اختلاف کشورهای حاشیه خلیج فارس بر توافق اوپک تاثیر گذار است؟
وزرای انرژی روسیه و کویت اعلام کردند که تنش میان قطر و چهار کشور عربی خاورمیانه بر توافق اوپک تاثیرگذار نخواهدبود.
به گزارش انرژی امروز، عربستان، بحرین، امارات متحده عربی و مصر همپیمان شدهاند که راههای تجاری قطر را ببندند. این بحران زمانی تشدید شد که قطر نشانهای از بهبود روابط خود با ایران را نشان داد. هرچند این کشور هنوز هم راههای دریایی خود برای تجارت و فرستادن نفت و گاز به بازارهای جهانی را دارد، اما این شرایط به طور قطع بر بازار نفت و گاز تاثیرگذار خواهد بود؛ همچنانکه در پی تنش میان قطر و چهار کشور عربی خاورمیانه، قیمت نفت خام در بازارهای آسیا ۱.۶ درصد افزایش یافت. حال باید دید که آیا جو حاکم بر روابط کشورها بر توافق اوپک و پایبندی اعضا به توافق همچنان پایدار خواهد بود یا خیر.
در همین رابطه بلومبرگ مینویسد هرچند این دعوای دیپلماتیک بر تجارت دریایی تاثیری نداشته است هرنوع افزایش تنش چشمانداز عرضه از خاورمیانه از جمله سازمان کشورهای صادر کننده نفت اوپک که عربستان و ایران و قطر هم در آن عضو هستند را به هم خواهد ریخت.تمامی این کشورها از تنگه هرمز استفاده میکنند و بنا بر اعلام وزارت انرژی ایالات متحده، حدود ۳۰ درصد نفت جابجا شده از طریق دریا در دنیا از راه این تنگه صورت میگیرد.
نگرانیها از اینکه تنش دیپلماتیک بین قطر و چند کشور عربی از جمله عربستان ممکن است تلاشهای اوپک برای مهار مازاد عرضه را تضعیف کند، موجب شد تا قیمت نفت امروز کاهش یابد و به زیر ۵۰ دلار برسد.
قیمت هر بشکه نفت برنت امروز با 10 سنت کاهش به 49 دلار و 37 سنت رسید و نسبت به آغاز معاملات روز 25 می، یعنی روز تمدید توافق کاهش تولید حدود 8 درصد کاهش داشت. قیمت نفت خام آمریکا نیز امروز با 10 سنت کاهش به 47 دلار و 30 سنت رسید.
قطر با تولید روزانه 620 هزار بشکه نفت یکی از کوچکترین تولید کنندگان نفت عضو اوپک است، اما برخی سرمایهگذاران نگراناند که تنش در درون اوپک منجر به تضعیف توافق کاهش تولید شود.
گرگ مککینا، استراتژیست ارشد بازار نفت در موسسه آکسی تریدر گفت، این احتمال واقعی وجود دارد که یکپارچگی اوپک در مورد توافق کاهش تولید در هم بشکند، اما دیگر تحلیلگران گفتند، این نگرانیها بیش از حد غلوآمیز به نظر میرسند.
تامس وارگا، تحلیلگر موسسه نفت PVM میگوید: تمایلات خشن بازار نفت اجازه نمیدهد که کاهش نفت اوپک در دراز مدت تاثیر چندانی بر بازار داشته باشد، اما ارزش این را دارد که این کاهش نفت را در نظر داشت.
اما پیش بینی ها و صحبت های برخی وزرای انرژی کشورها حاکی از این است که آنها معتقدند تنش میان قطر و چهار کشور عربی خاورمیانه بر توافق اوپک تاثیرگذار نخواهد بود همچنانکه الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه ضمن اعلام دیدارش با با وزیر انرژی عربستان در ماه جاری میلادی در قزاقستان ابراز امیدواری کرد که اختلاف اخیر میان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، تاثیری بر اجرای توافق کاهش تولید نفت نداشته باشد.
او همچنین اعلام کرد: در روزهای آینده ماه ژوئن در آستانه، پایتخت قزاقستان، با خالد الفالح، وزیر انرژی، صنایع و منابع معدنی عربستان، دیدار می کند.
نواک همچنین با اعلام اینکه روسیه برای بحث درباره بحران روابط قطر و چند کشور عربی، خواهان نشست اضطراری با اوپک نیست گفت: با وجود تنش دیپلماتیک میان برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، توافق نفتی میان کشورهای عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) باید به قوت خود باقی بماند و هیچ موضوعی به آن آسیب نمی رساند.
علاوه بر این وزیر نفت کویت عصام الرزوق نیز پیش بینی کرد که با وجود تنش دیپلماتیک اخیر میان کشورهای عربی، قطر همچنان به توافق کاهش تولید نفت پایبند است.
او گفت: قطر به تصمیم کاهش تولید نفت پایبند است و نرخ پایبندی آن، میان 93 تا 102 درصد نوسان دارد.