BP تحلیل جدید بازار انرژی را منتشر کرد

بررسی آماری BP نشان می‌دهد تغییر دراز مدت بازار انرژی در حال انجام است. نسخه 2017 بررسی آماری انرژی در دنیا توسط شرکت BP که دیروز منتشر شده است نشان می‌دهد که بازار جهانی انرژی در حال ایجاد تغییرات دراز مدت است هرچند با چالش‌های کوتاه مدت قیمت هم دست و پنجه نرم می‌کند.

به گزارش «انرژی امروز» داده‌هایی که در BP Statistical Review of World Energy منتشر شده است و نسخه شصت و ششم سالانه است، با دلیل و برهان ثابت کرده است که بازار در حال تغییرات طولانی مدت است، تغییراتی که در آن تقاضای جهانی انرژی رشدی آرام دارد، تقاضا به سوی کشورهای در حال توسعه آسیایی می‌چرخد و بازار هم متمایل به سوخت‌های کم‌کربن از جمله انرژی‌های تجدیدپذیر دارد و رشد این انرژی‌ها بالا خواهد رفت و مصرف زغال‌سنگ هم کاهش می‌یابد.

همزمان با این تغییر و تحولات، و با اشباعی که در بازار نفت از سال 2016 به‌وجود آمده است، بازار انرژی، بهره‌وری را به عنوان یک چالش کوتاه مدت خواهد پذیرفت.

باب دادلی، مدیر اجرایی گروه BP، می‌گوید «بازار جهانی انرژی در حال تغییر است. روند‌های درازمدتی که می‌توان در این داده‌ها دید در حال تغییر الگوی تقاضای انرژی است و باتلاشی که دنیا برای تامین انرژی از طریق کاهش انتشارات کربن در پیش گرفته، ترکیب تامین انرژی نیز تغییر می‌کند».

روندهای 2016

در سال 2016، تقاضای جهانی انرژی برای سومین سال متوالی ضعیف بود و فقط یک درصد رشد داشت که در واقع نزدیک به نصف رشد متوسط جهانی در دهه گذشته است.

از طرفی تقریبا تمامی این رشد تقاضا مربوط به کشورهای در حال توسعه است و چین و هندوستان باهم توانستند نیمی از این رشد را از آن خود کنند.

قیمت کم نفت باعث شد تقاضا برای آن 1.6 درصد شود در حالی که رشد تولید نفت در محدوده نیم درصد باقی ماند. در نتیجه، در نیمه سال بازار نفت توانست به تعادل برسد اما قیمت‌ها به دلیل بالا رفتن حجم ذخایر،‌ باز هم رو به کاهش نهاد.

تولید گاز طبیعی نیز تحت تاثیر قیمت کم آن قرار گرفت و فقط 0.3 درصد رشد یافت. تولید گاز ایالات متحده در سال 2016 کاهش داشت، و این کاهش برای اولین بار از نیمه سال 2000 رخ داد که انقلاب شیل ظهور کرد.

انرژی‌های تجدیدپذیر باز هم به‌عنوان منبع در حال رشد انرژی به رشدی 12 درصدی رسید. هرچند این انرژی‌ها هنوز هم فقط چهار درصد انرژی اولیه جهان را تامین می‌کنند، با این حال رشد این انرژی‌ها یک سوم کل رشد تقاضای انرژی در سال 2016 بوده است.

در مقابل، استفاده از زغال سنگ، که سوختی با بیشترین میزان شدت کربن در میان سوخت‌های فسیلی است، برای دومین سال متوالی کاهشی برابر با 1.7 درصد داشت و دلیل آن کاهش تقاضا در چین و ایالات متحده بود.

با کاهش رشد تقاضای انرژی و تغییر ترکیب سوخت‌ها، رشد انتشارات کربن نیز فقط به 0.1 درصد رسید و سال 2016 به‌عنوان سومین سال پیاپی شاهد کاهش انتشارات کربن بود.

باب دالی می‌گوید‌: «ما باید تمرکز خود را بر کاهش انتشارات قرار دهیم. و BP هم از موافقتنامه پاریس حمایت می‌کند».

بر همین اساس، در این گزارش آمده است: تقاضای جهانی انرژی در سال 2016 یک درصد رشد یافت؛ این رشد در سال 2015 برابر با 0.9 درصد و در سال 2014 برابر با یک درصد بود که به طور قابل توجهی از متوسط 1.8 درصدی نرخ رشد 10 ساله کمتر بود.

تقریبا تمامی این رشد مربوط به اقتصادیهای در حال توسعه بود و چین و هندوستان باهم حدودی نیمی از این رشد را به دست گرفتند.

تقاضای انرژی هندوستان رشدی 5.4 درصدی داشت که مشابه رشد آن در سال‌های اخیر بود.

تقاضای انرژی چین 1.3 درصد رشد داشت. این میزان رشد تقریبا با 1.2 درصد افزایش تقاضا در سال 2015 برابری می‌کند و تقریبا یک چهارم میزان متوسط رشد ده ساله این کشور است. اما هنوز هم چین به عنوان بزرگ‌ترین بازار در حال رشد دنیا در 16 سال گذشته بوده است.

نفت

در سال 2016 قیمت نفت از 52 دلار در هر بشکه سال 2015 به 44 دلار در هر بشکه در سال 2016 رسید، یعنی کمترین میزان قیمت از سال 2004.

مصرف جهانی نفت به شدت رشد داشت، و 1.6 درصد بیشتر از نرخ متوسط ده ساله بود. بیشترین میزان تقاضا مربوط به کشور‌های هندوستان اروپا بود.

تولید نفت اوپک هم 1.2 میلیون بشکه در روز افزایش یافت و این افزایش بیشتر مربوط به ایران با 0.7 میلیون بشکه در روز، عراق با 0.4 میلیون بشکه در روز و عربستان سعودی با 0.4 میلیون بشکه در روز بود.

در مقابل، تولید کشورهای غیراوپک تا 0.8 میلیون بشکه در روز کاهش یافت که در 25 سال گذشته رکورد شکست. بیشترین میزان کاهش هم مربوط به ایالات متحده با 0.4 میلیون بشکه در روز و چین و نیجریه با 0.3 میلیون بشکه در روز بود.

گاز طبیعی

مصرف جهانی گاز طبیعی در سال 2016 تا 1.5 درصد افزایش یافت که نسبت به متوسط 10 ساله با نرخ 2.3 درصد کمتر بود. البته افزایش شدید مصرف گاز در اروپا تا 6 درصد، در خاورمیانه تا 3.5 درصد و در چین تا 7.7 درصد بود.

تولید گاز طبیعی فقط 0.3 درصد افزایش یافت، که کمترین میزان آن در 34 سال گذشته بود. کاهش قیمت گاز باعث شد تولید گاز ایالات متحده برای اولین بار از زمان تولید گاز شیل کاهش یابد. تولید گاز استرالیا به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافت که به دلیل تجهیزات جدید LNG ساخته شده بود.

صادرات و واردات جهانی LNG رشدی 6.2 درصدی را شاهد بود که این رشد را مدیون استرالیاست. تولید LNG احتمالا حدود 30 درصد در سه سال آینده رشد خواهد داشت.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن