جهان با کمبود نفت مواجه خواهد شد
آژانس بین المللی انرژی هشدار داده است که کاهش سرمایه گذاری جهانی در بخش صنعت نفت زمانی که بهای نفت در بازار جهانی رو به افزایش بگذارد، جهان را با کمبود انرژی روبرو خواهد کرد.
به گزارش «انرژی امروز» بنا به اعلام این سازمان، در سه سال گذشته سرمایه گذاری در بخش انرژی همزمان با کاهش سود در صنعت نفت، بیست درصد کاهش نشان داده است. تحلیل گران معتقدند که کاهش سرمایه گذاری در کوتاه مدت در بخش انرژی، مشکلاتی در دراز مدت به همراه خواهد داشت.
برای اولین بار در تاریخ، سرمایه گذاری در صنعت برق از سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز پیشی گرفته است. فیل فلین، نویسنده گزارش انرژی و تحلیل گر بخش انرژی در شبکه خبری فاکس بیزینس گفت گرچه سرمایه گذاری در بخش برق به انگیزه برای خودروی برقی و انرژی پاک کمک میکند، اما هنوز زمان برای چنین سرمایه گذاری مناسب نیست.
او گفت: «اگر حتی هر رانندهای در چند سال آینده اتومبیل هایبرید سوار شود هنوز نیاز به مقادیر بسیاری از نفت و گاز وجود خواهد داشت و تقاضا برای این بخش، در ده تا بیست و پنج سال آینده حتی بیشتر هم خواهد شد.»
آژانس بینالمللی انرژی میگوید، به رغم رشد فزاینده انرژی تجدید پذیر، سوخت فسیلی هنوز بیش از هشتاد درصد از نیاز انرژی در جهان را تامین میکند. گرچه این روند در طول زمان تغییر خواهد کرد، اما از دیدگاه فلین، بهای نفت در کوتاه مدت افزایش خواهد یافت و در پی آن عرضه کاهش می یابد و تقاضا برای نفت ارزان در کشورهای در حال توسعه افزایش خواهد یافت .
او در این باره گفت: «به باور من، تا پایان سال جاری نفت به راحتی به شصت دلار در هر بشکه و یا بیشتر خواهد رسید.»
شاید چنین پیش بینی واقعی نباشد. بهای نفت به رغم تلاش اوپک برای کاهش تولید به میزان یک میلیون و هشتصد هزار بشکه در روز، در سال جاری بیست درصد کاهش داشت.
تحلیل گران میگویند، تقاضای کم در بازار جهانی، به همراه افزایش تولید نفت شیل (سنگ نفت) در آمریکا، احتمالاً از برخی از سرمایه گذاریها در بخش نفت جلوگیری خواهد کرد.
کیث بلیس از شرکت کات وان در این باره گفت: «با توجه به تولید نفت شیل در آمریکای شمالی و به ویژه صادرات آن از آمریکا، من احتمال نمیدهم بهای نفت از طیف چهل و پنج تا پنجاه و پنج دلار بالاتر برود. از این رو، وضعیت سرمایه گذاری در بخش نفت، در وضعیت فعلی باقی خواهد ماند.»
شاید پیش بینی فلین که میگوید بهای نفت در پی بحران اقتصادی سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ به ۱۴۶ دلار در هر بشکه رسید، درست باشد و او میگوید، شرکتهای نفتی وقتی واقعیت را درک خواهند کرد که فرصتها از دست رفته است.