کشورهای فقیر در برابر تغییر اقلیم آسیبپذیرتر هستند
معاون هیات بینالدولی تغییر اقلیم با اشاره به اینکه در برخی مناطق دنیا تاثیر تغییر اقلیم شدیدتر است، گفت: برای حفظ افزایش دما تا دو درجه سانتیگراد باید همه فعالیتهای انسانی را که باعث انتشار گازهای گلخانهای میشود محدود و کنترل کنیم.
یوبا سوکانا در نشست اطلاعرسانی و آموزشی این هیات در سازمان هواشناسی که امروز برگزار شد، اظهار کرد: همه مناطق دنیا اعم از قطب، استوا، حاره، کلیه اقیانوسها و قارهها و کشورهای فقیر و غنی تحت تاثیر تغییر اقلیم هستند. البته واضح است که کشورهای فقیر در برابر تغییر اقلیم بیشتر آسیب پذیر هستند.
وی ادامه داد: در کل دنیا مشاهداتی در مورد تغییر اقلیم انجام شده است. این پدیده روی آب آشامیدنی، اکوسیستمهای اقیانوسی، سیستمهای انسانی، یخچالها، تولید غذا، سلامت و بهداشت و حتی اقتصاد تاثیر میگذارد.
معاون هیات بینالدولی تغییر اقلیم با اشاره به اینکه سیستمهای بیولوژیک، فیزیکی و انسانی تحت تاثیر تغییر اقلیم هستند، گفت: تمام قارهها از جمله اروپا، آفریقا، استرالیا، آمریکای شمالی از تغییر اقلیم تاثیر گرفتهاند و بر اساس مشاهدات در تمام این نواحی تاثیر این پدیده دیده میشود. هرچند که در برخی مناطق پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم شدیدتر است.
وی با تاکید بر اینکه بیشتر گازهای گلخانهای مربوط به سوختهای فسیلی است، گفت: مجموعه دادهها نشان میدهد که در بازه سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ میزان انتشارگازهای گلخانهای افزایش چشمگیری یافته و افزایش گازهای گلخانهای بیشتر ناشی از انتشار گاز دی اکسید کربن از طریق سوختهای فسیلی است.
معاون هیات بینالدولی تغییر اقلیم در ادامهاظهار کرد: ۳۵ درصد گازهای گلخانهای ناشی از بخش انرژی،۲۴ درصد ناشی از بخش کشاورزی، ۳۱ درصد ناشی از بخش صنعت و ۱۴ درصد ناشی از حمل و نقل است بنابراین کاربریهای مختلف در استفاده از سوختهای فسیلی و انتشار گازهای گلخانهای نقش دارد.
سوکانا تاکید کرد: اگر بخواهیم افزایش دمای کره زمین را تا ۲ درجه نگهداریم باید کلیه فعالیتها که منجر به فعالیت گازهای گلخانهای میشود محدود شود. ما در آفریقا در ابتدای راه توسعه قرار داریم اما برای جلوگیری از انتشار گازهای گلخانهای باید جایگزینی پیدا کنیم. مسلما اگر انتشار گازهای گلخانهای و استفاده از سوختهای فسیلی به روشهای سابق صورت گیرد نهایتا ۱۵ تا ۳۰ سال آینده همه چیز تمام میشود.
سوکانا ادامه داد: اگر کاهش شدید دما داشته باشیم وضعیت بهبود مییابد بنابراین لازم است که مراقب تغییر اقلیم باشیم تا بتوانیم شرایط کره زمین را بهتر کنیم. برای این مسیر باید فعالیتهای بشری که منجر به تشدید تغییر اقلیم میشود را کنترل کنیم تا باعث کاهش انتشار گازهای گلخانهای شویم. قطعا اگر این فعالیتهای کنترلی را اعمال نکنیم دما افزایش خواهد یافت.
معاون هیات بینالدولی تغییر اقلیم با اشاره به ضرورت ایجاد شرایط سازگاری و تطبیق با محیط اظهار کرد: هر چقدر دما بالاتر برود قدرت تطبیق ما با محیط کمتر میشود بنابراین موضوع انطباق با وضعیت موجود بسیار اهمیت دارد. نباید به شرایطی برسیم که امکان تطبیق و سازگاری نیز از ما گرفته شود چون در این صورت آسیبها بالاتر میرود.
سوکانا در پایان اظهار کرد: همه اینها نتایج گزارشهای IPCC است و لازم است از طریق فرآیند مذاکرات سیاستگذاران کشورهای مختلف در این مسیر حرکت کنند.