از IPC تا مدل قراردادی شرکت مناطق نفتخیز جنوب
تدوین یک مدل جدید قراردادی در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نشان داد که بزرگترین تولیدکننده نفت در کشور موافق IPC نیست و تمایل دارد تا توسعه میادین را در چارچوب یک الگوی مختص به خود، دنبال کند. حالا شرکت ملی نفت از یک سو سعی در پیشبرد IPC و تبدیل تفاهمنامههای غیرالزامآور به قرارداد دارد و از سوی دیگر نیز شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب تلاشهای خود برای جذب شرکتهای خارجی و انعقاد قرارداد را مضاعف کرده است.
سال گذشته گفته میشد که تا پایان سال ۹۵، حدود ۱۰ میلیارد دلار قرارداد نفت و گاز در چارچوب IPC جذب خواهد شد. امروز مدیرعامل شرکت ملی نفت برآورد کرده که در سال ۹۶، بیش از ۱۵ میلیارد دلار، قرارداد در چارچوب الگوی جدید قراردادهای نفتی امضا شود. همزمان، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیز پیشنویس رقیب IPC را تکمیل کرده و در حال رایزنی با بی پی برای سرمایهگذاری در میدان نفتی اهواز است.
وزیر نفت حدود ۲۰ روز پیش در حاشیه نشست اوپک، اظهار امیدواری کرده بود که قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی تا یک ماه آینده با شرکت توتال امضاء شود. علی کاردر مدیرعامل شرکت ملی نفت نیز امروز گفته است که «برآورد می شود تا پایان سال جاری بتوانیم بیش از ۱۵ میلیارد دلار قرارداد جدید نفتی را با شرکتهای بینالمللی امضاء کنیم».
معاون وزیر نفت در مصاحبه با ایرنا ابراز امیدواری کرده که طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، میدان آزادگان و لایه نفتی پارس جنوبی به مرحله امضای قرارداد برسند.
کاردر همچنین گفته است که مناقصه میدان مشترک آزادگان بزودی برگزار میشود که در آن شرکتهای بینالمللی حضور خواهند داشت.
از سوی دیگر، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیز که در رقابت با IPC، مدل قراردادی مختص به خود را پیش گرفته بود، پیش نویس این مدل را تکمیل کرده و این پیشنویس را برای مطالعه در اختیار شرکت انگلیسی بی پی قرار داده است.
شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب مشغول مذاکره با بی پی برای سرمایهگذاری در بزرگترین میدان نفتی کشور، یعنی میدان اهواز، است. وزارت نفت به شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب این اجازه را داده که برای توسعه چند میدان نفتی تحت مدیریت این شرکت، وارد مذاکره با شرکتهای خارجی، در قالب یک چارچوب قراردادی مجزا و خاصِ این شرکت شود.
احمد محمدی، دبیر کارگروه توسعه میادین نفتی شرکت مناطق نفتخیز جنوب با اشاره به تداوم مذاکرات بین شرکت BP و مناطق نفت خیز جنوب، به ایسنا گفته است که بی پی اعلام کرده در آینده نزدیک نتیجه بررسی پیش نویس مدل مناطق نفت خیز جنوب را ارائه میکند و چنانچه شرکت ملی نفت ایران موافق باشد بین بی پی و مناطق نفت خیز جنوب، توافقنامه بر سر رئوس کلی قرارداد یا تفاهمنامه، امضاء خواهد شد.
وی گفته است: بعد از این که مدل جدید قراردادهای نفتی معرفی شد، وزارت نفت به مناطق نفت خیز جنوب ماموریت داد تا راسا با BP در کنار شرکتهای دیگر مذاکره کند. همچنین این علاقه از سوی شرکت BP وجود داشت که راسا با مناطق نفت خیز جنوب وارد مذاکره شود. تاکنون حدود ۱۰ جلسه بین مناطق نفت خیز جنوب و شرکت BP برگزار شده و این شرکت چند بازدید از میدان اهواز داشته است.
تدوین یک مدل جدید قراردادی در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نشان داد که بزرگترین تولیدکننده نفت در کشور موافق IPC نیست و تمایل دارد تا توسعه میادین را در چارچوب یک الگوی مختص به خود، دنبال کند. حالا شرکت ملی نفت از یک سو سعی در پیشبرد IPC و تبدیل تفاهمنامههای غیرالزامآور به قرارداد دارد و از سوی دیگر نیز شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب تلاشهای خود برای جذب شرکتهای خارجی و انعقاد قرارداد را مضاعف کرده است. باید دید، این دو مدل قراردادی در ماههای آینده چه عملکردی از خود برجای خواهند گذاشت.