جذب C02 و تبدیل آن به سوخت مصرفی
محققان دانشگاه توانته و مرکز تحقیقاتی آلمانی جولیچ با همکاری یکدیگر موفق به توسعه غشاهایی شدهاند که علاوه بر جداسازی موثر گازهای مختلف،میتواند باعث کاهش میزان گاز دیاکسید کربن میشود.
به گزارش خبرنگار دانش و فناوری «انرژی امروز»، غشاهای سرامیکی با مکانیزم هدایت یونی، فناوریهای جایگزین برای کاهش میزان CO2 منتشر شده در اتمسفر هستند. پروفسور ویلهام مولنبرگ، استاد متخصص در زمینه غشاهای غیرارگانیکی در دانشگاه توانته بر این باور است که 5 تا 10 سال زمان لازم است تا این فناوری جدید در مقیاس صنعتی و بزرگ مورد استفاده قرار بگیرد و جایگزین روشهای مرسوم گران و پیچیده جداسازی شود.
در دهه های اخیر،با پیشرفت انرژیهای تجدیدپذیر (خورشید، باد و …) ، همچنان میزان گازهای گلخانهای موجود در جو زمین به میزان شاخصهای استاندارد نرسیدهاست. برای رسیدن به این شاخصها، جمعآوری و ذخیرهسازی گاز CO2 امری اجتناب ناپذیر است.
یکی از روشهای تازه برای ارضای این نیاز جذب این گاز و تبدیل آن به سوخت مصرفی است (از طریق جذب کربن و استفاده آن). متخصصان برآورد کردهاند که با این فرآیند در اروپا میزان انتشار گاز CO2 تا سال 2030، 15 درصد کاهش خواهد یافت.
روشهای موجود برای فرایند جذب و جداسازی گاز CO2 نظیر شستوشوی شیمیایی بسیار گران تمام میشود. به دلیل وجود تعدد مراحل و دست به دست شدن زیاد، هرزروی انرژی در آن بسیار بالا است.
روش دیگر اما استفاده از تکنولوژی اکسیفیول(Oxyfuel) است. در این تکنولوژی سوختهای مختلف به همراه اکسیژن خالص واکنش میدهند، نتیجه این واکنش، ایجاد انرژی و گرمای بیشتر و کارآمدتر به دلیل حذف نیتروژن و دیگر ناخالصیهای موجود در هوا است. محصولات جانبی تولیدی از این واکنش نیز عمدتا گاز CO2 است. به دلیل غلظت بالای این گاز، مستقیما بدون نیاز به بهکارگیری روشهای گران جداسازی و جذب میتوان این محصولات جانبی را در فرآیندهای خنثیسازی CO2 مورد استفاده قرار داد. اما این فناوری راهکار بینقصی محسوب نمیشود زیرا تولید اکسیژن خالص از طریق عملیات تقطیر در دمای 190- بسیار پرهزینه و انرژیبر است.
استفاده از غشاهای جدید که در آنها قابلیت جداسازی گاز اکسیژن وجود دارد راهی مناسبتر و کارآمدتر محسوب میشود. در این روش سوخت موردنظر در زمان واکنش، میزان بیشتری گاز CO2 به عنوان محصول جانبی آزاد میکند.
یکی از راههای دیگر کاهش انتشار CO2، تولید سوختهای مصنوعی است که از طریق فرآیند واکنش CO2 با هیدروژن در طول غشا اتفاق میافتاد.
غشاهای سرامیکی با مکانیزم هدایت یونی برای رآکتورهای غشایی طراحی شدهاند تحت دما و فشار بالا با ترکیب فرآیندهای جداسازی و واکنش شیمیایی، سوختهای مصنوعی و یا محصولات شیمیایی گوناگونی تولید میکنند.