امارات بازی خطرناکی با قطر را آغاز کرد

مدیرعامل شرکت قطر پترولیوم گفته است قطر پترولیوم فعلا قصد ندارد تصمیمی در خصوص خط لوله دلفین بگیرد اما اگر بحران در خلیج فارس ادامه یابد و محدودیت‌ها نسبت به قطر افزایش یابد آنوقت این قطر است که اقدامات مناسب را انجام می‌دهد.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل «انرژی امروز»، شرکت ملی نفت قطر Tasweeqدر اوایل سال 2014 قراردادی با شرکت ملی نفت ابوظبی ADNOC برای خرید و فروش میعات گازی قطر امضا کرد.

این موافقتنامه را سعید الکواری مدیر اجرایی شرکت ملی نفت قطر و سلطان المهیری از شرکت ملی نفت ابوظبی امضا کردند.

در زمان امضای این موافقتنامه همه چیز گل و بلبل بود و الکواری خوشنودی خودش را از امضای این قرارداد این‌طور بیان کرد که «طبق نظر محمد بن صالح السعید،‌ وزیر انرژی و صنعت قطر و رییس Tasweeq این موافقتنامه را با ADNOC امضا کردیم که نه فقط روابط بین ADNOC و Tasweeq را محکم‌تر می‌کند بلکه به تقویت روابط اقتصادی بین این دو شرکت نیز کمک خواهد کرد».

المهیری هم گفته بود «خوشحالم که اولین قراداد میعات بین این دو شرکت به امضا رسید. این قرارداد راهی به سوی توسعه تجاری بیشتر در آینده روابط ADNOC و Tasweeq است».

البته شاید در پشت لبخندها و دست دادن‌های امضا این قرارداد چیز دیگری نهفته بود. قطر به دلیل حمایت‌های خود از جریان اخوان‌المسلمین مصر و رابطه تقریبا حسنه با ایران در همان سال امضای قرارداد فروش میعانات گاز، دچار خشم و غضب کشورهای همسایه‌اش شد و عربستان، امارات و بحرین سفرای خود را از این کشور عربی فراخواندند.

بعدها قطر مجبور شد موافقتنامه‌ای با ریاض به امضا رساند تا بلکه تنش‌ها کاهش یابد. در واقع تنش‌ها تبدیل شد به آتش زیر خاکستر. و فروش میعانات گازی ادامه یافت.  

میعانات گازی قطر را شرکت انرژی دولفین از میدان گازی بزرگ نورت‌فیلد (بخش قطری میدان مشترک گازی پارس جنوبی) تولید می‌کند. این مواد در واحد اسپیلیتر و نیز به عنوان ماده سبک‌ساز در مخلوط نفت سنگین استفاده می‌شود.

شرکت Tasweeq در سال 2007 بنیان‌گذاری شد و یک شرکت دولتی قطر است. این شرکت محصولاتی چون LPG، ‌سولفور، ‌محصولات پالایشی مثل نفتا، سوخت جت و GTL را به فروش می‌رساند. این شرکت انحصار فروش نفت خام قطر را برعهده دارد.

شرکت نفت ابوظبی هم در سال 1971 تاسیس شد و حوزه کاری آن تمام جنبه‌های مربوط به صنایع نفت و گاز را دربرمی‌گیرد.

این دو شرکت مسوول فروش و خرید میعانات گازی قطر هستند.

حالا تقریبا سه سال بعد از امضای موافقتنامه کاهش تنش‌ها با عربستان‌سعودی، به یکباره این آتش از زیر خاکستر زبانه کشید و این بار نه فقط صرفا به فراخوانی سفرا که به محاصره کامل قطر انجامید.

فارین پالسی، دلیل عقب افتادن این تنش‌ها را در وجود باراک اوباما، رییس جمهور پیشین ایالات متحده می‌داند که اعتقاد به کاهش تنش داشت، اما خَلَفِ اوباما، دونالد ترامپ، انگار چندان تمایلی به کاهش تنش‌ها ندارد.

ترامپ در آغاز تنش‌ها با قطر در تویتی نوشته بود «خوشحالم که سفر اخیرم به [عربستان] سعودی و دیدارم با سران منطقه در زمینه مبارزه با تروریسم،‌ در حال ثمر دادن است».

قطر بزرگ‌ترین صادر کننده گاز طبیعی دنیاست. قطر از طریق خط لوله گاز دلفین، گاز طبیعی مورد نیاز امارات را تامین می‌کند.

با اینکه واردات گاز از قطر برای امارات یک امر حیاتی است، اما قطر تا به امروز با وجود ناملایمت‌هایی که از همسایه خود دیده است تصمیمی به قطع این خط لوله نگرفته است.

امارات با این گاز نیمی از برق مورد نیاز خود را تولید می‌کنند.

حالا درحالی که قطر گاز مورد نیاز امارات را قطع نکرده است،‌ قطر پترولیوم اعلام کرده است که شرکت ملی نفت ابوظبی از واردات میعانات گازی از قطر امتناع کرده است.

شرکت نفت ابوظبی اعلام کرده است که دو محموله میعانات گازی قطر را که به یک میلیون بشکه می‌رسد و قرار بود به پالایشگاه Ruwais در منطقه غرب امارات برسد به دلیل بسته شدن بنادر امارات بر روی محموله‌های قطر و به علت تحریم‌ قطر برگردانده است.

این محموله آخرین محموله از قراردادی بود که قطر پترولیوم و شرکت ملی نفت ابوظبی امضا کرده بود.

تنش بین قطر و همسایگانش، تاکنون بخش‌های مختلف اقتصادی این کشور را نشان گرفته است. اما هر دو طرف در خصوص بخش انرژی و منابع هیدروکربنی دست به عصا بوده‌‌اند. مخصوصا این‌که هنوز هیچ اتفاقی برای خط لوله دلفین نیافتاده است.

علاوه بر این که اقتصاد منطقه خلیج فارس به شدت وابسته به تجارت منابع هیدروکربنی است، شرکت‌های بین‌المللی بسیاری نیز در پروژه‌های این بخش فعال بوده‌اند.

51 درصد سهام خط لوله دلفین در دست شرکت سرمایه‌گذاری مبادالاست و توتال و اکسیدنتال پترولیوم هم هر کدام 24.5 درصد از سهام آن را در اختیار دارند.

از این رو هر نوع قطع ارتباط فقط شرکت‌های منطقه نیستند که آسیب خواهند دید.

در کنفرانس مطبوعاتی که در دوحه برگزار شد، سعدالکعبی، شرکت ملی نفت ابوظبی را متهم کرد که به طور غیرقانونی به وضع فوق‌العاده استناد کرده است.

اما مقامات ADNOC در پاسخ گفته‌اند وقتی مرزها بسته‌اند و کشتی‌های ما یا آنها اجازه ورود به نادر یکدیگر را ندارند، چطور می‌توان محموله آن‌ها را دریافت کرد؟

شرکت ملی نفت ابوظبی از سال 2014 برای دو پالایشگاه 140 هزار بشکه در روز خود این محموله‌ها را از قطر وارد می‌کرد.

البته این پالایشگاه‌هامحموله‌هایی هم از ایران و استرالیا دریافت می‌کنند.

حال قطر پترولیوم تصمیم به شکایت گرفته است. الکعبی گفته است قطر پترولیوم فعلا قصد ندارد تصمیمی در خصوص خط لوله دلفین بگیرد اما اگر بحران در خلیج فارس ادامه یابد و محدودیت‌ها نسبت به قطر افزایش یابد آنوقت این قطر است که اقدامات مناسب را انجام می‌دهد.

او ادامه می‌دهد «اگر محدودیت‌ها ادامه یابد نمی‌توانم قول دهم که ارسال گاز هم ادامه خواهد یافت. این تصمیم را بر اساس موقعیت کشور خواهیم گرفت».

حال معلوم نیست آیا امارات زمانی که تصمیم به بازگرداندن محموله میعانات گازی قطر گرفت، از بسته نشدن خط لوله گازی دلفین اطمینان کامل داشت؟

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن