ابتکار: مسئله ملی گرد و غبار، جهانی شد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: یکی از دستاوردهای اجلاس بینالمللی گرد و غبار، جهانی شدن موضوع ملی گرد و غبار است.
به گزارش «انرژی امروز»، معصومه ابتکار در مراسم اختتامیه اجلاس بینالمللی مقابله با گرد و غبار، چالشها و راهحلها با اشاره به حضور رئیس جمهور در مراسم افتتاحیه و روشن کردن خط مشی این اجلاس، گفت: سخنان دکتر روحانی دارای ابعاد بسیار مهم ملی و بین المللی در حوزه محیط زیست و در راستای مقابله با گرد و غبار بود که در بعد منطقهای و بینالمللی انعکاس بسیار خوبی داشت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار کرد: حضور پررنگ کشورهای جهان مسئله مهم دیگری بود که در این اجلاس مورد توجه قرار گرفت و سازمان ملل نیز به آن اشاره کرد.
وی افزود: گرد و غبار یک مسئله نسبتا خاص و تخصصی است و طبیعتا برای تمام کشورهای دنیا مسئله مهمی نیست اما با این وجود تعداد زیادی از کشورها هم در مراسم افتتاحیه و هم سه روز برگزاری اجلاس حضور داشتند.
ابتکار با اشاره به اینکه دو نشست وزرا و تخصصی و فنی در سه روز اجلاس برگزار شد، گفت: نتیجه این دو نشست، صدور دو بیانیه سیاسی و فنی و تکنیکی بود که در نوع خود بینظیر است و مواضع و انتظارات کشورها هم در همکاریهای دو جانبه و هم منطقهای را مشخص کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به بازدید اریک سولهایم، معاون دبیرکل و رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل، در روز دوم اجلاس از خوزستان اشاره و اظهار کرد: او در این بازدید با اقدامات انجام گرفته برای احیای تالاب هورالعظیم و مراحل کاشت نهال در بخش جنوب شرقی اهواز آشنا شد و از اقدامات ایران در این زمینه تشکر کرد.
وی با اشاره به سخنان سولهایم بعد از بازدید از خوزستان مبنی بر اینکه تا وقتی منطقه را از نزدیک ندیده بودم، ابعاد موضوع برای من روشن نبود ولی شرایط کنونی، نشاندهنده تلاشهای ایران برای مقابله با کانونهای گرد و غبار است، گفت: تقدیر رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل از تلاشهای ایران نشاندهنده مسیر درستی است که برای مقابله با گرد و غبار انتخاب کردهایم.
توصیههای فنی اجلاس بین المللی گرد و غبار میتواند برای کشورها راهگشا باشد
ابتکار افزود: یکی دیگراز نکات بسیار مهم این اجلاس، توصیههای فنی و تکنیکی بود که روز آخر نهایی شد و این بدان معنا است که اجلاس علاوه بر توصیههای سیاسی، توصیههای فنی هم دارد که می تواند در زمینه کنترل و مقابله با گرد و غبار برای کشورها راهگشا باشد.
ابتکار ادامه داد: کشورها برای اینکه بتوانند مشکلات خود را با استفاده از راهحلهای فنی و انتقال تجارب بر طرف کنند، میتوانند از توصیههای مطرح شده در بیانیه فنی بهره گیرند.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اختلاف نظر کشورهای حاضر در اجلاس اظهار کرد: گرچه کشورها در نشستها نظرات خود را اعلام کردند اما بهرغم وجود اختلاف نظرها به یک اجماع رسیدیم و این از اهمیت زیادی برخوردار است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص مواضع ترکیه در این اجلاس گفت: نماینده ترکیه پیشنهاد داد که قید شود این سند تعهدآور نیست که در جواب گفتیم این سند تعهدآور نیست و از اول هم قرار بود یک سند توصیهای و فنی باشد.
وی همچنین از ارسال متن دو بیانیه و گزارش جامعی از اجلاس بینالمللی مقابله با گرد و غبار توسط دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان میزبان این اجلاس به مجمع عمومی سازمان ملل و مجمع وزرای محیط زیست جهان برای قرار گرفتن در دستور کار این مجمعها خبر داد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: با توجه به تاکیداتی که در بیانیه وزرا بر ضرورت عزم جهانی برای مقابله با گرد و غبار شده، این اقدام میتواند به تهیه سازو کارها و چارچوبهایی از سوی سازمان ملل و آژانسهای مختلف آن برای حل و فصل موضوع در ابعاد بینالمللی و منطقهای همچنین افزایش همکاریها میان کشورها منجر شود.
ابتکار در خصوص تشکیل دفتر منطقه ای گرد و غبار در منطقه خاورمیانه گفت: بهرغم اشاره به این موضوع در یکی از بندهای بیانیه، باید نحوه شکلگیری این دفاتر مورد بررسی قرار گیرد اما اکنون برای صحبت در این مورد خیلی زود است، هر چند پیگیریهایی در این زمینه انجام میدهیم.
معاون رئیس جمهور در خصوص الزامآور بودن بیانیهها تاکید کرد: کشورها حتی برای اجرای مفاد کنوانسیونها و مقررات بینالمللی هم باید به قوانین ملی خود پایبند باشند و الزامی در این زمینه ندارند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: تحت هیچ شرایطی نمیتوان کشورها را ملزم به انجام کاری کرد اما میتوانیم زمینه را برای همکاری، همفکری، مذاکرات و همراهی با جامعه جهانی ایجاد کنیم. کاری که ایران در اجلاس بینالمللی مقابله با گرد و غبار انجام داد و مسئله ملی خود را به موضوعی جهانی تبدیل کرد.
وی ادامه داد: مطالبه مردم ایران به مطالبه جهانی تبدیل و اقدامات ایران منجر به این شد که تمامی کشورها برای رفع معضل گرد و غبار پای کار بیایند. دیگر هیچ کشوری نمیتواند در این زمینه اعلام بیتفاوتی کند.
ابتکار تاکید کرد: فضای ایجاد شده بسیار مهمتر از الزامآور بودن بیانیهها است زیرا با جبر و زور نمیشود هیچ کشوری را ملزم به انجام کاری کرد اما با ایجاد فضای مثبت، همکاری، تبادل نظر و تجربیات میتوان به اهداف دست یافت.
وی مطالبه و فضای ایجاد شده در جامعه جهانی برای مقابله با گرد و غبار را بسیار مهم دانست و اظهارکرد: موضوعی که آنچنان مورد توجه نبود را در سطح بینالمللی مطرح کردیم و بعد از این سازمانهای مردمنهاد و رسانهها باید برای جریان سازی در این زمینه اقدام کنند.
معاون رئیس جمهور در خصوص میزان برآورده شدن انتظارات ایران از اجلاس بینالمللی گرد و غبار گفت: با مشارکت کشورها، انتظارات کاملا برآورده شد و حتی از نظر بسیاری از ناظران بینالمللی، دستاوردهای این اجلاس بیش از انتظار بود. شاید فکر نمیکردیم استقبال کشورها و حضور آنها تا این حد قوی و پر رنگ باشد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص هزینه این اجلاس بینالمللی اظهار کرد: هزینهها از سوی سازمان ملل پرداخت شده است البته حتی اگر دولت ایران هم هزینههای اجلاس را تقبل میکرد با در نظر گرفتن خروجی این اجلاس و اهمیت موضوع، این هزینه کرد ارزشمند بود.
نفس کودک ایرانی ارزشمندتر از هزینه برگزاری اجلاس است
وی خاطرنشان کرد: هر نفس کودک خوزستانی، هر نفس کودک سیستان و بلوچستانی و هر نفس کودک ایرانی بسیار ارزشمندتر از هزینه هایی اینچنینی است که منجر به رهیافتی برای حل معضلات و چالشهای موثر بر سلامت مردم می شود.
ابتکار با اشاره به حضور پر رنگ کشورهای همسایه ایران در اجلاس بین المللی مقابله با گرد و غبار همچون عراق، قطر، افغانستان، ترکیه و عمان گفت: این حضور نشان میدهد بهرغم تمام اختلاف نظرهای سیاسی، فضای خوبی برای همکاری در زمینه محیط زیست و مقابله با طوفانهای گرد و غبار ایجاد شده است و این مهم خواسته ما بود.
وی در پایان تاکید کرد: شاید نتوانیم در کوتاهمدت برای مقابله با طوفانهای گرد و غبار اقدام منتج به نتیجه ملموس داشته باشیم اما از طریق افزایش همکاریهای منطقهای و بینالمللی میتوانیم افق بلند مدت روشنی برای کنترل و مقابله با این پدیده ترسیم کنیم.