مدرن سازی رآکتور خنداب: چین و بریتانیا سر میز مذاکره با ایران
جلسه هماهنگی ایران و روسای مشترک کارگروه مدرن سازی رآکتور تحقیقاتی خنداب (اراک) با حضور هیاتی از سازمان انرژی اتمی ایران و هیاتهایی از چین و انگلیس صبح روز دوشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۸ در محل سازمان انرژی اتمی ایران برگزار شد.
بهروز کمالوندی معاون امور بین الملل حقوقی و مجلس ، راب مک ایر سفیر انگلیس در تهران و هیات کارشناسی از چین به ریاست وی کینگ مینگ از بخش همکاریهای بینالمللی کمیسیون انرژی اتمی چین ( CAEA ) ، هیاتهای سه کشور را در این جلسه سرپرستی میکردند.
به گزارش «انرژی امروز» از دیپلماسی عمومی و اطلاع رسانی سازمان انرژی اتمی ایران، کمالوندی با اظهار اینکه برجام بار دیگر همه ما را در پشت یک میز جمع کرده اعلام کرد : در حال حاضر برجام از شرایط مناسبی برخوردار نیست و علیرغم اینکه ایران به تمام تعهداتش عمل نمود به دلیل برآورده نشدن منافع برجام برای ایران، جمهوری اسلامی گامهایی را در جهت کاستن از میزان تعهدات خود برای ایجاد توازن بین تعهدات و حقوق خود برداشته است. در حال حاضر حفظ این توافق ارزشمند در گرو اجرای گامهای مثبت از سوی طرفهای باقی مانده در برجام می باشد. موضوع مدرنیزه کردن رآکتور آب سنگین خنداب (اراک) یکی از مهمترین موضوعات برجام است که همکاری در این راستا میتواند پیام مثبتی را به جهانیان منعکس نماید.
فعالیتهای این پروژه ۱۰۰ درصد صلح آمیز بوده، مورد حمایت برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز قرار گرفته و حتی از هرگونه تحریمات بعدی نیز مستثنی شده است.
در رابطه با پروژه مدرن سازی اراک اگرچه اخیرا شاهد نشانههایی از امید در جهت تسهیل روند همکاریها هستیم لیکن امیدواریم شاهد گامهای مثبت بیشتری در این زمینه باشیم.
وی افزود: فشار حداکثری امریکا به ایران کارساز نخواهد بود و صد در صد اطمینان داریم که ایران از این شرایط دشوار بسلامت عبور خواهد کرد. کما اینکه در حال حاضر نشانههای اقتصادی، این موضوع را به خوبی نشان می دهد.
سفیر بریتانیا نیز در سخنان خود از حضور در این جلسه ابراز رضایت نمود و اعلام داشت برگزاری چنین جلساتی نشان از پیشرفت در مذاکرات دارد. در حال حاضر نه تنها کشورهای باقی مانده در برجام بلکه اکثر کشورهای جهان خواستار حفظ این توافق ارزشمند هستند. خروج امریکا از برجام سازنده نبود اما اروپاییها همچنان در تلاش هستند تا این توافق را حفظ نمایند. وی ضمن اشاره به موضع انگلیس در خصوص گامهای ایران در جهت کاهش تعهداتش گفت همه ما باید کاری کنیم که این توافق همچنان به حیات خود ادامه دهد. به همین دلیل انگستان یک تیم فنی مجرب را برای این مذاکرات به ایران اعزام داشته است وامیدواریم برگزاری این نشست مثمرثمر باشد.
آقای لیو چایکینگ از بخش خلع سلاح وزارت خارجه چین نیز اظهار داشت که دولت چین کاملا به تعهدات خود تحت برجام پایبند است و با این موضوع موافق است که در حال حاضر برجام شرایط مناسبی ندارد. وی از خروج امریکا از برجام بعنوان علت اصلی این مشکلات نام برد و گفت چین بارها اعلام نموده که همه اعضای برجام باید برای حفظ آن تلاش نمایند. وی گفت انتظارات ایران برای تعجیل در اجرای پروژه را درک می کنیم اما فشارهای خارجی باعث نشده ما از تعهدات خود عدول نماییم. با همکاری طرف انگلیسی امیدواریم بتوانیم همکاری مثبت خود را در این راستا ادامه دهیم.
مذاکرات فنی سه جانبه هیاتهای ایرانی چینی و انگلیسی در زمینه پروژه مدرن سازی رآکتور آب سنگین خنداب (اراک) طی دو روز آینده نیز ادامه خواهد داشت.