در کوچه پس کوچه های استیضاح یک وزیر

فعلا کابینه دولت روحانی، دو وزیر کلیدی ندارد. یکی وزیر اقتصاد و دارایی و دیگری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی. وزیر نیرو و وزیر نفت هم به کمسیون انرژی مجلس فرا خوانده شده‌اند.  تکلیف وزیر صمت هم مشخص نیست.

به گزارش «انرژی امروز» عادت به شنیدن اخبار ضد و نقیض داریم. به همین دلیل است که همین که می شنویم قرار است یک وزیری استیضاح شود، اول باید کلی صبر کنیم تا این وزیر با پای خودش به مجلس برود تا باور کنیم که واقعا استیضاحی در کار بوده است. 

ماجرای استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت هم یکی از همین خبرهاست. 

چندی پیش نمایندگان مجلس نامه ای با 187 امضا به دست رییس جمهور دادند که در آن از حسن روحانی خواسته شده بود که تیم اقتصادی خود را تغییر دهد. 

بعد از آن یک نامه دیگر با 190 امضا به دست روحانی رسید که در نمایندگان در آن به رییس جمهور هشدار داده بودند که اگر تیم اقتصادی خود را اصلاح نکند، مجلس آنها را استیضاح خواهد کرد. 

گویی رییس جمهور به این نامه های هشدار دهنده نمایندگان چندان توجهی نداشته است. در نتیجه استیضاح کرباسیان، وزیر اقتصاد و دارایی مطرح شد. 

اما در کنار آن نمایندگان خود را آماده استیضاح وزیر صنعت هم می کردند در حالی که برخی نمایندگان، صحبت از استیضاح وزیر کشور، وزیر آموزش و پرورش، و وزیر جهاد کشاورزی را هم مطرح کرده بودند. 

در همین رابطه جعفرزاده ایمن آبادی، نایب رییس فراکسیون مستقلان ولایی گفته بود « گاهی در رسانه‌ها صحبت از اراده آقای روحانی برای ترمیم کابینه مطرح می‌شود اما من این تصمیم را خیلی در آقای رئیس‌جمهور نمی‌بینم که بخواهد ترکیب همکاران خود را در دولت تغییر دهد چون تاکنون هر مرتبه عزمی برای این کار کرده، سریع نظرش را برگردانده است چون معذورات دارد.»

وی در ادامه تاکید کرده بود «البته شاید برخی نمایندگان نظرشان بر ادامه پیگیری استیضاح وزرا باشد و بخواهند از این طریق کابینه اصلاح شود اما من معتقدم نهضت استیضاح‌ها باید متوقف شود. مشکل مردم با استیضاح حل نمی‌شود. استیضاح یک‌طرفه از سوی مجلس با عدم رغبت دولت هیچ نتیجه‌ای ندارد جز آنکه کدورت‌ها را زیاد می‌کند و مطالبات مردمی را افزایش می‌دهد».

پس از آن به یکباره خبر رسید وزیر صمت قبل از استیضاح استعفا داده است تا نمایندگان نتوانند وزیر صنعت، معدن و تجات روحانی را استیضاح کنند. هرچند این خبر ساعتی بعد تکذیب شد.  

استعفای شریعتمداری ساعتی پس از انتشار خبر، توسط حضرتی تکذیب شد و پس از آن پایگاه اطلاع رسانی دولت نیز به نقل از وزارت صنعت آن را تکذیب کرد. البته خبر تکذیب نیز از خروجی سایت وزارت صنعت حذف شد.

عزیز اکبریان رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در خصوص اینکه  که چرا وزیر صنعت قبل از استیضاح و به جای پاسخگویی به سوالات نمایندگان مردم از سمت خود استعفا کرده است گفت:  بحث استعفا نیست، بلکه آقای رئیس جمهور قصد تغییراتی در کابینه را دارد و یکی از این تغییرات هم در وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت می‌گیرد.

وی همچنین با تاکید بر اینکه باید التهابات را کم کرد و افزایش التهاب به نفع کشور نیست، گفت: آقای رئیس جمهور به وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده است که در جای دیگری به آقای شریعتمداری مسئولیت خواهد داد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این جابه‌جایی به وزیر صنعت ابلاغ شده است، گفت: همه چیز که نباید ابلاغ شود، در جمعی با حضور فرماندار و استاندار تصمیماتی اعلام می‌شود و موضوع کناره‌گیری آقای وزیر صنعت هم چون به کمیسیون صنایع و معادن مجلس مربوط می‌شده است، ما را در جریان قرار داده‌اند.

روز چهارم مهر ماه، محمد شریعتمداری قرار بود با حضور در کمیسیون صنایع و معادن مجلس به برخی از سوالات نمایندگان استیضاح‌کننده خود پاسخ دهد اما عدم حضور شریعتمداری در این کمیسیون تخصصی آن هم پیش از برگزاری استیضاح در صحن علنی بازهم برخی شائبه‌ها درخصوص صحت و سقم خبر استعفای شریعتمداری را تقویت کرد.

ششم شهریورماه ۱۳۹۷ طرح استیضاح محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت با ۵۱ امضا تقدیم هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی شد.

این طرح بنا به گفته حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مجلس در  14 محور تدوین شده و از جمله محورهای آن عدم مدیریت بازار خودرو و افزایش قیمت، عدم کنترل و مدیریت بازار و در نتیجه افزایش بی‌رویه قیمت‌ها و احتکار کالا، عدم مدیریت صحیح بر تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی که منجر به تعطیلی و کاهش ظرفیت تولید هزاران واحد صنعتی و کارگاه‌های صنفی تولیدی شده و امثال آن شده است.

با این حال نماینده مردم دماوند و فیروزکوه از مسکوت گذاشته شدن استیضاح وزیر صمت در مجلس تا زمان اعلام نظر رئیس‌جمهور درباره استعفای وی خبر داد.

امیر خجسته عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل نود مجلس هم گفته بود: ما از رئیس‌جمهور خواسته‌ایم تا استعفای وزیر صنعت و معدن را نپذیرد تا شریعتمداری بتواند به مجلس درباره تخلفات صورت گرفته در حوزه کاری این وزارتخانه بویژه در بخش خودرو پاسخگوی نمایندگان و افکار عمومی در جلسه استیضاح باشد.

اما جبار کوچکی نژاد گفته بود: اگر تا روز یکشنبه هفته آینده، رئیس‌جمهوری استعفای شریعتمداری را نپذیرد و یا وی را عزل نکند، وزیر صنعت، معدن و تجارت باید در صحن علنی پارلمان حاضر و به سوالات نمایندگان پاسخ دهد.

این روند ادامه یافت تا شایعات مربوط به تغییر وزیر صمت بیشتر قوت بگیرد. دامن زننده این شایعات هم بیشتر خود وزارت صنعت، معدن و تجارت بود. 

شایعات تا جایی گسترش یافت که برخی بازگشت مسعود کرباسیان، وزیر استیضاح شده پیشین وزارت اقتصاد را به کابینه و به جای شریعتمداری مطرح کردند. 

ششم شهریور جمع آوری امضا از نمایندگان برای استیضاح وزیر صنعت آغاز شد. این استیضاح با 14 محور به هیات رییسه مجلس تقدیم شد. 

محورهای استیضاح شریعتمداری به شرح زیر بود:

۱-عدم کنترل و مدیریت بازار و در نتیجه افزایش بی رویه قیمت ها و احتکار کالا.

۲-عدم مدیریت صحیح بر تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی که منجر به تعطیلی و کاهش ظرفیت تولید هزاران واحد صنعتی و کارگاه های صنفی تولیدی شده و نهایتا باعث اخراج صدها هزار کارگر و مهندس گردیده است.

۳-عدم مدیریت کافی بر تامین حق بافندگان فرش دستباف، عدم پوشش کامل بیمه قالیبافان و ضعف در حفظ جایگاه فرش ایران در بازار جهانی.

۴-عدم پیشگیری از گران فروشی محصول واحدهای صنعتی بزرگ که به نوعی وابسته به دولت هستند، از جمله ذوب آهن، پتروشیمی ها، فولادسازی ها و …

۵-ضعف مدیریت بر تکمیل، بهره وری و اعمال قانون در شهرک ها و نواحی صنعتی که منجر به معطل ماندن سرمایه های ملی شده است.

۶-عدم اجرای مصوبه دولت در فروردین ۹۷ برای اجرای کامل شناسه رهگیری در فرصت دوماه که زمینه ای برای هدررفتن میلیاردها دلار ۴۲۰۰ تومانی را فراهم کرده است.

۷-عدم انجام کامل وظایف قانونی در مبارزه با قاچاق کالا و ارز خصوصا طرح شناسه رهگیری.

۸-عدم ثبت همه مجوزهای صنفی در پایگاه مجوزهای کسب و کار موضوع قانون اصل ۴۴.

۹-بی توجهی به اجرای اقتصاد مقاومتی.

۱۰-وجود فساد و رانت در واردات خودرو و ثبت سفارش برای دریافت ارز.

۱۱-عدم نظارت بر صنایع خودروسازی کشور که سبب گران فروشی،‌ احتکار خودرو و به هم ریختگی بازار شده است.

۱۲-عدم شفافیت و وجود ضعف در نظارت بر فعالیت های ایمیدرو.

۱۳-ضعف مدیریت در بهره برداری صحیح معادن و اخذ حقوق کامل بیت المال از معادن.

۱۴-عدم اجرای کامل برنامه ها و محورهای اصلی اعلامی به مجلس شورای اسلامی در زمان رای اعتماد شامل:

-بهبود محیط سرمایه گذاری و فضای کسب و کار

-توسعه سرمایه گذاری داخلی و خارجی

-رفع موانع،‌ تثبیت و ارتقای رونق تولید و توانمند سازی بخش خصوصی.

-توسعه صادرات غیر نفتی.

-ارتقای سهم و نقش فعالیت های معدنی در تولید ناخالص داخلی.

-بهسازی و ساماندهی نظام بازرگانی داخلی.

-بهبود و توسعه روابط تجاری بین المللی.

-ارتقای بهره وری عوامل تولید.

-توسعه فناوری، نوآوری و تحقیق و توسعه.

-پشتیبانی و مشارکت در ایجاد و  توسعه زیرساخت های تولید.

-مدیریت واردات و همکاری و پیگیری مجدانه در مبازره با قاچاق.

-ارتقای توانمندی منابع انسانی شاغل و مورد نیاز.

-بازنگری معماری سازمانی.

درخواست عجیب روحانی از لاریجانی: استیضاح را متوقف کنید

با این حال امروز یک نماینده مجلس مدعی شده است که روحانی از لاریجانی، رییس مجلس خواسته است تا فعلا استیضاح شریعتمداری متوقف شود. 

علی‌اصغر یوسف‌نژاد، عضو هیات‌رئیسه مجلس شورای اسلامی، به خبرگزاری تسیم گفته است: در حال حاضر استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت یکی از استیضاح‌‌های مطرح در مجلس است که فعلا مسکوت مانده است.

وی در تشریح علت مسکوت ماندن استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت در مجلس، مدعی شده: قرار است در هفته جاری و یا در آینده نزدیک، تغییراتی در بدنه دولت صورت گیرد.

عضو هیئت‌رئیسه مجلس در ادامه گفته است: آقای روحانی، رئیس‌جمهور، پیش از سفر به نیویورک از آقای لاریجانی رئیس مجلس درخواست کرده که فعلا روند پیگیری استیضاح‌‌ برخی وزرا در مجلس متوقف شود.

در حالی که همین عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره استیضاح وزیر صنعت با خبرگزاری ایلنا هم مصاحبه کرده و بدون ذکر صحبتی از درخواست روحانی از لاریجانی، فقط گفته است: این استیضاح به کمیسیون صنایع ارجاع شده است.

یوسف نژاد گفته است: طبق آئین‌نامه، هفته گذشته استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت را به کمیسیون مربوطه ارجاع دادیم تا مورد بررسی قرار گیرد.

وی تاکید کرد: منتظر نتیجه بررسی کمیسیون هستیم تا تکلیف این موضوع مشخص شود .

در حالی که حمیده زرآبادی روز سه‌شنبه به ایلنا گفته بود: دستور جلسه روز سه‌شنبه کمیسیون صنایع و معادن مجلس بررسی استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت بود که به علت آنکه مطلع شدیم وزیر جدید این وزارت خانه روز یکشنبه به مجلس معرفی می‌شود، کمیسیون دستور جلسه دیگری برای بررسی نداشت.

امروز سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است: فردا نشست غیرعلنی نمایندگان مجلس در مورد مسائل اقتصادی برگزار می‌شود.

بهروز نعمتی در خصوص جلسه صبح فردا (یکشنبه 8 مهرماه) مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: فردا بدون حضور میهمان نشست غیرعلنی نمایندگان در صحن مجلس شورای اسلامی با موضوع مسائل اقتصادی برگزار می‌شود.

سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در مورد معرفی وزاری پیشنهادی برای وزارتخانه‌های کار و اقتصاد از سوی دولت، هم گفت: تا این لحظه هیچ گزینه‌ای برای تصدی این 2 وزارتخانه از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی معرفی نشده است.

علی اصغر یوسف نژاد این بار خبر از استیضاح رضا اردانیان، وزیر نیرو را داده است. 14 محور هم برای استیضاح وزیر نیرو مطرح شده است که به شرح زیر هستند:

۱- فقدان مدیریت و برنامه‌ریزی برای تصدی وزارتخانه نیرو

۲- عدم رعایت عدالت و اقدام تبعیض‌آمیز بین مناطق مختلف از جمله در تخصیص اعتبارات عمرانی

۳- عدم اجرای تعهدات داده شده در گزارش برنامه خود در زمان رای اعتماد دولت یازدهم

۴- طولانی شدن اجرای مصوبات دولت و تعهدات وزارت نیرو برای اجرای سدها، آبرسانی و فاضلاب

۵- عدم تامین آب و برق مورد نیاز طرح‌های صنعتی، کشاورزی و آشامیدنی

۶- فقدان برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی طرح‌های آبرسانی و تامین برق شهری و روستایی

۷- طولانی شدن اجرای سدها و آبرسانی و مشکلات متعدد مردم و تضاد درون وزارتخانه

۸- عدم رعایت و عدم اجرای قانون بهره‌برداری از چاه‌های کشاوزی و فشار بی‌رویه و نادرست به بخش کشاورزی

۹- ضعف شدید مدیریتی در اجرای پروژه‌های تصفیه فاضلاب شهری و روستایی

۱۰- ناتوانی در مدیریت آبفای روستایی و شهری و پایین بودن کیفیت آب شرب در بیشتر شهرها و روستاهای کشور

۱۱- ضعف عملکرد در نگهداری، بازسازی و نوسازی زیرساخت‌های پایاب سدها

۱۲- ضعف و ناتوانی در نوسازی شبکه توزیع و انتقال برق به شهرها و روستاهای کشور

۱۳- عدم رعایت حرفه و صلاح مناطق در انتقال آب بین حوزه‌ای، بی‌توجهی به استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی و برای شرب

۱۴- عدم اجرای قانون تعیین تکلیف چاه‌های کشاورزی فاقد پروانه و مسدود نمودن غیر قانونی چاه‌های کشاورزان

فعلا کابینه دولت روحانی، دو وزیر کلیدی ندارد. یکی وزیر اقتصادو دارایی و دیگری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی. 

وزیر نیرو و وزیر نفت هم به کمسیون انرژی مجلس فرا خوانده شده‌اند.  تکلیف وزیر صمت هم مشخص نیست. اما خود شریعتمداری امروز در جمع خبرنگاران گفته است که استعفا نداده‌ام.

در شرایط اقتصادی آشفته امروز جامعه، نمایندگان مجلس چاره کار را در استیضاح وزرا می دانند. در دیگر سوی هم وزرا، چاره‌ اندیشی برای وضع نابهنجار اقتصادی و بالا رفتن هر روزه و ساعتی قیمت ارز، و لو به گفته مسوولان «حبابی»، را در عدم پاسخ گویی به مردم و مجلس می‌جویند. 

در این میان این مردم هستند که هر روز سفره هایشان کوچک تر و جیب هایشان خالی تر می شود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن