40 کشور در صف مشتریان نفت ایران
بر اساس آمار وزارت نفت در پسابرجام تعداد مشتریان نفت خام ایران از 19 به بیش از 40 رسیده است و عموم مشتریان جدید اروپایی هستند.
به گزارش انرژی امروز، صادرات نفت خام ایران به اروپا در ماه مه (اردیبهشت – خرداد) به رقم باورنکردنی یک میلیون و 100 هزار بشکه در روز رسید و کشورمان توانست یک نهم بازار نفت خام وارداتی اروپا را در دست بگیرد. این میزان رکورد کم نظیری در صادرات نفت خام ایران به قاره سبز است که در چند روز اخیر در صدر اخبار انرژی قرار داشت و از حیث سیاسی برای کشور بسیار اهمیت دارد. هرچند که به اعتقاد کارشناسان موضوعی نیست که بتوان به آن افتخار کر؛ چرا که بازار آسیا بسیار بزرگ تر از بازار اروپاست و برای کشور گسترش حضور در بازار آسیایی بهتر از هرچیز است.
یک مقام آگاه در گفتوگو با «ایران» در این خصوص اذعان کرد: در حال حاضر ایران نزدیک به 2 میلیون و 300 هزار بشکه در روز نفت خام صادر میکند اما میانگین آن از ابتدای سال تاکنون به 2 میلیون و 100 هزار بشکه در روز رسیده است. به عبارت دیگر اکنون اروپا میزبان نیمی از نفت خام صادراتی ایران است. او که تمایلی به ذکر نام خود نداشت، ادامه داد: افزایش صادرات نفت خام ایران به اروپا در نتیجه کاهش سهم بازار آسیا از واردات نفت خام ایران است و این اواخر افزایش تولید چشمگیری نداشتهایم.
اما چرا باوجود اهمیت حفظ بازار بزرگ آسیا ایران سهم این قاره را کاهش داد؟ آیا رویکرد ایران گسترش بازار در غرب است؟ ظاهراً هندیها که مدتی است به دنبال سرمایه گذاری در میدان «فرزاد بی» هستند، پیشنهاد قابل قبولی برای توسعه این میدان ارائه نکردهاند. چرا که ایران در دوران پسابرجام حاضر نیست به هیچ کشوری برای فروش نفت خام یا سرمایهگذاری امتیازی بدهد. اما هندیها به گمان خود میخواهند با کاهش خرید نفت خام از ایران مسئولان کشور را مجبور به این همکاری کنند. غافل از آنکه نفت خام ایران امروز بیش از حجم تولیدی خود مشتری دارد و کشورمان با کوچکترین کارشکنی خریداران یک مشتری جدید را جایگزین مشتری سابق خواهد کرد. البته ناگفته نماند که در مورد هند، ایران به دنبال احیای روابط و حفظ بازار آن است.
هند یکی از بزرگترین مشتریان نفت ایران است که با وجود برخی از مشکلات پیش آمده در ماه مه نزدیک 500 هزار بشکه از ایران نفت خریداری کرد و پیشبینی میشود سوءتفاهمهای پیش آمده درباره توسعه میدان گازی فرزاد بی بزودی میان 2 کشور در یک فضای تجاری برطرف شود.
این مقام آگاه میگوید: اروپا بازار کوچکی است و بیشتر از این میزان کشش ندارد. برای مثال فقط میزان واردات نفت خام چین تقریباً به اندازه کل اتحادیه اروپاست. لذا باید مشتریان آسیایی را حفظ کنیم. بر اساس آمار وزارت نفت در پسابرجام تعداد مشتریان نفت خام ایران از 19 به بیش از 40 رسیده است و عموم مشتریان جدید اروپایی هستند. بنابراین اکنون تنوع کافی در مشتریان وجود دارد و ما باید در صدد حفظ آنها باشیم. به عبارت دیگر یکی از اهداف وزارت نفت پس از اجرای برجام در بخش صادرات نفت، تنوع بازارهای صادراتی و احیای بازارهای اروپایی نفت ایران بود که توانست به این هدف دست یابد. ناگفته نماند که ایران در دوران تحریم حتی یک بشکه نفت خام هم به اروپا صادر نمیکرد.