کاربرد نانوکاتالیستها در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی
امروزه با افزایش تقاضای انرژی در نتیجه صنعتی شدن کشورها و رشد جمعیت، مصرف منابع نفت و گاز شدت یافته است. از سوی دیگر، روزبهروز از تعداد میادین نفت و گازی که به دست بشر کشف میشوند، کاسته میشود و در کنار آن، روشهای متداول و سنتی تولید ذخایر، دیگر مانند گذشته پاسخگوی کامل این نیازها نیست. از اینرو، لزوم استفاده از فناوریهای جدید در صنایع بالادستی و پایین دستی نفت و گاز احساس میشود.
به گزارش «انرژی امروز» ایران نیز با توجه به کاربردهای روزافزون فناوری نانو در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به دنبال استفاده از این فناوری در صنایع ذکر شده است.
بر همین اساس، ستاد ویژه توسعه فن آوری نانو، وابسته به «معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری» اقدام به انتشار مجموعه گزارشهای صنعتی فن آوری نانو کرده است.
لازم به ذکر است که یکی از مواردی که در صنایع پایین دستی نفت و گاز با ورود فناوری نانو پیشرفت چشمگیری کرده است کاتالیستها میباشد.
کاتالیستها در اکثر صنایع شیمیایی و در تمام پالایشگاهها و پتروشیمیها بهعنوان یک مادهی حیاتی برای سرعت بخشیدن به واکنشهای شیمیایی استفاده میشود. پیشرفتهای صنعت کاتالیست بیشتر مربوط به بهینه کردن کارایی آنهاست تا اینکه یک کاتالیست با خواص و عملکرد بهتر کشف نماییم.
با ورود فناوری نانو به این صنعت و تولید نانوکاتالیستها تحولی عظیم در کارایی آنها بوجود آمده است. سطح فعال و گزینشپذیری بالا در نانوکاتالیستها موجب افزایش تولید و کاهش انرژی مصرفی میشود.
شرکتهای داخلی متعددی وجود دارند که توانایی تولید انواع نانوکاتالیستها را برای انواع واکنشهای پالایشگاهی و پتروشیمی دارا میباشند.
ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با هدف برطرف نمودن نیازها و حل مشکلات صنایع با تکیه بر توان داخل، سعی می نماید تا از طریق حمایتهای مالی و معنوی خود مسیر رسوخ و انتقال فناوریهای مبتنی بر فناوری نانو را در صنایع مختلف از جمله صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی هرچه بیشتر تسهیل نماید.
یکی از مجموعه گزارش های تهیه شده توسط ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، «کاربرد نانو کاتالیست ها در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی» توسط سه تن از محققان این ستاد به نام های «سید آرین مرتضوی»، «محمدرضا بسکابادی» و «علی طالبیان» است.
به پیوست متن کامل این گزارش صنعتی را ملاحظه میفرمائید.