مرگ تالاب انزلی با گردشگری افسارگسیخته

با وجود تلاش هواداران محیط زیست و وعده همکاری مسئولان منطقه، وضعیت تالاب انزلی حادتر می‌شود و عمق آب تالاب همچنان رو به کاهش است. در سال جاری حتی در بعضی از بخش‌های عمیق تالاب، ارتفاع آب تنها به نیم متر می‌رسد.

نایب دبیر شبکه سمن‌های محیط ‌زیست نسبت به وضعیت تالاب‌ها در استان گیلان و به ویژه وضعیت حاد تالاب انزلی هشدار داد.

زهرا جنسی روز چهارشنبه (۱۶ خرداد ۶ ژوئن) گفت: «متاسفانه تالاب‌های با ارزش ما در حال از دست رفتن هستند و اقدام عاجل و اثرگذاری در این خصوص نمی‌شود.»

این فعال محیط زیست به وضعیت تالاب انزلی اشاره کرد و گفت: «متاسفانه سال‌هاست که عمق بسیاری از بخش‌های عمیق انزلی به یک متر رسیده، این درحالی است که امسال در همین بخش‌ها نیم ‌متر آب هم وجود ندارد.»

تالاب انزلی در استان گیلان در حدود ۴۰ کیلومتری شمال رشت و در جنوب بندر انزلی واقع است. این تالاب یکی از بزرگ‌ترین زیست‌گاه‌های طبیعی جانوران به ویژه پرندگان به حساب می‌آید. سالانه هزاران پرنده مهاجر از سمت شمال به این تالاب می‌آیند.

کاهش عمق آب در تالاب انزلی می‌تواند فاجعه زیست‌محیطی را در منطقه ایجاد کند.

گردشگری افسارگسیخته

زهرا جنسی با اشاره به این که برنامه‌ریزی‌های عنوان شده برای نجات تالاب‌های گیلان هنوز به مرحله عملی نرسیده و در حد حرف باقی مانده است، نسبت به گردشگری بی‌رویه و کنترل نشده و نیز عدم توجه به حفظ طبیعت تالاب هشدار داد.

او گفت که تالاب‌های گیلان به عنوان ذخیره زیستگاهی باید حفظ شوند، اما در این روزها به سمت گردشگری می‌روند که ممکن است افسار گسیخته شود.

نائب دبیر شبکه سمن‌های محیط ‌زیست با بیان این که فعالان محیط‌ زیست نمی‌خواهند محدوده‌های زیستی خالی از مردم باشد، اظهار داشت: «ما موافق گردشگری ضابطه‌مند هستیم، اما این ضابطه باید مشخص شود. اگرچه بسیاری از طرح‌های عمرانی پیوست زیست‌محیطی دارند، اما متاسفانه در عمل به خیلی از بندهای این پیوست‌های زیست‌محیطی عمل نمی‌شود.»

خانم جنسی نسبت به عواقب بی‌توجهی نسبت به وضعیت هشداردهنده تالاب‌های گیلان از تالاب انزلی به عنوان یکی از تالاب‌های استراتژیک نام برد و گفت: «[این تالاب] به غیر از اینکه یک تالاب بین‌المللی است، در صورتی که خشک شود پیامدهای اقتصادی و اجتماعی بسیار زیادی هم برای مردم خواهد داشت. یعنی اگر نخواهیم از دریچه محیط‌ زیست به آن توجه کنیم درصورتی که تالاب انزلی خشک شود، با مشکلات عدیده‌ای روبرو خواهیم شد و همین اتفاق برای خیلی از تالاب‌ها با وسعت کم یا زیاد در حال وقوع است.»

آلودگی روزافزون آب

 یکی از مشکلاتی که تالاب انزلی از سال‌ها پیش با آن روبروست آلودگی روزافزون آب است. به گفته کارشناسان ورود فاضلاب شهری و روستایی به تالاب و همچنین پسماند کارخانه‌های اطراف به رودخانه‌ها، از جمله دو رودخانه زرجوب و گوهررود، باعث آلودگی هر چه بیشتر تالاب انزلی شده است.

زهرا جنسی در باره راه نجات از آلودگی تالاب انزلی پیشنهاد کرد: «برای نجات انزلی باید ورودی‌های انزلی را پاکسازی کرد. زرجوب و گوهررود از جمله آلوده‌ترین رودخانه‌هایی هستند که شاید در دنیا وجود دارند و ما در کنار این رودخانه‌های آلوده زندگی می‌کنیم.»

عیسی کلانتری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، ۲ خرداد سال جاری (۱۳۹۷) از صدور مجوز توسط وزارت کشور برای شبکه سمن‌های محیط زیست، به عنوان مجموعه‌ای از سازمان‌های مردم نهاد محیط زیستی خبر داد و گفت که با صدور این مجوز، این شبکه دارای جایگاه رسمی شده است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن