آمریکا معافیت عراق را نود روز دیگر تمدید کرد
به گفته مقامهای عراقی، آمریکا معافیت این کشور از تحریمهای ایران را برای نود روز دیگر تمدید کرده است.
در پی تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای خروج کشورش از توافق هستهای، تحریمهای ایران از حدود هشت ماه پیش از سرگرفته شد و از حدود یک ماه پیش به اوج رسید. واشنگتن اما همزمان با بازگشت تحریمها، اعلام کرد که عراق ۴۵ روز اجازه خواهد داشت به معامله با ایران ادامه بدهد.
عراق برای تولید برق به ایران محتاج است و علاوه بر خرید برق، بخشی از سوخت گازی نیروگاههای خود را نیز از ایران تامین میکند.
قرار بود که دولت عراق طی ۴۵ روز، راهحلی برای بینیاز شدن از ایران ارائه دهد اما در پایان این دوره اعلام شد که معافیت، سه ماه دیگر ادامه خواهد داشت.
روز پنجشنبه و در آستانه پایان مهلت ۴۵ روزه، عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق گفت که هیاتی از این کشور برای مذاکره با مقامهای آمریکایی درباره این مسئله، راهی واشنگتن میشوند. آقای عبدالمهدی از سیاستمداران شیعه عراق است که سالها در ایران زندگی کرده و ارتباط نزدیکی نیز با مقامهای جمهوری اسلامی ایران دارد.
در ساعتهای پایانی روز پنجشنبه، مقامهای عراقی به خبرگزاری فرانسه گفتند که موفق شدهاند واشنگتن را راضی کنند معافیت را نود روز دیگر تمدید کنند تا عراق کماکان از ایران برق و گاز بخرد.
مشکل کمبود برق در عراق به حدی است که برق برخی مناطق در این کشور تا ۲۰ ساعت در روز قطع میشود. قطع مکرر برق یکی از دلایلی بودند که در تابستان برخی از شهروندان به تظاهرات و اعتراضهای پراکنده روی آوردند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، عراق روزانه هزار و ۳۰۰ مگاوات برق و ۲۸ میلیون متر مکعب گاز (برای تولید برق) از ایران وارد میکند و این سبب نارضایتی دولت آمریکا شده است.
ریک پری، وزیر انرژی آمریکا هفته که گذشته با مقامهای عراقی در این باره مذاکره کرد میگوید بغداد باید از شرکتهای آمریکایی انرژی خود را تامین کند: `آمریکا و عراق میتوانند برای توسعه صنایع نفت، گاز و آب عراق با هم همکاری کنند.`
لوی الخطیب، وزیر برق عراق نیز گفت که این کشور میتواند ظرف دو سال از برق ایران بینیاز شود. وی در عین حال افزود که بینیاز شدن از گاز ایران، دشوارتر است.
عراق در حالی با مشکل کمبود برق و گاز روبهرو است که بر اساس تخمینهای بانک جهانی، سالانه دو و نیم میلیارد دلار به دلیل نداشتن تکنولوژی مهار گاز چاههای نفت، ضرر میکند. این گاز که در کنار استخراج نفت از زمین خارج میشود، در حال حاضر سوزانده میشود.
منابع مطلع به خبرگزاری فرانسه گفتهاند که واشنگتن میخواهد دولت عراق را قانع کند با شرکتهای جنرال الکتریک، بیکر هیوز و اوریون قرارداد ببندد تا آنها با وارد کردن تکنولوژی لازم، مهار گاز چاههای نفت را آغاز کنند.
علاوه بر عراق، هشت کشور دیگر از جمله چین، هند و ژاپن نیز موفق شدهاند تا معافیتهای مشابهی از واشنگتن بگیرند و کماکان از ایران نفت بخرند. واشنگتن در عین حال امیدوار است که به مرور با کاستن از این معافیتها، صادرات نفت ایران را به صفر برساند.