ایران درگیر بحران خاموشی و خشکسالی
امروز سه شنبه، 23 آذر ماه، شانزدهمین همایش سراسری مدیران ارشد وزارت نیرو در سالن همایشهای پژوهشکده نیرو برگزار شد.
در این همایش، دکتر اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور، با اشاره به پیشبینیهای گذشته برای رشد 8 درصدی در برنامههای مختلف توسعه و سند چشم انداز 20 ساله، گفت: در برنامههای مختلف توسعه و سند چشم انداز بیست ساله همواره بر رشد 8 درصدی تاکید شده است اما متاسفانه در بیست سال گذشته متوسط رشد اقتصاد کشور حدود 3.7 درصد بوده است.
آغاز کار صنعت برق دولت یازدهم با 20 هزار میلیارد تومان بدهی
مهندس حمید چیتچیان، وزیر نیرو، در این همایش سراسری با اشاره به تشکیل جلسات مکرر شورای عالی آب در سه سال گذشته گفت: در حوزه صنعت آب و برق کشور دو مسأله اصلی وجود دارد؛ اول خشکسالیهای مکرر و تغییر اقلیم بهوقوع پیوسته در 15 سال اخیر و دیگری؛ بحث عدم تعادل میان هزینهها و درآمدهای صنعت آب و برق کشور است.
چیت چیان با اشاره به مدیریت موفق پیک مصرف در تابستان گفت: در تابستان سال جاری چنانچه به روال گذشته عمل میشد، باید بیش از 10 هزار میلیارد تومان هزینه میشد تا میتوانستیم بدون تجربه خاموشی تابستان را پشت سر بگذاریم؛ اما با تلاش کارکنان و خادمان صنعت آب و برق کشور حدود 3 هزار مگاوات پیک بار اضافی تابستان سال جاری کاهش یافت.
به اعتقاد چیتچیان اگر جای اجرای طرحهای اقتصاد مقاومتی و صرفهجویی در مصرف برق صرفا با تولید برق پیک تابستان تامین میشد باید حداقل معادل 4 هزار مگاوات نیروگاه به بهرهبرداری میرسید. اما «برای احداث این میزان ظرفیت جدید میبایست چیزی حدود 8 هزار میلیارد تومان هزینه میشد که با احتساب هزینههای توسعه و انتقال، این هزینهها به 10 هزار میلیارد تومان میرسید».
چیت چیان افزایش راندمان نیروگاهها و صرفهجویی در مصرف را عامل موفقیت در تامین پیک بار تابستان میداند و میگوید: مصارف برق صنایع کشور در سال جاری در مقایسه با سال گذشته حدود 7.6 درصد افزایش یافته است و ما برای تأمین برق صنایع کشور هیچ مشکلی نداریم.
آمادگی وزارت نیرو برای رفع مشکل آلودگی هوا
چیت چیان از آمادگی صنعت آب و برق برای سرمایهگذاری بخش خصوصی و ساخت 10 هزار و 800 مگاوات نیروگاه جدید توسط این بخش خبر داد و گفت: صنعت برق دولت یازدهم در حالی کار خود را شروع کرد که بیش از 20 هزار میلیارد تومان بدهی روز داشت و با توجه به تفاوت میان هزینه و درآمد این صنعت، رقم بدهی به 32 هزار میلیارد تومان رسید، اما خوشبختانه این دولت با اتخاذ تدابیری چون انتشار اوراق و اسناد خزانه و کاهش سهم یارانههای وزارت نیرو توانست رقم بدهیها را به همان 20 هزار میلیارد تومان برساند.
چیت چیان از آمادگی وزارت نیرو برای رفع مشکل آلودگی هوا در کلانشهرهای خبر داد و گفت: مشکل آلودگی هوا در کلانشهرها یا ناشی از دود وسایل نقلیه است و یا میزان انرژیی که در ساختمانهای کشور برای گرمایش استفاده میشود، وزارت نیرو آمادگی دارد با قیم منطقی و در صورتی که مردم همان مبلغی را که در حال حاضر برای خرید بنزین یا نفت و گاز میپردازند دریافت کند و در عوض برق کلیه وسایل حمل و نقل هیبریدی و گرمایشی ساختمانهای کشور را تأمین کند و ما دیگر شاهد آلودگی هوا در کشور نباشیم.
صنعت آب و برق کشور هم از سرمایه تجربه برخوردار است و هم از سرمایه بهروز بودن
ستار محمودی، قائم مقام وزیر نیرو نیز در نشست تخصصی آینده خدمترسانی در صنعت آب و برق در شانزدهمین همایش سراسری مدیران ارشد صنعت آب و برق کشور، از قدمت «70 و 54 ساله آب و برق کشور» خبر داد و گفت: تحولات دنیای امروز بر روی دور تند قرار گرفته و چنانچه صنعت یا فردی سعی کند با همان سرعت سابق به حرکت خود ادامه دهد، مطمئناً حاشیهنشین خواهد شد و از قافله توسعه عقب خواهد ماند. قائم مقام وزیر نیرو معتقد است: اگر نظام بودجهای متناسب با تحولات روح زمان تغییر کند استخدام کننده واقعی سازمانها و شرکتها مردم خواهند بود و خوشبختانه صنعت آب و برق کشور بهواسطه سرمایه انسانی بسیار خوب خود هم از سرمایه تجربه برخوردار است و هم از سرمایه بهروز بودن و امید است این روحیه در سالهای آتی در این صنعت تداوم یابد.
در اجرای طرحهای راهبردی از سایر سازمانها جلوتریم
مهندس علیرضا دائمی، معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت نیرو نیز در نشست تخصصی اقتصاد مقاومتی در شانزدهمین همایش مدیران ارشد وزارت نیرو در سالن خلیج فارس پژوهشگاه نیرو، کمبود اعتبارات را عامل کندی در اجرای اقتصاد مقاومتی خواند و با اشاره به سه نکته مهم بحث مدیریت منابع آب، یعنی تامین اعتبار، تعادل بخشی و راهبردهای وزارت نیرو در اقتصاد مقاومتی، گفت: با تأمین اعتبار از محل صندوق ذخیره ارزی، بنابه دستور مقام معظم رهبری، پروژههای بزرگ آب که اجرای آنها از دهها سال قبل با کندی پیش میرفت، سرعت گرفته است.
دائمی با اشاره به اینکه در اجرای طرحهای راهبردی وزارت نیرو در خصوص اقتصاد مقاومتی از سایر سازمانهای دولتی جلوتر هستیم گفت: اگر شرکتها به شکل بنگاههای اقتصادی درآیند، میزان بهرهوری افزایش و قیمت تمام شده طرحها و خدمات کاهش مییابد؛ میزان مشارکت مردم نیز بیشتر میشود.
معاون اقتصادی و برنامهریزی وزیر نیرو با اشاره به «قرار داشتن 17 پروژه وزارت نیرو در قالب طرحهای اقتصاد مقاومتی و شش طرح مهم وزارت نیرو که شرکت مادر تخصصی توانیر اجرای آن را بعهده دارد»، گفت: از جمله این طرحها میتوان به افتتاح و بهره برداری نیروگاههای تولید پراکنده و کاهش تلفات برق در شبکههای توزیع به کمتر از 10 درصد اشاره کرد.
وی با بیان اینکه «وزارت نیرو مصمم است تا با احداث 1800 مگاوات نیروگاه حرارتی، 10 هزار مگاوات نیروگاه جدید نیز احداث کند»، گفت: در بخش انرژیهای تجدیدپذیر نیز تا پایان سال جاری، 100 مگاوات به ظرفیت نیروگاههای موجود اضافه میشود و در بخش آب نیز 8 پروژه مهم عملیاتی میشود که بسیاری از آنان در راستای طرح تعادل بخشی است و کمک میکند تا کشور به سمت توسعه گام بردارد.
فرهنگ غلط مصرف بیرویه بر جامعه غلبه کرده است
علی اکبر مهاجری، معاون تحقیقات و منابع انسانی وزیر نیرو و رئیس ستاد برگزاری شانزدهمین همایش مدیران ارشد وزارت نیرو، نیز با اشاره به «ویژگیهای خاص این دوره از همایش»، انرژی فسیلی را یکی از مزیتهای رقابتی ایران و منطقه اعلام کرد و تعیین ارزش و قیمت واقعی آب و انرژی و عدم امکان دریافت هزینههای آب و برق از اقشار آسیبپذیر و نهادهای دولتی را عامل چالشهایی دانست که اقتصاد آب و برق با آن مواجه است.
به اعتقاد مهاجری، «به رغم محدودیت منابع آب و انرژی و هزینههای سنگین تولید، توزیع و انتقال، مصرف بیرویه و فرهنگ غلط زیادهروی در مصرف نیز بر جامعه غالب شده است».
مهاجری صنعت آب و برق را به عنوان «یک صنعت زیربنایی نیازمند مدیریت هوشمند برای توسعه ظرفیتهای فنی و فکری خود» اعلام کرد و گفت: مدیریت انقلاب چهارم صنعتی به عنوان اصلیترین موضوع اجلاس اخیر مجمع جهانی اقتصاد در سال 2016 بود و در گزارش این مجمع آمده است، انقلاب چهارم صنعتی تأثیر عمیقی بر شیوههای کار و شغل خواهد داشت و 65 درصد افرادی که امروز تحصیلات ابتدایی را شروع میکنند، شغلهایی را عهده دار میشوند که در حال حاضر اثری از آن مشاغل وجود ندارد.
تحقق 100 درصدی برنامههای شرکت مادر تخصصی نیروگاههای برق حرارتی
محسن طرزطلب، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی نیروگاههای برق حرارتی، هم در نشست تخصصی اقتصاد مقاومتی در شانزدهمین همایش مدیران ارشد وزارت نیرو با بیان اینکه «از 1800 مگاوات نیروگاهی که قرار است تا پایان سال جاری به بهرهبرداری برسد، هم اینک 1040 مگاوات نیروگاه وارد مدار شده است»، از تحقق 100 درصدی برنامههای این شرکت خبر داد.
طرزطلب با اشاره به پروژه تکمیل نیروگاه پرند، پیشرفت فیزیکی این طرح را 58 درصد عنوان کرد و تکمیل و بهرهبرداری 2500 مگاوات نیروگاه جدید ماهشهر، چادرملو، بهبهان، سیرجان و کهنوج، و آغاز عملیات اجرایی 10 هزار مگاوات نیروگاه جدید در بخش دولتی و خصوصی از ابتدای امسال خبر داد.