افزایش شکاف عرضه و تقاضا در بازار LNG دنیا
تصمیم اوپک در جهت کاهش تولید و توافق با کشورهای غیراوپکی باعث شد تا قیمت نفت در بازار جهانی رشد کند؛ ولی علاوه بر نفت، بازار گاز طبیعی مایع- LNG – هم به این تصمیم بیسابقه در بازار عکسالعمل نشان داد.
به گزارش خبرنگار بینالملل انرژی امروز، بعد از انتشار این خبر قیمت اسپات گاز طبیعی مایع در آسیا با ۵۰ سنت افزایش به ۸.۱ دلار به ازای هر میلیون بیتی یو رسید که بالاترین قیمت از جولای سال ۲۰۱۵ میلادی تاکنون است.
آسیا –پاسیفیک مصرفکننده دوم سوم از گاز طبیعی مایع در دنیا است و تغییر در قیمت و میزان مصرف در این منطقه میتواند بازار جهانی را تحت تاثیر قرار دهد. تحلیلگران بر این باورند دو عامل باعث افزایش قیمت گاز طبیعی مایع در آسیا شده است که اولین عامل توافق بین کشورهای اوپکی و روسیه در جهت کاهش تولید نفت است و دومین مساله هم سرمای هوا در شمال قاره آسیا و اروپا است که زمینه را برای افزایش قیمت LNG فراهم کرد.
حال سوال اینجاست که آیا وابستگی قیمتی LNG به نفت مشکلآفرین است یا مشکلات دیگری این بازار را تهدید میکند؟
مشکلات زیربنایی بازار LNG
مشکل زیربنایی بازار LNG در دنیا وابستگی تاریخی قیمت LNG به قیمت نفت نیست؛ بلکه مشکل اصلی این است که عرضه LNG در دنیا تا سال ۲۰۲۰ و شاید سال ۲۰۲۵ میلادی بیشتر از میزان تقاضا است و این شکاف در آیندهای نه چندان دور میتواند برای بازار LNG دنیا مشکلآفرین باشد.
بررسیها نشان میدهد عرضه LNG در بازار بیش از تقاضای آن است و با توجه به اینکه با بهرهبرداری از پروژههای در حال ساخت استرالیا و امریکا و روسیه در آیندهای نه چندان دور، LNG بیشتری به بازار عرضه میشود، شکاف بین عرضه و تقاضا رشد میکند و میتواند زمینه را برای کاهش قیمت فراهم کند. در این زمان است که قیمت LNG دیگر همسو با قیمت نفت تغییر نخواهد کرد بلکه به طور مستقل و به دلیل نیروهای بازاری تغییر میکند.
آمار نشان میدهد در سال گذشته ۲۵۰ میلیون تن LNG در دنیا تولید شد و انتظار میرود تا سال ۲۰۱۸ میلادی تولید آن به ۳۳۰ میلیون تن برسد. تا سال ۲۰۱۸ میلادی که تمامی ۱۰ پروژه تولید LNG استرالیا به بهرهبرداری برسد؛ ظرفیت تولید در این کشور به ۸۵ میلیون تن در سال میرسد و از قطر با ظرفیت ۷۷ میلیون تن در سال هم پیشی میگیرد.
کره و ژاپن بزرگترین مصرفکنندگان هستند
مارکهاوسون، مدیر ارشد اس اند پی گلوبال پلاتس، میگوید: تا سال ۲۰۲۰ میلادی عرضه LNG در دنیا ۵۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۵ خواهد شد؛ اما تقاضا در آسیا رشد چندانی نمیکند. دو کشور اصلی مصرف کننده LNG در آسیا کشورهای ژاپن و کره جنوبی هستند که در مجموع نیمی از مصرف LNG دنیا را به خود اختصاص دادهاند؛ ولی نهتنها تقاضا در این کشورها در حال افزایش نیست، بلکه اخباری در مورد تنزل میزان تقاضا در این کشورها به گوش میرسد.
افت تقاضا در چین و کره جنوبی به دلیل کاهش نرخ رشد اقتصادی در این کشورها و افزایش متوسط سن جمعیت در این کشور است. افزایش متوسط سن به معنای کاهش نیروی کار، کاهش نرخ رشد اقتصادی و در کنار آن کاهش تقاضا برای فرآوردههای انرژی است.