر پروژهای هم به نتیجه رسیده به خاطر بودجهای بود که مجلس برای آن در نظر گرفته بود و یا از دولتهای قبل، این پروژهها شروعشده بود.»
عبدالغفور ایراننژاد، نماینده چابهار، هم در با انتقاد از وضعیت رسیدگی دستگاه مسئول به مردم استان سیستان و بلوچستان، پس از گرمای بیسابقه اخیر هوا در این استان گفته است وضعیت کمکرسانی به مردم استان برای مقابله با گرمای هوا و حل مشکل آب و برق مناسب نیست و هیچ امدادرسانی انجامنشده و همهچیز در حد حرف است.
ایراننژاد نیز از روحانی گله کرده و گفته است هیچ توجهی به مشکلات مردم استان سیستان و بلوچستان ندارد و در روزهای اخیر نیز شاهد هیچگونه اقدام عملی برای کمکرسانی به مردم سیستان و بلوچستان نبودهاند.
اعتراض مولانا عبدالحمید به بحران گرما و قطعی برق
سرانجام وضعیت سیستان و بلوچستان به جایی رسید که مولانا عبدالحمیددر مراسم نماز جمعه اهلسنت زاهدان از مسئولین خواست به مشکلات ناشی از افزایش دما در استان رسیدگی کنند. وی به مشکلات ناشی از افزایش شدید دما در شهرستانهای جنوبی سیستانوبلوچستان اشاره کرد و گفت:«مردم استان در هفتهای که گذشت گرمای شدیدی را تحمل کردند و در برخی مناطق بهخاطر مصرف بالا، برق با نارساییهایی مواجه شد که از مسئولین برق میخواهم به این مشکل مردم رسیدگی کنند. از مسئولین محترم درخواست داریم به مشکلات مردم صبور و باتحمل سیستانوبلوچستان رسیدگی کنند. اگر این مردم فریاد نمیزنند و شکایت نمیکنند به این معنا نیست که مشکل ندارند، بلکه مشکلات و فشارها را تحمل میکنند. لذا مسئولین و علما باید در تمام صحنهها در کنار مردم باشند و به خواستههای آنان توجه کنند.»
رفع مشکلات آب و برق سیستان و بلوچستان بهصورت ویژه در دولت
پسازاین انتقادها سرانجام وزیر نیرو به دستور رئیسجمهوری به سیستان و بلوچستان سفر کرد. حمید چیت چیان در این سفر در جمع خبرنگاران گفت: «: با توجه به گرمای بیسابقهای که در جنوب سیستان اتفاق افتاده منجر به بروز مشکلاتی در زمینه آب و برق شده است که بنا به دستور رئیسجمهوری به این استان آمدیم بلکه مشکلات مردم این استان را هر چه سریعتر بهویژه درزمینه آب و برف رفع کنیم.»
چیت چیان با اشاره به مشکلات استان سیستان و بلوچستان در زمینه آب و برق گفت:«اقدامات بسیار خوبی برای توسعه استان سیستان و بلوچستان انجامشده و بنابراین است که در ماههای آینده علاوه بر نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی که چند ماه قبل در این استان کلنگزنی شد، عملیات اجرایی یک نیروگاه ۸۰۰ مگاواتی دیگر نیز آغاز شود.»
وزیر نیرو با اشاره به اقدامات گستردهای که در این استان انجامشده است، گفت:«ازجمله اقدامات انجامشده میتوان به آبرسانی به ۵۰۰ روستا، کلنگزنی نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی و برنامهریزی برای آغاز عملیات اجرایی یک نیروگاه ۸۰۰ مگاواتی که بهزودی در دستور کار قرار میگیرد اشاره کرد. به کلی در سالهای اخیر اقدامات بسیار خوبی در حوزه اختیارات وزارت نیرو در سیستان و بلوچستان انجامشده و در ادامه نیز برنامهریزیشده و ما نیز با جدیت و تمام این برنامهها را پیگیری و اجرا میکنیم؛ بنابراین است که منابع اجرای این طرحها را عمدتاً از منابع داخلی وزارت نیرو تأمین کنیم.»