هشدار به شرکتهای نفتی: تجدیدپذیرها در راهند
کاهش تقاضای نفت و پیش بینی رشد سریع انرژیهای پاک، تجارت شرکتهای بزرگ نفتی را با خطر مواجه خواهد کرد.
به گزارش «انرژی امروز» به نقل از گاردین، بر اساس بررسیهای انجام شده در خصوص نحوه اثر تغییرات جهانی بر تغییر شکل انرژی جهان، در یک دهه آینده بیش از یکپنجم سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ نفتی میتواند در حوزه انرژیهای بادی و خورشیدی باشد.
موسسه وود مکنزی میگوید: کاهش تقاضای نفت و پیشبینی رشد تجدیدپذیرها هم تهدید و هم فرصتی برای غولهای نفتی چون بیپی، شل و توتال است که البته بقیه شرکتها را نیز نباید از نظر دور داشت. والنتیان کرتزشمار، محقق این تحقیق میگود: جنبشی که پشت انرژیهای تجدیدپذیر وجود دارد غیر قابل توقف است.
به اعتقاد وی، شرکتهای نفتی به این نتیجه رسیدهاند که این یک رویدارد بسیار عظیم است، این هوس زودگذری نیست و تمام نخواهد شد. خطر، قلب تجارت شرکتهای نفتی را تهدید میکند.
بررسیها نشان میدهد که شرکتهای عمده انرژی باید تا سال 2035 بیش از 350 میلیارد دلار در برق بادی و خورشیدی سرمایهگذاری کنند تا بتوانند سهم 12 درصدی در بازار انرژی نفت و گاز را برای تجدیدپذیرها هم به همراه آورند.
موسسه وود مکنزی به این نتیجه رسیده است که این مقدار سرمایهگذاری حتی برای شرکتهای نفتی هم زیاد است اما پیشبینی میکند که انرژیهای تجدیدپذیر تا سال 2030 بیش از یک پنجم سرمایهگذاریها را به خود اختصاص دهند.
بسیاری از شرکتهای بزرگ نفت و گاز به آرامی در حال تغییر شکل و شمایل خود در مواجه با تغییرات اقلیم و کاهش تقاضای نفت هستند.
شرکت Staitoil نروژ، در حال توسعه اولین مزرعه بادی شناور فراساحلی دنیا در اسکاتلند است. شرکت شل چندین ساعت از زمان جلسات خود در ماه مه را به تصمیمگیری در خصوص تعهد این شرکت برای مقابله با تغییرات اقلیم و اجرای پروژههای انرژیهای تجدیدپذیری چون مزارع بادی فراساحلی در هلند اختصاص داده است.
وود مکنزی میگوید بیشتر شرکتهای بزرگ نفت و گاز به این نتیجه رسیدهاند که انرژیهای تجدیدپذیر خطر بزرگی برای آنها به وجود خواهند آورند و باید با متنوعسازی منبع تولید انرژی، با این خطر مقابله کنند.
کرتزشمار میگوید«به دست گرفتن فرصتهای رشد در این بازار رو به رشد محرک برای این شرکتهاست اما نباید فراموش کرد که فشار سرمایهگذارها هم وجود دارد» بر همین اساس 62 درصد سهامداران اکسون AGM بر این شرکت فشار آوردهاند که در برابر تغییرات اقلیم شفافیت بیشتری نشان دهند.
وود مکنزی هم مثل BP پیشبینی کرده است که تقاضا برای انرژیهای تجدیدپذیر در دو دهه آینده رشد بیشتری از تقاضا برای نفت خواهد داشت. بر همین اساس، رشد سالانه انرژیهای بادی 6 درصد، خورشیدی 11 درصد و در مقابل آنها نفت فقط 0.5 درصد خواهد بود.
وود مکنزی میگوید مزارع بادی فراساحلی احتمالا جذابترین تکنولوژیها به واسطه قابل قیاس بودن آنها برای حفاری نفت و گاز خواهد بود. اما کاهش بسیار زیاد در هزینههای انرژی خورشیدی و بادی به این معنی است که در بعضی کشورها این تکنولوژیهای محروم از یارانه خواهند بود.
کرتزشمار بر این اعتقاد است که شرکتهای اروپایی نفت و گاز بسیار مشتاقانهتر از همتایان آمریکایی خود چون اکسون موبیل و شورون، آغوش خود را بای تجدیدپذیرها خواهند گشود به این علت که هزینه تولید نفت و گاز در شرکتهای ایالات متحده کمتر است.
Statoil در حال حاضر 100 کارمند در بخش راهحلهای انرژی دارد که دربرگیرنده انرژی بادی و جذب و ذخیرهسازی کربن است.
بخش انرژیهای تجدیدپذیر و گاز در توتال فرانسه که در برگیرنده انرژی خورشیدی، بیوسوختها و باتریها و نیز گاز است 13 هزار کارمند داشته و 4.7 میلیارد دلار هزینه بهبود سرمایه در سال 2016 داشته است.
بخش انگلیسی داچ شرکت شل نیز اعلام کرده است که بخش جدید انرژی این شرکت تا سال 2020 یک میلیارد دلار در سال بر روی بیوسوختها، هیدروژن و انرژیهای تجدیدپذیر سرمیاهگذاری خواهند کرد، این سرمایهگذاری در سال گذشته 200 میلیون دلار بود و بیشتر صرف بخش تحقیقات و توسعه شد.
وود مکنزی میگوید چرخش به سوی تجدیدپذیرها حدود نیمی از تولید نفت و گاز آنهاست اما جریان مالی دراز مدت از داراییهایی چون مزارع بادی میتواند به سود سهامشان کمک کند.
این آنالیز وودمکنزی به شرکتهای نفتی هشدار میدهد که اگر رشد انرژیهای بادی و خورشیدی از میزان پیشبینی شده بالاتر رود، تعلل در تغییر منبع تولید انرژی میتواند خطر عقب ماندگی آنها را به دنبال داشته باشد.
درآمدهای حاصل از نفت و گاز 33 برابر درآمدهای حاصل از انرژیهای تجدیدپذیر است اما پیشبینی میشود تا سال 2030 این اختلاف به 13 برابر برسد.
احتمالا توتال تنها شرکت اروپایی است که به انرژیهای تجدیدپذیر اهمیت جدی میدهد.