ایران و عربستان در پی کاهش تنش در مناسبات خود هستند
به گزارش وال استریت ژورنال عربستان سعودی بیوقفه در حال تلاش برای برقراری مناسبات با ایران و سایر رقبای منطقهای خود است. نگرانی پادشاهی سعودی از خطراتی است که تشدید بحران برای اقتصاد نفتی این کشور به بار میآورد.
وال استریت ژورنال در گزارش تازه خود از تمایل ریاض به بهبود روابط با رقبای منطقهای خود نوشته است. بنا بر این گزارش عربستان پس از آنکه از پشتیبانی آمریکا به دنبال حمله به تاسیسات آرامکو، آنگونه که انتظار داشت، برخوردار نشد، به این سیاست روی آورد.
این حمله که ادعا شد جمهوری اسلامی ایران عامل آن بوده است، به طور موقت بخش بزرگی از تولید نفت عربستان را از کار انداخت. وال استریت ژورنال نوشته که آمریکا پس از حمله یاد شده اقدام نظامی علیه ایران نکرد، اما دست به تقویت نیروی دفاعی عربستان زد.
این روزنامه به نقل از یکی از مقامات سعودی نوشته است: «حمله ۱۴ سپتامبر(۲۳ شهریور) بازی را تغییر داد». به نقل از همین مقام سعودی آمده است که عربستان و ایران در ماههای اخیر نه فقط از طریق واسطههایی مانند عمان، کویت و پاکستان تلاش کردهاند با هم ارتباط بگیرند، بلکه مستقیما نیز پیامهایی با یکدیگر رد و بدل کردهاند. تمرکز اصلی این پیامها نیز کاهش تنش میان دو کشور بوده است.
به گفته بهرام قاسمی، سفیر ایران در پاریس و دیگر مقامات، تهران طرحی را به سعودی ها ارائه داده است که مبتنی بر تعهد و همکاری متقابل با هدف تامین امنیت صادرات نفت است.
در پی حملات گوناگون در آبهای منطقه به تانکرهای نفتی سعودی، اماراتی و ژاپنی و انفجار بر روی یک نفتکش ایرانی در ماه اکتبر تنشها رو به اوج رفت.
این حوادث هزینه حمل و نقل و کشتیرانی در خیلج فارس را بالا برد و مبادلات نفتی را بارها با تاخیر روبرو کرد. به گفته مقامات ریاض و ایالات متحده، عربستان همچنین در حال گفتگوهای مخفیانه با شورشیان حوثی مورد حمایت ایران است که سالهاست با آنها در یمن میجنگند. جنگی که سازمان ملل متحد آن را بدترین بحران بشردوستانه در جهان توصیف کرده است. وال استریت ژورنال به نقل از یک مقام غربی نوشت: «دو طرف اکنون در تلاش هستند تا درگیری های احتمالی را به حداقل برسانند و یک خط ارتباطی ویژه برای این منظور ایجاد کردهاند».