مکان‌یابی نامناسب صنایع، منابع آبی کشور را به قهقرا می‌برد

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: برخی صنایع آب‌بر را در فلات مرکزی و مناطق کم آب مستقر کردیم که ادامه این روند کشور را در زمینه منابع آبی به قهقرا می برد.

برات قبادیان روز یکشنبه در سمپوزیوم تخصصی امکان سنجی بهره گیری از ظرفیت‌های دریای عمان در تامین آب کشور افزود: وقتی منابع آب بر و انرژی بر در فلات مرکزی و استان های کم آب مستقر می شود، این نشان از بی دقتی ما در مدیریت دارد.

وی اظهار داشت: امروزه دیگر در دنیا هر توسعه ای مطلوب نیست، سازمان ملل بحث توسعه پایدار را با تعریف برآورده کردن نیازهای نسل کنونی بدون اینکه منافع نسل بعدی به خطر افتد، مطرح کرده و 17 هدف را به عنوان اهداف هزاره سوم تعیین کرد که هدف 9 آن در مورد بحث آب و بهداشت است.

وی ادامه داد: در دنیا آب به آب معدنی، شرب، بهداشتی، کشاورزی و صنعت تقسیم می شود در حالیکه که تعریف ما از آب فقط همان آب است و هر وقت هم که مشکل کم آبی مطرح می شود می گوییم ایران کشوری کم آب است بدون اینکه تلاشی برای جبران آن بکنیم.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: نزولات آسمانی 400 میلیارد متر مکعب در سال است که از این میزان 70 درصد آن تبخیر می شود و فقط 30 درصد را در اختیار داریم که استفاده کنیم؛ بنابراین باید با مدیریت صحیح به طور درستی از این میزان آب در اختیار بهره برداری کنیم.

وی افزود: میزان مصرف آب در ایران 96 میلیارد متر مکعب و ذخیره پشت سدها 38 میلیارد متر مکعب است حال باید ببینم از علم برای استفاده بهینه از منابع آبی تا چه میزان درست استفاده می کنیم زیرا دیگر مدیریت منابع آبی به روش های سنتی جواب نمی دهد.

وی اظهار داشت: سیاست نادرست توسعه یکی از اتفاقات ناخوشایندی است که در کشور رخ داده است به عنوان مثال تلاش می کنیم در زمینه تولید گندم و یا دانه های روغنی خودکفا شویم اما به چه قیمتی، هندوانه می کاریم تا صادر کنیم در حالی که هر یک کیلو هندوانه به 400 لیتر آب نیاز دارد، کدام عقل سلیمی آنرا قبول می کند.

قبادیان گفت: بنابر اعلام مجامع بین المللی اگر میزان برداشت آب یک کشور از منابع تجدیدپذیر آن بیشتر از 40 درصد باشد آن کشور با بحران روبرو می شود در حالی که ما بسیار بیشتر از این برداشت می کنیم، در واقع سیاست گذاری و مدیریت نادرست منابع مشکلاتی را به وجود آورده است.

وی افزود: 92 درصد منابع آبی کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود در حالی که این رقم در دنیا 70 درصد است بنابراین ما 22 درصد از متوسط جهانی بیشتر مصرف می کنیم یا اینکه سرانه مصرف آب شرب در ایران دو برابر استاندارد جهانی است چون از علم در سیاست گذاری ها و مدیریت استفاده نمی کنیم.

وی ادامه داد: سالانه در کشور 30 تا 40 میلیارد متر مکعب فاضلاب تولید می شود که با توجه به بحران کم آبی و خشکسالی فقط حدود پنج درصد آن بازیافت و دوباره به چرخه بر می گردد در حالی که در برخی از کشور این رقم بازگشت 90 درصد است.

قبادیان گفت: برخی افراد از مشکلات آب و محیط زیست در کشور به عنوان بحران یاد می کنند در حالی که به نظر من این اَبَر بحران است و تا زمانی که چنین چالش هایی در کشور باشد دیگر به هیچ دشمنی نیازی نیست.

وی اظهار داشت: در وزارت صنعت، معدن و تجارت تصفیه فاضلاب را در دستور کار قرار دادیم و قرار است با استفاده از فناوری های روز دنیا و تجربه جهان با جدیت به آن بپرداریم.

معاون وزیر صنعت معدن و تجارت تاکید کرد: با توجه به کمبود منابع آبی در کشور، نگاه ما نسبت به مصرف و مدیریت آن همچنان سنتی است، به عنوان مثال در منازل ما آب شرب و آب بهداشتی یکی است در حالی که باید این دو از هم جدا شوند.

وی گفت: در این راستا دستورالعمل های یکسانی وجود ندارد و تا زمانی که نگاه ها و نحوه مدیریت منابع آبی از سنتی به مدرن تغییر نکند حتی با انتقال آب هم نمی توانیم کاری از پیش ببریم و مشکلی حل نخواهد شد.

قبادیان تاکید کرد: اگر مدیریت اقتصادی و اجتماعی آب درست اجرا شود و مصرف بهینه صورت گیرد، دیگر نیازی به انتقال آب نیست، باید در تغییر پارادایم مدیریتی با رویکرد بر علم پیش رویم. البته تغییرات اقلیم را هم نمی توان نادیده گرفت.

وی با اشاره به نگاه مسوولان بر تولید و اشتغال گفت: کلید توسعه پایدار اقتصادی ایران در بخش صنعت، معدن و گردشگری با افزایش بهره وری به ازای آب مصرفی است.

قبادیان افزود: تدوین استانداردهای آب برای مناطق مختلف، تغییر پارادیم مدیریت عرضه و تقاضا از سنتی به مدیریت با رویکرد توسعه پایدار، به حداقل رساندن میزان مصرف آب، بازیافت و در آخر استفاده از ظرفیت های خلیج فارس و دریای عمان می تواند راه های خروج از بحران آب در کشور باشد بدون اینکه به انتقال آب نیازی باشد.

دانش کشور را از دغدغه آب نجات می‌دهد

رستم قاسمی مشاور سابق معاون اول رئیس جمهوری نیز در سخنانی این سمپوزیوم گفت: دانش و فکر صحیح کشور را از چالش کم آبی و دغدغه آن نجات می دهد.

قاسنی افزود: آب و منابع آبی را باید درست استفاده کنیم که دراین راستا نقش علم و فناوری بسیار پررنگ و تاثیر گذار خواهد بود.

وی به روش های مختلف استفاده از منابع آبی اشاره کرد و گفت: یکی از آنها روش تحت الارضی یا زهکشی عمقی است که نسبت به روش های دیگر، آب به میزان 80 درصد صرفه جویی می شود در حالی که محصول دو تا سه برابر افزایش می یابد.

وزیر اسبق نفت ادامه داد: به عنوان مثال در مزرعه ای با روش تحت الارضی در قزوین، 12 تن گندم در هکتار تولید می شود، این روش در قزوین، زابل، اصفهان و خراسان اجرا شده است.

وی ادامه داد: در بخش صنعت هم علم می تواند کمک زیادی در کاهش مصرف آب داشته باشد، صنایع قدیمی تر آب زیادی مصرف می کنند و لازم است صنایع جدید با تغییر بنیادی در این زمینه، آب کمتری مصرف کنند، در واقع این اقدامات دانش و فکری است که می تواند ما را از دغدغه آب نجات دهد.

قاسمی همچنین تاکید کرد: به رغم داشتن سه حوزه دریایی، مرزهای طولانی آبی و جزایر متعدد در کشور، به دلایلی نتوانستیم از مزیت های آن استفاده کنیم، با وجود این پتانسیل اما حتی پایتخت دریایی نداریم، البته در چند سال اخیر با هدف استفاده از این ظرفیتاقدامات خوبی در دانشگاه ها آغاز شده است.

وی به موضوع انتقال آب هم اشاره کرد و گفت: سه روش انتقال با کانال، حمل کردن و استفاده از خطوط لوله ای وجود دارد که با توجه به شرایط توپوگرافی ایران که در هر کیلومتر یک متر سطح وجود دارد، انجام آن گران تمام خواهد شد و همچنین انرژی بر است.

قاسمی تاکید کرد: باید استحصال و حتی انتقال را با استفاده از فناوری های نوین ارزان کنیم که دراین صورت دیگر بحران آب نخواهیم داشت.

سمپوزیوم تخصصی امکان سنجی بهره گیری از ظرفیت های دریای عمان در تامین آب کشور امروز با حضور جمعی از متخصصان این امر برگزار شد.

روش های فنی تولید آب شیرین از دریای عمان، روش های انتقال و توزیع آب استحصالی از دریای عمان ، ارزیابی اقتصادی و زیست محیطی انتقال آب از دریای عمان و ملاحظات ژئوپلتیکی تامین آب کشور از دریای عمان پانل های تخصصی این سمپوزیوم هستند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن