عربستان قصد غنی‌سازی اورانیوم را دارد

وزیر انرژی عربستان سعودی می‌گوید کشورش برای تامین سوخت نیروگاه برق هسته‌ای، غنی‌سازی در دو رآکتور را آزمایش خواهد کرد. انتظار می‌رود ساخت این نیروگاه‌ها در سال ۲۰۲۰ به مناقصه گذاشته شود اما مشارکت‌ آمریکایی‌ها آسان نیست.

وزیر انرژی بزرگترین کشور صادرکننده نفت جهان می‌گوید قصد ریاض از غنی‌سازی اورانیوم، کاهش وابستگی به نفت و متنوع کردن منابع تامین انرژی است. شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان در حاشیه کنفرانس انرژی در ابوظبی گفت: «ما این گام را با احتیاط بر می‌داریم زیرا غنی‌سازی، مرحله حساسی در چرخه سوخت هسته‌ای است و کشورهای غربی به دلیل احتمال استفاده نظامی، به آن بسیار حساس هستند.»

عبدالعزیز بن سلمان روز دوشنبه ۹ سپتامبر اعلام کرد که کشورش می‌خواهد  برنامه هسته‌ای خود را به طور کامل و با تولید و غنی‌سازی اورانیوم برای تامین سوخت پیش ببرد.

خبرگزاری رویترز می‌نویسد، انتظار می‌رود مناقصه برای حضور شرکت‌های خارجی در این برنامه، در سال ۲۰۲۰ انجام شود. شرکت‌های آمریکایی، روسی، چینی، کره‌ای و فرانسوی در مذاکرات اولیه مربوط به این پروژه چند میلیارد دلاری حضور داشته‌اند.

حدود سه سال قبل، عربستان خبر داده بود که عملیات اکتشاف اورانیوم و توریوم را در استان `الحائل` آغاز کرده و قصد ساختن ۱۶ نیروگاه هسته‌ای در ۲۰ الی ۲۵ سال آینده را دارد.

غنی‌سازی اورانیوم برای واشنگتن، بسیار مهم است؛ به ویژه پس از آن که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که اگر ایران شیعی حق توسعه تسلیحات اتمی را داشته باشد، ریاض نیز باید از چنین حقی در برابر رقیب منطقه‌ای خودش برخوردار باشد. بعد از خروج یکجانبه آمریکا از توافق اتمی سال ۲۰۱۵، ریاض از برنامه `فشار حداکثری` ترامپ علیه ایران حمایت کرد.

مشارکت شرکت‌های آمریکایی در ساخت رآکتورهای هسته‌‌ای عربستان مستلزم امضای توافق‌نامه‌ای بین ریاض و واشنگتن مبنی بر استفاده صلح‌آمیز از فناوری اتمی است. اما مقامات سعودی گفته‌اند زیر بار امضای چیزی نمی‌روند که امکان غنی‌سازی اورانیوم یا بازیافت سوخت مصرف‌شده را از آنها بگیرد.

هم اورانیوم غنی‌شده و هم میله‌های سوخت بازیافت شده، مصالح بالقوه بمب اتمی تلقی می‌شوند. ماه مارس ۲۰۱۹ خبرگزاری رویترز با استناد به رونوشت یک سند نوشت، ریک پری، وزیر انرژی آمریکا به امید قراردادی گسترده‌ در زمینه انرژی هسته‌ای، مجوز فروش این فناوری به عربستان سعودی را به صورت مخفیانه برای شش شرکت صادر کرده است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن