تلاش دادستانی ونزوئلا برای ممنوع الخروجی گوایدو

دادستان کل ونزوئلا درخواست ممنوع‌الخروج شدن گوایدو، رئیس جمهور خودخوانده ونزوئلا، و نیز مسدود کردن حساب‌های بانکی او را کرده است. نیکلاس مادورو اعلام کرده با حمایت چین و روسیه علیه تحریم‌های آمریکا اقدام می‌کند.

دادستان کل ونزوئلا، تارک ویلیام ساب، روز سه‌شنبه نهم بهمن (۲۹ ژانویه) اعلام کرد که از دیوان عالی کشور ونزوئلا خواسته است، پرونده‌ای مقدماتی علیه خوان گوایدو، رئیس جمهور خودخوانده ونزوئلا، تشکیل دهد و حساب‌های بانکی او را مسدود کند.

گوایدو به عنوان قانونگذاری که در ضمن ریاست پارلمان را بر عهده دارد از مصونیت پارلمانی برای بازپرسی جنایی برخوردار است و این مصونیت می‌تواند تنها با حکم دیوان عالی کشور لغو شود.

دادستان کل ونزوئلا همچنین درخواست ممنوعیت خروج گوایدو از این کشور را داده است. گوایدو گفته است که او خطر «زندانی شدن را دست کم نمی‌گیرد، اما این موضوع جدیدی نیست».

هم‌اکنون در ونزوئلا جنگ قدرت میان رئیس دولت ونزوئلا، نیکلاس مادورو، و خوان گوایدو در جریان است که چهارشنبه گذشته خود را رئیس جمهور جدید و موقت ونزوئلا خواند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا، گفته است که می‌‌خواهد با حمایت روسیه و چین، با تحریم‌های جدید آمریکا علیه صنعت نفت کشورش مقابله کند. مادورو روز دوشنبه (به وقت محلی) در تلویزیون ونزوئلا اعلام کرد که گام‌های قانونی در آمریکا و در سطح بین‌الملل برداشته خواهد شد.

پیش از این استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا، خبر تحریم نفتی ونزوئلا را دوشنبه ۲۸ ژانویه اعلام کرده بود. موضوع بر سر تحریم شرکت نفتی دولتی پترولئوس دی ونزوئلا (PDVSA) است. گفته شده است که آمریکا تا زمانی که یک دولت موقت یا دولتی که به شکل دموکراتیک زمام امور را در ونزوئلا به دست گیرد، بر سر کار نیاید، به تحریم نفتی ونزوئلا و شرکت نفت این کشور ادامه خواهد داد.

تحریم نفتی شرکت دولتی پترولئوس دی ونزوئلا شامل شرکت «سیتگو» یکی از شرکت‌های وابسته آن که در آمریکا فعالیت می‌کند، نمی‌شود. افزون بر آن پالایشگاه‌های نفتی که در آمریکا وابسته به واردات نفت ونزوئلا هستند نیز از تحریم‌ها معاف شده‌اند و می‌توانند برای ادامه فعالیت خود، همچنان به واردات نفت از ونزوئلا ادامه دهند.

اما درآمدهای شرکت «سیتگو» و همچنین پرداخت‌های پالایشگاه‌های یاد شده در آمریکا قرار است تا زمان قدرت‌گیری یک دولت دموکراتیک در ونزوئلا، به حسابی بانکی که در آمریکا مسدود شده پرداخت شوند.

مادورو در این باره گفت که از راه‌های قانونی به «دفاع» از «مالکیت و ثروت» شرکت سیتگو خواهد پرداخت. او گفت، قصد آمریکا «به سرقت بردن» ستگو از ونزوئلاست و این کار «غیرقانونی» است.

نفت مهم‌ترین منبع درآمد و پشتوانه ارزی ونزوئلاست که در بحرانی سیاسی و اقتصادی به سر می‌برد. این کشور دارای منابع غنی نفت و طلاست.

در جنگ قدرت سیاسی در ونزوئلا آمریکا به حمایت خوان گوایدو برخاسته که در ۲۳ ژانویه خود را رئیس دولت موقت ونزوئلا خواند. آمریکا و کانادا و چند کشور آمریکای لاتین، از جمله آرژانتین، برزیل و کلمبیا اعلام ریاست جمهوری گوایدو را به رسمیت شناخته‌اند.

