پیامد بحران عربی در بازار انرژی جهان

در پی سفر ترامپ به خاورمیانه و دادن چرغ سبز‌های لازم به سعودی در بعد اقدامات سیاسی و نظامی موفق به جذب سرمایه بزرگی برای صنایع حامی خود شده است.

سعید ساویز، تحلیلگر حوزه انرژی، در شماره امروز روزنامه «جهان صنعت» نوشت:

سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی با امضای قرارداد 300 میلیارد دلاری خرید سلاح عربستان از آمریکا که به فوریت 110 میلیارد دلار آن اجرایی شد، همراه بود. درست پس از اتمام این سفر بود که نشست سران کشورهای تولیدکننده نفت (OPEC) تصمیم به تمدید کاهش تولید قبلی خود گرفت. اما اثرات این تمدید کاهش تولید نه‌تنها باعث افزایش قیمت نفت در بازار بین‌المللی نشد بلکه به کاهش آن انجامید که یکی از گمانه‌زنی‌ها حاکی از جایگزینی نفت شیل آمریکا در بازار بوده است. گفته شده نفت شیل تنها در محدوده بالای 55 دلار ارزش اقتصادی تولید خواهد داشت و به محض سقوط قیمت به زیر 55 دلار توان رقابت خود را با نفت اوپک از دست می‌دهد.

از سویی عزم عربستان برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت آمریکا و همچنین خروج یک سویه این کشور از کنوانسیون محیط‌زیستی پاریس همگی مقدماتی را برای تولید هر‌چه بیشتر نفت شیل فراهم می‌آورد و هیچ بعید نیست که با به‌کارگیری فناوری جدیدتر قیمت تمام‌شده برای هر بشکه نفت در آمریکا نسبت به گذشته کاهش یابد.

در پی اقدام عربستان در وارد کردن اتهام به قطر و متعاقبا قطع روابط تجاری و دیپلماتیک به همراه امارات، بحرین و مصر با این کشور این سوال در ذهن متبادر می‌شود که علاوه بر اختلافات سیاسی، چه دلایل دیگری برای این‌گونه اقدامات ناگهانی دولتمردان سعودی وجود دارد؟ به نظر می‌رسد قسمتی از جواب این سوال به بازار گاز مربوط باشد.

بر اساس گزارش ارائه‌شده توسط بانک گلدمن‌ساکس و همچنین برخی منابع صنعتی و اقتصادی، آینده بازار انرژی در جهان با کاهش قیمت محموله‌های LNG مواجه خواهد شد؛ امری که هم‌اکنون نیز چرخه نزولی قیمت‌ها را تجربه می‌کند.

به دلیل رقابت گازی روسیه و قطر و همچنین ورود استرالیا و گاز شیل آمریکا به بازار LNG و از سویی دیگر تلاش‌های چین و هند در تولید از مخازن غیرمتعارف گازی و کاهش تقاضای آنها در بازار، چه‌بسا پیشاپیش وضعیت «مازاد عرضه» در بازارها پدید آمده و سیر پایدار نزولی قیمت‌ها آغاز شده باشد.

در پی قطع روابط اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس با قطر، شرکت کشتیرانی مرسک اعلام کرد تا اطلاع ثانوی ورود و خروج محموله به قطر را متوقف خواهد کرد و این محاصره اقتصادی و سیاسی به‌زودی موجب کاهش عرضه LNG توسط قطر در بازارهای بین‌المللی خواهد شد.

این فرصت مناسبی برای شرکت‌های معظم نفتی ایجاد خواهد کرد تا از این رهگذر بتوانند اقتدار محتوم کشور قطر را تا اندازه‌ای متزلزل ساخته و جایی مطمئن برای خود در بازار بین‌المللی دست و پا کنند.

به این ترتیب در پی سفر ترامپ به خاورمیانه و دادن چرغ سبز‌های لازم به سعودی در بعد اقدامات سیاسی و نظامی موفق به جذب سرمایه بزرگی برای صنایع حامی خود شده است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن