مهلت شورای نگهبان تمام شده؛ CFT قابل اجراست
براساس اصل ۹۴ قانون اساسی، شورای نگهبان تنها بیست روز برای اعلام نظر درباره مصوبات مجلس فرصت دارد، اما حالا ۲۵ روز از تاریخ اعلام وصول CFT در شورای نگهبان میگذرد، اما این شورا همچنان در این باره نظری نداده است.
15 مهرماه، بهارستانیها با لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم موافقت میکنند. بعد از این بر اساس اصل 94 قانون اساسی این مصوبه به شورای نگهبان فرستاده میشود.
نجاتالله ابراهیمیان، عضو حقوقدان شورای نگهبان هم در روز چهارشنبه 18 مهرماه در گفتوگویی با ایسنا اعلام میکند که در این تاریخ، این لایحه در شورای نگهبان واصل شده است.
بر اساس اصل 94 قانون اساسی، شورای نگهبان موظف است آن را حداکثر ظرف ده روز از تاریخ وصول از نظر انطباق بر موازین اسلام و قانون اساسی مورد بررسی قرار دهد و چنانچه آن را مغایر ببیند برای تجدید نظر به مجلس بازگرداند. در غیر این صورت مصوبه قابل اجرا است.
همچنین در اصل 95 قانون اساسی ذکر شده در مواردی که شورای نگهبان مدت ده روز را برای رسیدگی و اظهارنظر نهایی کافی نداند، میتواند از مجلس شورای اسلامی حداکثر برای ده روز دیگر با ذکر دلیل خواستار تمدید وقت شود.
بر این اساس از تاریخ 18 مهرماه تاکنون، مهلت 20 روزه شورای نگهبان برای رسیدگی به CFT به پایان رسیده است.
شورای نگهبان تا نهم آبان فرصت داشت
بهمن کشاورز، حقوقدان میگوید که پیش از این نیز، مواردی وجود داشته است که شورای نگهبان در ده روز اولیه و ده روز پس از درخواست مهلت از مجلس، نظر خود را نسبت به متن ارسالی اعلام نکرده و درنتیجه، قانون، تایید شده محسوب شده است.
کشاورز همچنین میافزاید: البته وقوع این حالت یعنی تایید شده تلقی کردن این قانون، حالتی قهری و خود به خودی دارد. اما در صورتی که بیست روز از تاریخ ثبت متن ارسالی در شورای نگهبان ( البته با احتساب روزهای ابلاغ متن ارسالی و اقدام برای بررسی آن در شورا) بگذرد مهلت این شورا، برای پاسخگویی منقضی میشود.
این حقوقدان با تاکید بر اینکه مهلت اعلام نظر شورای نگهبان بیست و دو روز بوده است، تصریح میکند: باتوجه به آنکه روز 18 مهرماه این لایحه در شورای نگهبان وصول شده، این شورا تنها تا نهم آبان ماه فرصت اعلام نظر داشته است مگر آنکه نظر شورای نگهبان در مجلس شورای اسلامی ثبت شده باشد، الله اعلم.
مجلس و دولت؛ موظف به اجرای قانون اساسی
البته بهتازگی یکی از نمایندگان مجلس نیز نسبت به عدم اعلام نظر شورای نگهبان درباره لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم در مهلت قانون اعتراض کرده است.
بهرام پارسایی، رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در گفتوگویی با ایسنا بیان میکند که مهلت قانونی اعلام نظر شورای نگهبان نسبت به لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم پایان یافته است.
این نماینده مردم شیراز میگوید که درحال حاضر و با توجه به تصریح اصل 94 قانون اساسی راجع به مصوبات مجلس، مجلس و دولت موظف به اجرای قانون اساسی هستند.
پارسایی همچنین براساس اصل نود و چهارم قانون اساسی بیان میکند که از تصویب CFT، بیست و چهار روز میگذرد. البته شورای نگهبان میتواند ١٠ روز مهلت بخواهد که از مجلس این مهلت را خواسته اما الان این مصوبه قانونا قابلیت اجرایی دارد.