اعزام سربازان آمریکایی به کشور همسایه؟

در این میان یک یادداشت دست‌نویس جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، درباره «پنج‌هزار سرباز به سمت کلمبیا» جنجال‌آفرین شد.

خبرنگارانی که در نشست مطبوعاتی جان بولتون شرکت داشتند، عکسی از دست‌نویس او گرفتند که عبارت «پنج‌هزار سرباز به سمت کلمبیا» در آن دیده می‌شود. این موضوع به گمانه‌زنی درباره اعزام سربازان آمریکایی به کشور همسایه ونزوئلا دامن زد. بولتون در این رابطه گفته که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، «همه گزینه‌ها» را باز گذاشته است.

بولتون از سربازان ونزوئلایی خواست به مادورو پشت کنند و «انتقال قدرت مسالمت‌آمیز و دموکراتیک و همخوان با قانون اساسی را بپذیرند». پشتیبانی یا روی برگرداندن ارتش از مادورو عاملی مهم برای نگه داشتن قدرت به شمار می‌رود.

هشدار آمریکا به شهروندانش درباره سفر به ونزوئلا

در این میان وزارت امور خارجه آمریکا نسبت به سفر شهروندان آمریکایی به ونزوئلا هشدار داده است. این وزارتخانه در هشدارنامه‌اش مسائلی مانند بزهکاری و ناآرامی اجتماعی، ضعف ساختار درمانی و پزشکی و بازداشت‌های سرخودانه شهروندان آمریکایی را در این کشور عنوان کرده است.

آمریکا پس از اعلام حمایت از گوایدو به عنوان رئیس‌جمهوری ونزوئلا گروهی از پرسنل خود را از این کشور فراخواند.

انتقاد روسیه و چین از تحریم‌های آمریکا

روسیه و چین نسبت به دخالت نظامی در ونزوئلا به آمریکا هشدار داده و تاکید کرده‌اند که دولت مادورو را به‌رسمیت می‌شناسد. روسیه نیز تحریم‌های جدید آمریکا علیه ونزوئلا را محکوم کرده است.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در این زمینه گفت: «مقامات برخوردار از مشروعیت در ونزوئلا این تحریم‌ها را غیرقانونی می‌دانند و ما از این دیدگاه کاملا حمایت می‌کنیم.»

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، اعلام کرد که روسیه همراه با دیگر اعضای جامعه بین‌الملل «هر آنچه در قدرت دارد را به کار خواهد بست تا از دولت قانونی رئیس جمهور مادورو حمایت کند».

گنگ شوانگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، نیز از اقدامات تنبیهی آمریکا انتقاد کرد. او گفت که تحریم‌ها کمکی به حل مشکلات نمی‌کنند و تنها باعث می‌شوند که اوضاع پیچیده‌تر شود.

به گفته شوانگ، تحریم‌ها موجب «وخامت شرایط زندگی» در ونزوئلا می‌شوند و مسئولان این قضیه باید مسئولیت «پیامدهای جدی» آن را بر عهده بگیرند.

تظاهرات جدید

خوان گوایدو مردم را به شرکت در تظاهرات اعتراضی جدید در روز چهارشنبه ۳۰ ژانویه فراخوانده است. هدف تظاهرات فراخواندن ارتش به «قرار گرفتن در کنار مردم» اعلام شده است.

همچنین قرار است در روز شنبه آینده، دوم فوریه، «بسیجی بزرگ در تمامی ونزوئلا و سراسر دنیا» صورت گیرد. بدین وسیله قرار است بر اولتیماتوم اروپا به مادورو صحه گذاشته شود که در روز یکشنبه آینده به پایان می‌رسد.

چند کشور عضو اتحادیه اروپا از جمله آلمان از خوان گوایدو حمایت کرده و برای نیکلاس مادورو مهلت تعیین کرده‌اند تا در عرض هشت روز خبر برگزاری انتخابات در این کشور را اعلام کند، در غیراین صورت، این کشورها خوان گوایدو را به‌عنوان رئیس‌جمهوری موقت ونزوئلا به‌رسمیت خواهند شناخت.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن