ابتکار پروفسور کردوانی دربیانزدایی در زادگاهش عملیاتی میشود
نظریه پروفسور کردوانی در خصوص استفاده از استفاده از شن و سنگریزهها برای مقابله با بیابانزایی و گردوغبار و تثبیت شنهای روان بهصورت آزمایشی در زادگاه این کویرشناس اجرایی میشود.
علینقی حیدریان، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان از برنامهریزی این اداره کل برای عملی کردن ابتکار پروفسور کردوانی در خصوص مقابله با بیابانزایی خبر داد و اظهار کرد: این طرح امسال برای نخستینبار در استان سمنان و در مقیاس کوچکی اجرا و در صورت توفیق در سالهای آتی توسعه مییابد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه دکتر کردوانی از مفاخر استان سمنان و شهرستان گرمسار است تصمیم گرفتیم که این طرح پایلوت را در زادگاه ایشان در گرمسار اجرایی کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با بیان اینکه در سال 97 چند طرح احیاء در استان سمنان انجام میشود افزود: منابع طبیعی استان در طرحهای احیاء خود عمدتا از کاشت نهال تاغ استفاده میکند اما با توجه به طرح ابتکاری پرفسور کردوانی امسال در یکی از طرحهای این اداره کل به جای تاغ از شن و سنگریزه استفاده خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: چنانچه اجرای این ایده که هزینه کمتری در قیاس با سایر طرحهای احیاء بههمراه دارد در استان جواب دهد، در سالهای آتی اجرای آن را به مناطق دیگر تعمیم خواهیم داد.
حیدریان از اجرای طرحهای احیاء دیگری در این استان خبر داد و بیان کرد: استفاده از بادشکنهای زنده و غیرزنده یکی دیگر از طرحهای احیاء در استان است که امسال نیز در دستور کار منابع طبیعی استان قرار دارد.
وی با بیان اینکه در بادشکن زنده از کاشت درخت استفاده میشود، ادامه داد: در بادشکنهای غیرزنده نیز از سرشاخههای خشک درختان و یا از گونی و کیسه در مناطق بحرانی و بیابانی استفاده میشود. در این روش کیسهها را به صورت شطرنجی در مناطق بحرانی و بیابانی چیده و در داخل بخش شطرنجی بذر کاشته میشود.
وی با بیان اینکه استفاده از این شیوه نیز هزینه کمی نیاز دارد افزود: از این شیوه در مناطق بیابانی و بحرانی کویر رضاآباد و خارتوران در شرق استان سمنان استفاده کردیم.
به پروفسور پرویز کردوانی پدر علم کویرشناسی معتقد است با استفاده ریگ و شن میتوان مانع از شکلگیری کانونهای گردوغبار و پیشروی کویر شد. این کویرشناس برجسته ضمن منع مسوولان به استفاده از روش`مالچ پاشی`و موادنفتی که اثرات سویی بر این مناطق به جا میگذارد توصیه میکند که بهتر است برای تثبیت شنهای روان و جلوگیری از گردوغبار از شن و ریگ بهره گرفته شود.
کردوانی پیشتر با انتقاد از بیتوجهی به نظرات کارشناسان داخلی گفته بود: متاسفانه مدیران تصور میکنند که همه چیز باید وارداتی باشد تا کاربردی شود در حالی که بسیاری از نظریههای محققان ما از جمله همین نظریه مقابله با ریزگرد و تثبیت شنهای روان میتواند به عنوان الگو و ملاک عمل برای تمام کشورهای دنیا قرار گیرد.
وی با بیان اینکه هر روشی که مورد استفاده قرار میگیرد باید ارزان، زود بازده و دایمی بوده و محیط زیست را آلوده نکند گفت: مالچ مادهای نفتی و گران است، ضمن اینکه علاوه بر بوی بد آن، زمین را نیز سیاه و نازیبا کرده و دمای هوا و حرارت در آن منطقه را افزایش میدهد، همچنین به مرور مانع از نفوذ باران در زمین شده و همین اثرات سویی به همراه دارد.
کردوانی، استفاده از شن را راهکاری ارزان و مناسب دانسته و بیان میکند: این یک روش دائمی است و اگر یکبار استفاده شود نیاز به استفاده مجدد آن نیست. ضمن اینکه شن هیچ تاثیر سوء و بدی در منطقه هم به جا نمیگذارد.