سازمان نقشه برداری کشور تائید کرد: گسل درونه فعال است
رئیس اداره ژئودزی و ژئودینامیک این سازمان با اشاره به دو زمینلرزه ویرانگر سپتامبر 1903 (سال 1282 شمسی) در ترشیز و ماه مه 1923 (سال 1302 شمسی) در تربتحیدریه گفت: برخی کارشناسان این دو زمینلرزه را به حرکتهای گسل درونه نسبت میدهند.
حمیدرضا نانکلی افزود: پس از آن فقط یک زمینلرزه دیگر در سال 1926 (1305 هجری شمسی) در محدوده میان دو شهر ترشیز و تربتحیدریه رخ داد و زمینلرزه بزرگ دیگری ایجاد نکرده است، با این حال برخی زمین شناسان این گسل را مستعد بروز زلزلهای به بزرگی 8 ریشتر میدانند.
گسل درونه واقع در شرق، یکی از طویلترین گسلهای ایران به طول 600 کیلومتر از بخش مرکزی ایران (ایران مرکزی) تا افغانستان امتداد یافته است، پنج زلزله دستگاهی در منطقه گسل ثبت شده که فقط یکی از آنها را میتوان به گسل درونه نسبت داد و بقیه در محدوده کوه سرخ رخ داده است.
بهمنظور بررسی این موضوع و در راستای همکاریهای مشترک سازمان نقشهبرداری کشور و دانشگاه گرنوبل – آلپ فرانسه پروژه تحقیقاتی با هدف «بررسی و مطالعه متغیر بودن نرخ لغزش گسل درونه واقع در شمال شرق ایران با استفاده از دادههای GPS» تعریف شد.
عبدالرضا سعادت مدیرکل ژئودزی و نقشهبرداری زمینی، حمیدرضا نانکلی رئیس اداره ژئودزی و ژئودینامیک و فاطمه خرمی کارشناس اداره ژئودزی و ژئودینامیک، در گزارش مشترکی از این بررسیها اعلام کردند: سازمان نقشهبرداری کشور در سال 1391 یک شبکه موردی GPS متراکم شامل 22 ایستگاه ایجاد کرد، ایستگاههای این شبکه پراکندگی تقریبا مناسبی در امتداد گسل دارند و به این ترتیب حرکات بخشهای مختلف گسل را میتوان بهتر و دقیقتر مورد مطالعه قرار داد، در سال 1391 (2012 میلادی) اولین اندازهگیری و در سال 1397 (2018 میلادی) اپک دوم مشاهدات انجام شد.
بهمنظور تعیین نرخ لغزش و سازوکار گسل در قسمتهای مختلف سه پروفیل طراحی شد، این سه پروفیل مقدار نرخ لغزش گسل درونه را در بخشهای مختلف (غربی، مرکزی و شرقی) برآورد میکنند، بر اساس نتایج اولیه حاصل از پروفیلها، بخش غربی گسل (پروفیل 1) دارای حرکت امتداد لغز چپگرد و مقدار اندکی کوتاه شدگی است.
پروفیل (2) نشان میدهد که حرکت قابل توجهی در امتداد و عمود بر بخش مرکزی درونه وجود ندارد، پروفیل (3) نشانگر وجود مقدار اندکی حرکت امتداد لغز چپگرد روی گسل درونه و دشت بیاض است، همچنین دشت بیاض کشیدگی اندکی دارد درحالیکه بخش شرقی گسل درونه دارای کوتاه شدگی است.