تزریق بیش از ۵ میلیارد متر مکعب گاز به مخزن ذخیرهسازی سراجه قم
مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی از تزریق پنج میلیارد و ۴۶۵ میلیون متر مکعب گاز به مخزن ذخیره سازی سراجه قم طی ۸ سال اخیر، خبر داد و گفت: طی این مدت، پنج میلیارد و ۲۱۲ میلیون متر مکعب گاز و ۴۷۷ هزار بشکه میعانات گازی از این مخزن بازتولید شده است.
به گزارش «انرژی امروز» از روابط عمومی شرکت نفت مناطق مرکزی، غلامرضا نصیرایی اظهار کرد: تزریق گاز به مخزن سراجه قم در سال جاری از ۱۵ اردیبهشت شروع شده که تا ۲۰ خرداد ماه امسال حدود ۲۷۰ میلیون متر مکعب گاز برآورد می شود. بر اساس برنامه، روزانه حداکثر هفت میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب طی شش ماه در ماه های گرم تزریق و حداکثر روزانه ۹ میلیون متر مکعب گاز به همراه میعانات گازی در چهار ماه سرد سال برداشت می شود.
وی در باره اجرای طرح اصلاحی در بازآرایی شیرهای کاهنده و تغییر خط لوله مربوط به تسهیلات سرچاهی چاه های این منطقه عملیاتی آن تصریح کرد: تسهیلات سرچاهی چاه های مخزن ذخیره سازی سراجه قم بر خلاف سایر چاه های تولیدی با دو مسیر تزریق، تولید و با تحمل فشار تا ۳۳۰ بار برای ۹ حلقه چاه اجرایی شده که با توجه به کسب تجربه چند دوره تزریق، تولید و با بررسی مجدد نقشه تسهیلات سرچاهی، پیشنهاد سری کردن شیرهای کاهنده ثابت و متغیر و تغییر خط لوله ارائه شده است.
نصیرایی ادامه داد: با اجرای پیشنهاد جدید ۶ دستگاه از ۱۱ دستگاه شیرهای توپی دستی کلاس پنج هزار و به تبع آن ۱۲ عدد فلنج، تعدادی زانویی و سه راهی و مقداری لوله حذف می شود . با اجرای این پیشنهاد اصلاحی، انعطاف انجام کارهای عملیاتی و تعمیراتی به میزان قابل توجهی افزایش می یابد و میزان صرفه جویی آن بیش از ۱۷۳ میلیارد ریال که معادل یک میلیون و۲۵۵ هزار و ۵۰۰ یورو است. این پیشنهاد برای ۲ حلقه چاه اجرا شده است.
وی از احداث دو بند خاکی به صورت آبخیزداری در منطقه با هدف کنترل سیلاب و ذخیره آب بارندگی خبر داد و تصریح کرد : در بارندگی فروردین امسال بیش از سه هزار متر مکعب آب در پشت این دو بند خاکی جمع آوری شد که از این میزان ۹۶۰ متر مکعب به مخزن بتنی موجود در منطقه جهت آبیاری فضای سبز منتقل و ذخیره شد.
میدان گازی سراجه در سال ۱۳۳۵ کشف شد و در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر قم واقع است.طرح استراتژیک ذخیره سازی گاز طبیعی در این میدان به عنوان نخستین طرح تزریق و برداشت در سطح کشورهای عضور اوپک و منطقه غرب آسیا محسوب می شود.