نفت و گاز ایران در توسعه تکنولوژی جایگاهی ندارد
دبیر کمیسیون تدوین و هماهنگی شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) گفت: صنعت نفت و گاز بسیار وابسته به تکنولوژی است و متاسفانه علی رغم تلاش های بسیار در این حوزه، نفت و گاز ما جایگاه خوبی در توسعه تکنولوژی ندارد.
فرهنگ فصیحی در گفتگو با خبرنگار نفت و گاز «انرژی امروز» با تاکید بر اینکه «یکی از موفقترین بخشهای دیپلماسی کشور دیپلماسی نفتی دولت یازدهم بوده است» گفت: بعد از سالها جایگاه کشور در بین کشورهای صادرکننده نفت تثبیت شد و اکنون دستاوردها ادامه دارد و هم سطح تولید ما و آنچه که در بازار از دست داده بودیم بخش زیادی از آن بازگشته است و این مدیون تلاشهایی است که در حوزه دیپلماسی نفتی انجام شده است.
او در باره نقاط ضعفی که در حوزه انرژی وجود دارد و باید بر روی آن تمرکز بیشتری صورت بگیرد گفت: یکی از عواملی که باید بر روی آن تلاش بیشتری صورت بگیرد؛ حوزه انتقل تکنولوژی است، به هر حال هنگامی که ارتباطات پررنگ میشود و شکل خوبی پیدا میکند این شانس پیدا میشود که بتوانیم به مرز نوآوری و تکنولوژی در دنیا دسترسی یابیم.
دبیر کمیسیون تدوین و هماهنگی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: ظرفیت نیروی انسانی و دانش کشور به گونه ایست که میتواند تکنولوژی روز دنیا را به خوبی جذب و استفاده کند.
توسعه تکنولوژی کامل کننده دستاوردهای دیپلماسی انرژی خواهدبود
او در ادامه اظهار کرد: گام تکمیلی برای این حوزه که بتواند در آینده نیز دستاوردهای حوزه دیپلماسی در حوزه صنعت نفت را تثبیت کند این است که همکاریهای تکنولوژیک و تبادل فناوری و تلاش برای همکاریهای مشترک در عرصه نوآوریها در حوزه تکنولوژی و صنعت نفت انجام گیرد؛ چراکه فعالیت در این عرصه ریشهای و زیر بنایی است و هنگامی که چیزی شکل میگیرد سخت میتوان آن را تغییر داد.
فصیحی ادامه داد: هنگامی که ما خریدار یک محصول تکنولوژی نفتی باشیم، با یک تحریم ساده یا با بستن بانکها و مسیرهای سرویسهای بانکی میتوان آن را از بین برد یا متوقف کرد، اما وقتی همکاری از جنس دانش باشد این را نمیتوان به هیچ شکلی متوقف کرد.
فصیحی با اشاره به اینکه عرصه نفت و گاز صنعت بسیار تکنولوژی بر است گفت: صنعت نفت و گاز بسیار وابسته به تکنولوژی است و متاسفانه علی رغم همه زحماتی که در این حوزه کشیده شده است نسبت به سایر بخشها، نفت و گاز ما جایگاه خوبی در توسعه تکنولوژی ندارد.
دبیر کمیسیون تدوین و هماهنگی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه ما درصد کمی از مجموعه عظیم تکنولوژی روز دنیا را اکنون در داخل کشور داریم اظهار کرد: اگر بتوان از این فرصت پیش آمده در پسابرجام استفاده کرد تا بتوانیم به توسعه تکنولوژی و نوآوری در عرصه نفت و گاز سرعت بیشتری بدهیم، این امر میتواند کامل کننده دستاوردهای ما در دیپلماسی انرژی باشد.
سهم ایران در بازارهای جهانی احیا میشود
او با تاکید بر اینکه «مسیر برگشت به قدرت گذشته در بازار نفت و گاز و سپس روند افزایشی سهم بازار زمانبر است» گفت: در عرصههای بنیادی و زیرساختی بخصوص در حوزه انرژی روابط به راحتی شکل نمیگیرد و نیازمند گذر زمان بیشتری هستیم.
فصیحی در ادامه افزود: مشخصات و مختصات تعیین کننده هستند؛ به این معنا که اگر کشوری در دنیا با نفت ایران پالایشگاههای خود را اداره میکرد، اگر در دوران تحریمها مجبور شده باشند که سوئیچ کنند و به سمت منابع دیگر روی آورند، در نتیجه آن برخی از امکانات زیرساختهای فنیشان دستخوش تغییر شده است.
او با اشاره به اینکه «باید جذابیت بسیار، و اطمینان نسبت به آینده و همچنین قیمت مناسب برای کشور مقابل وجود داشته باشد» تاکید کرد: ارتباطات به گونهای تنظیم شود که دوباره سهم ایران در بازارهای جهانی احیا شود.
دبیر کمیسیون تدوین و هماهنگی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه در سالهای اخیر روند افزایش سهم ما در بازار روند مثبتی بوده است گفت: امیدواریم اعتماد بازارهای جهانی به ایران بازگردد و بازار ایران بیش از قبل رونق بگیرد؛ چرا که ظرفیت کنونی ما نسبت به گذشته افزایش بیشتری یافته است.
دوستی، اعتماد و اطمینان، لازمه ورود کشورهای خارجی به ایران
او با اشاره به اینکه یکی از راههایی که حضور شرکتهای خارجی را در ایران میسر میسازد، روابط دوستانه با کشوهاست گفت: این اصل در مورد همه کشورها صدق میکند و همه کشورها نیازمند رابطه دوستانه برای پاسخگویی به نیازهایشان هستند؛ اگرچه به دلیل ظرفیتهای خاصی که در کشور ما به لحاظ ژئوپلیتیکی وجود دارد این موضوع اهمیتی دوچندان میابد. زمانی ارتباطات گسترش خواهند یافت که ما توانسته باشیم اطمینان و آرامش آنها را برای حضور در ایران فراهم کرده باشیم تا علاوه بر اینکه بتوانیم منبع مورد اعتمادی برای تأمین انرژی آنها باشیم، بتوانم واسطه خوبی برای انتقال و صادرات انرژی نیز باشیم.
فصیحی تاکید کرد: اگر این دو عامل با هم ترکیب شوند، موقعیت منحصر بفرد و بالقوه ایران در حوزه انرژی بالفعل خواهد شد و طبیعی است که ارتباط با کشورهای همسایه در اولویت است.
قرارداد گازی ایران و ترکیه صلاحدید وزارت نفت بوده است
دبیر کمیسیون تدوین و هماهنگی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری ادعای مفت فروشی گاز را در قرارداد گازی ایران وترکیه رد کرد گفت: این قرارداد طبق صلاحدید وزارت نفت بوده است.
او در ادامه اظهار کرد: بسیاری از مجموعهها برای ورود به بازار و یا ورود به عرضه محصول خاصی نوعی از سیاستها را اتخاذ میکنند اما طبیعتاً باید آن مجموعه و بسته سیاستی باید کامل دیده شود و اگر عوامل حاضر در وزارت نفت بسته سیاستی خود را به طور کامل عرضه کنند احتمالاً شبهاتی که به وجود میآید را میتواند به طور کامل برطرف کنند.