وزیر نفت پارسجنوبی را تکمیل کند وزیر نیرو به حقآبهها توجه کند
رییس جمهوری در جلسه رای اعتماد به وزرایش و در معرفی وزرای نفت و نیرو گفت:از وزیر نیرو انتظار داریم در تامین آب به حق آبه ها توجه کند از وزیر نفت هم انتظار داریم پارس جنوبی را تکمیل و به اتمام رساند.
به گزارش خبرنگار پارلمانی انرژی امروز، همزمان با شروع جلسه امروز مجلس حسن روحانی رییس جمهوری برای رسیدگی وبررسی کابینه و رای اعتماد نمایندگان به وزرای پیشنهادیش به پشت تریبون رفت و سخنرانی خود را آغاز کرد.وی در ابتدای سخنرانیش در توضیح برنامه دولت دوازدهم و وزرای پیشنهادی این دولت گفت: از خداوند متعال شاکرم که بار دیگر پاداش 4 سال تلاش صادقانه به مردم را از طریق رایی ملت، توفیق مجددی برای خدمت به آرمان های اسلام و انقلاب اسلامی و عظمت ایران قرار داد.
وی با بیان اینکه حال که ملت ایران با اکثریت قاطع بار دیگر مسیر اعتدال را برگزیده و به برنامه رییس جمهور منتخب رای داده است خود را متعهد به اجرای برنامه ها می دانم، تاکید کرد: همچنین حراست از حقوق همه مردم چه آن هایی که به من رای داده اند و چه آن هایی که افراد دیگر را برگزیدند وظیفه خود می دانم و برای تامین آزادی، آرامش، امنیت و پیشرفت که اهداف اساسی برنامه 4 ساله دولت است از همه نخبگان و صاحب نظران و مدیران و همه اقشار مردم در کشور مدد می جویم.
روحانی با بیان اینکه در این میان نقش و شان نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی نقشی ویژه و تعیین کننده است، تصریح کرد:رییس جمهور و نمایدگان مجلس وظیفه ای مشترک برای تحقق خاص مردم دارند. این وظیفه مشترک هم در تعیین وزرا که مسئولین اجرایی کشور هستند تجلی می یابد و هم در ایجاد فضای حقوقی و قانونی اقدام و عمل که باید زمینه ساز رشد و شکوفایی کشور شود خواهد بود.
برخی از چالش های سال 92 را پشت سر گذاشته ایم
وی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: امروز به لطف خداوند و همت مردم برخی از چالش های سال 92 را پشت سر گذاشته ایم و امیدوارتر و تواناتر از گذشته آماده تدبیر و عبور از چالش های بزرگ پیش رو هستیم، گفت: امروز دیگر کسی نمی تواند از انزوای ایران و ائتلاف جهانی علیه ایران سخن بگوید، امروز دیگر کسی از آشفتگی در اقتصاد ایران و تورم 40 درصدی و کاهش تولید ملی و توقف اشتغال زایی سخن نمی گوید. امروز دولت به یمن اعتماد روز افزون مردم که در رای سیاسی و عمل اقتصادی آن ها تجلی یافته می توانند این سرمایه اجتماعی را به پشتوانه حرکت اقتصادی و شکوفایی فرهنگی تبدیل نمایند
روحانی با بیان اینکه هنوز راه درازی در پیش است، تاکید کرد: هنوز تا رسیدن به زندگی شایسته برای مردم سربلند و دستیابی به جایگاه بایسته در خانواده جهانی نیاز به گام های بلندتر و یارانی همراه تر داریم. دولت تدبیر و امید عزم آن دارد که در فرصت 4 ساله دوم بیش از پیش به اصلاح ساختارها بپردازد و در این کار به کمک صمیمانه و صبورانه مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه نیازمند است.
روحانی با اشاره به چند اصل از اصول مورد نظر دولت دوازدهم گفت: هفته گذشته برنامه ای تحت خط مشی دولت دوازدهم و به همراه معرفی وزرا و برنامه هایشان به مجلس تقدیم نمودم. آنچه در برنامه دولت دوازدهم تقدیم شده برگرفته از همان برنامه ارائه شده در ایام انتخابات به پیشگاه ملت است که مورد تائید مردم قرار گرفت لذا لازم می دانم در حضور نمایندگان ملت به برخی از این اصول برنامه دولت دوازدهم اشاره کنم.
رییس جمهوری در بیان بخشی از اصول برنامه ای که تقدیم مجلس کرده است، تصریح کرد: من: دولت دوازدهم بر مبنای واقع بینی و لحاظ کاستی ها، ظرفیت ها و توانمندی ها و نقاط ضعف عمل خواهد کرد لذا دولت شجاعانه ولی با دور اندیشی و درایت تصمیم خواهد گرفت. دوراندیشی در هر تصمیمی از محیط زیست در عرصه اجتماعی تا سیاست خارجی شرط عقل است واقع بینی و تدبیر هدفمند، تصمیم گرفتن بر مبنای دانش و تجربه بشری و درس گرفتن از اشتباهات گذشته، بنیان عمل دولت خواهدبود.
لزوم تغییر در شیوه اقتصاد کشور در راستای عدم اتکا به درآمدهای نفتی
وی همچنین تصریح کرد: اولین ویژگی مشترک مشکلات ذکر شده به رقم تنوع زیاد آنها این است که همگی به تدریج شکل گرفته و به عبارت دیگر وقوع همه آنها قبال پیش بینی بوده و دوم اینکه آنها نه از خارج از تصمیم گیری ها و بلکه از دل آنها بیرون آمده و انباشت مشکلات ذکر شده ما را به این جمع بندی رسانده که تغییر در شیوه اقتصاد کشور یک الزام است.
روحانی همچنین با تاکید بر اینکه برای انتخاب مسیر درست اصلاحات اقتصادی ضروری است به چرایی پایداری مشکلات اقتصادی توجه ویژه کنیم، عنوان کرد: اولین نکته آن است که علیرغم تمام اقدامات خوب دولت های پیشین، رفع مشکلات ساختاری از سوی دولت ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است و شکاف بزرگ میان سطح رفاه مورد انتظار مردم و مشکلات بزرگ ساختاری را همواره درآمدهای ناپایدار نفت پر کرده است.
درآمدهای بالاتر از 100 میلیارد دلار سالهای نیمه دوم دهه 80 تا چند سال دیگر نیز در دسترس نخواهد بود
رئیس قوه مجریه کشورمان بر همین اساس تصریح کرد: این موضوع باعث شده نتوانیم ضعف های بعضا بزرگ سیاستگذاری خود را مشاهده کرده و از آنها به خوبی درس بگیریم و با این واقعیت مواجهیم که درآمدهای بالاتر از 100 میلیارد دلار سال های نیمه دوم دهه 80 تا چند سال دیگر نیز در دسترس نخواهد بود لذا باید فضای جامعه را متناسب با درآمدهای کمتر از 50 میلیارد دلاری نفت بازتنظیم کنیم.
وی افزود: نمی توانیم سرنوشت مردم را در حوزه های مهمی مثل امنیت، آموزش، بهداشت و تامین اجتماعی که باید بیش از هرچیز دیگر از ثبات و بهبود مستمر برخوردار باشند به بازار پر تلاطم نفت و نواسانات آن گره بزنیم چرا که هیچ کشوری نتوانسته با مصرف جایگزین های طبیعی رفاه پایدار ارمغان آورد.
منبع شفابخش درآمدهای نفتی نمیتواند در سالهای آتی مسکن بماند
روحانی نکته مشترک در مشکلات را این موضوع دانست که دارایی های دولت به جای حفظ کردن مصرف شده و بخش بزرگی از آن در مرز هشدار قرار گرفته و گفت: دولت دوازدهم به دو دلیل چاره ای جز این ندارد که تغییرات بنیادین در شیوه اداره منابع کشور به عنوان مهم ترین اولویت در دستور کار قرار دهد.
رییس جمهور ادامه داد: دارایی های طبیعی کشور امکان اداره مسرفانه به شیوه گذشته را نمی دهد و منبع شفابخش همیشگی یعنی درآمدهای نفتی حداقل تا چند سال پیش رو به میزانی نخواهد بود که بتواند نقش مسکن قبلی خود را به خوبی ایفا کند.
وی اضافه کرد: اجرای موفق اصلاحات اقتصادی منوط به حمایت و پشتیبانی مردم بوده و گاهی ابعاد مسائل اقتصادی و بیم دولت از واکنش های اجتماعی باعث می شود تا دولت ها در انجام اصلاحات اقتصادی تعلل کرده و با به تعویق انداختن اصلاحات هزینه های بیشتری را به نسل های آینده تحمیل کند با این حال تجربه نظام نشان داده که مردم اگر بدانند و ببینند که دولت منتخب آنها صادقانه برای اصلاح امور و بهبود زندگی خود آنها در پی انجام اصلاحات اقتصادی است، علیرغم سختی ها در کنار دولت خواهند بود.
روحانی در ادامه با یادآوری این مطلب که مردم مصالح بلندمدت خود و فرزندانشان را به رفاه ناپایدار ترجیح می دهند، اظهار داشت: مردم این موضوع را در انتخابات نشان داده و می دانند حرکت به سمت پیشرفت و صعود در مسیری دشوار و همراه با سختی ها بوده که اگر اقتصاد کشور دچار بیماری است مردم انتظار دارند درمان درد کنیم نه کتمان بیما
رییس جمهوری کشورمان در ادامه با بیان اینکه مردم از ما شفافیت و صراحت بیشتری می خواهند لذا دو گزینه پیش رو داریم، افزود: یکی اینکه از سر اختیار و با تدبر و تامل اصلاحات اقتصادی را اجرا کنیم یا با تشدید مشکلات و پس از پرداخت هزینه های فراوان به صورت منفعلانه به مهار دشواری ها و بحران ها تن دهیم.
ترامپ توافقات بین المللی را نادیده می گیرد
وی افزود: کسانی که در ماه های اخیر از پاره کردن برجام سخن می گفتند، اخیرا به توصیه برخی مشاورین خود چنین اقدامی را باعث انزوای آمریکا در صحنه جهانی می دانند ایران را به نقض روح برجام متهم می کنند، این در حالی است که هفت گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اجرای کامل برجام توسط ایران را تاکید کرده است.
روحانی تصریح کرد: جهانیان در ماه های اخیر به وضوح دیده اند که ایالات متحده آمریکا به ویژه در دروان ریاست جمهوری ترامپ است که توافقات بین المللی را نادیده می گیرد و علاوه بر عهدی مکرر و مستمر از توافق پاریس تا کوبا، زیر پا گذاشته است.
رئیس جمهور افزود: در مقابل جمهوری اسلامی ایران در طول تاریخ پر افتخار خود به تمام تعهدات بین المللی پایبند بوده و خواهد بود ولی با پشتوانه استقامت مردم بزرگ ایران در برابر بدعهدی با اعتماد به نفس و هوشمندی از حقوق ملت ایران پاسداری می کند.
برجام الگوی توفیق صلح و دیپلماسی بر جنگ و یکجانبه گرایی است
وی با بیان اینکه دولتمردان جدید امریکا باید بدانند که تجربه شکست خورده تحریم و تهدید دولت های گذشته را در نهایت به پای میز مذاکره کشاند، گفت: اگر مایل باشند به آن تجربه ها برگردند حتما ایران در مدت زمانی کوتاه، نه در مقیاس هفته و ماه، بلکه در مقیاس ساعت و روز به شرایطی بسیار پیشرفته تر زمان شروع مذاکرات باز خواهد کشت، برجام الگو توفیق صلح و دیپلماسی بر جنگ و یکجانبه گرایی است.
رئیس جمهور تصریح کرد: منطقه پر تنش غرب آسیا به دلیل مداخلات خارجی و گسترش افراطی گری و خشونت در وضعیت بسیار خطرناکی به سر می رود، اما ایران خواستار منطقه امن، قدرتمند و باثبات و پیشرفته است و همکاری منطقه ای در حوزه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی را تنها راه دستیابی به اهداف مشترک و مقابله با نابسامانی درونی و تحمیلی بر منطقه می داند، بی ثباتی در منطقه دو نتیجه بیشتر نخواهد داشت، گسترش افراطی گری و تشدید وابستگی، خشونت گروههای تکفیری و تلاش برای کسب امنیت از طریق قدرت های خارجی را به عنوان چالش اصلی امنیت منطقه می دانم و با حسن نیت به دنبال ثبات و صلح در منطقه هستم.
روحانی افزود: مشکلات منطقه راه حل منطقه ای دارد و ایران به عنوان لنگرگاه ثبات دست دوستی خود را به سوی کشورهای همسایه دراز می کند و خواستار ایجاد صلح و آرامش است، بر همین اساس اولویت بنیادین سیاست خارجی در دولت دوازدهم گسترش همکاری های دو جانبه و چندجانبه منطقه ای است.
تلاش برای تقویت دیپلماسی اقتصادی در جهت پیشبرد سیاست های اقتصاد مقاومتی
وی با بیان اینکه اولویت اصلی دیگر سیاست خارجی تقویت دیپلماسی اقتصادی در جهت پیشبرد سیاست های اقتصاد مقاومتی است، گفت: دولت با هدف دستیابی به حضور موثر ایران در زنجیره ارزش جهانی، تسهیل جذب سرمایه، فنآوری و غیره زمینه سازی برای حضور موثر و هدفمندی بخش خصوصی در بازارهای منطقه ای و جهانی و شناسایی فرصت در سطح برنامه های خود قرار داده است.
در بخشی از سخنرانی، روحانی به معرفی وزرای پیشنهادی و ضرورت پیگیری برخی برنامه ها در دولت دوازدهم در برخی وزارتخانه ها پرداخت. وی در معرفی وزیر امور خارجه ضمن تمجید از محمدجواد ظریف گفت: بنا به گفته آقای ظریف، معرف باید از معرف اجلا باشد، اما در این اینجا این قاعده دچار مشکل شده است. همه نمایندگان محترم مجلس ایشان را به تقوا، پاکدامنی، کارشناسی خبره، پرتلاش بودن، صبر و حوصله می شناسند. این مذاکرات طولانی برجام با آن جماعت عجیب و غریب نیازمند صبر ایوب بود و خداوند این صبر را به ایشان داد تا کاری بزرگ صورت گیرد. من از طرف ملت از زحمات آقای ظریف تقدیر و تشکر می کنم.
روحانی بیان کرد: وزیر امور خارجه کشورمان یک توطئه بزرگ را خنثی کرد. آمریکایی ها حربه ای را بالای سر ملت ایران در دست گرفته بودند، آنها نمی توانستند از حربه علیه ملت ایران استفاده کنند، ولی چماقی بزرگ را در آسمان می گرداندند. آنها اگر این چماق را برعلیه ملت ایران به کار می گرفتند ما دست آنها را قطع می کردیم. این چماق فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد، قطعنامه های شورای امنیت و مصوبات شورای حکام بود. اینکه آنها جرات نداشتند از چماق علیه ملت ایران استفاده کنند، صحیح است، اما حواس ما را پرت می کرد. با تفاهم برجام این چماق را از آنها گرفتیم و دست آنها را قطع کردیم.
برخی وضعیت فروش نفت و سوئیفت را فراموش کردهاند
رئیس جمهور تاکید کرد: برخی گمان می کنند که تفاهم برجام محدود به مسائل اقتصادی است، ولی اولین دستاورد برجام امنیتی بوده است. توطئه های رذیلانه آمریکا علیه ایران با برجام برهم خورد. حقوق هسته ای ما در سایه برجام تصویب شد، هر اقدام فعالیت هسته ای ما از جانب کشورهای دیگر مورد اتهام قرار می گیرد اما امروز فعالیت هسته ای را انجام می دهیم و کشورهای دیگر به ما کمک می کنند. حق هسته ای ایران با تفاهم برجام تثبیت شد.
وی در ادامه گفت: معاملات نظامی ایران تا پیش از برجام ممنوع بود، ولی ما توانستیم آن را به 5 سال تقلیل داده و آن را محدود کنیم؛ تا 3 سال دیگر می توانیم معاملات نظامی را به آسانی انجام دهیم. ما توانستیم راه را برای تقویت بنیه جوانان کشور همواره کنیم. نکته جالب اینجاست که برخی فراموش کرده اند، وضعیت فروش نفت چه تغییراتی کرده است. سوئیفت نیز که در ابتدا برای خود معرکه ای بود. خوشبختانه این مشکل نیز امروز حل شده است در حالی که آنها مدعی بودند، بحث سوئیفت حل نشده باقی خواهد ماند. آنها بیان می کنند که چرا فلان بانک در ایران نمی آید سرمایه گذاری کند؟ اما خودشان هم می دانند که 60 درصد سهام آن بانک آمریکایی است.
روحانی گفت: تکلیف ما را روشن کنید؛ اگر می خواهید تمام تحریم ها را با جهان حل کنیم به ما اجازه دهید در کمال جدیت و قدرت با آنها مذاکره کنیم و به موفقیت دست پیدا کنیم. ما متولی کل مسائل نیستیم و با توجه به تمام مسائل باید راه را ادامه دهیم. از دکتر ظریف به دلیل زحمات بی شائبه ای که انجم دادند تشکر می کنیم. تلاش های وزیر امور خارجه کشورمان محدود به تفاهم برجام نبوده است؛ حجی که امروز زائران ما رفته اند نتیجه زحمات آقای ظریف بوده است. در اینکه شعله های جنگ در خاورمیانه فروکش کند، اقدامات خوبی از جانب دستگاه دیپلماسی انجام گرفته است.
رییس جمهور تصریح کرد: وزارت امور خارجه برای سرمایه گذار خارجی اقدامات زیادی انجام داده است، شخص ظریف و همکاران وی فعالیت های متنوعی و خوبی انجام داده اند. برجام به خوبی باید حفظ شود، اما نمی دانم چرا برخی با ذات تفاهم برجام مشکل دارند. بحث آنها ترامپ، کنگره یا سنای آمریکا نیست؛ ما نمی دانیم مشکل آنها با تفاهم برجام در کجاست؟ آنها از برجام خوششان نمی آید ولی ما تلاش می کنیم از این فرصت برای مردم نهایت برده را کسب کنیم. از تفاهم برجام برای اقتصاد مقاومتی و توسعه صادرات نهایت بهره را کسب خواهیم کرد. ما تلاش می کنیم تصویری درست و صحیح از ملت ایران در جامعه جهانی نمایش دهیم.
آقای زنگنه درباره جاسک و مکران به قولش عمل کند
همچنین روحانی در معرفی وزیر نفت پیشنهادی گفت: در زمینه نفت طی این 4 سال کار بسیار بزرگی انجام شده است. علت اصرارم به حضور آقای زنگنه در دوره یازدهم و ضمن معرفی کابینه صحبت کرده ام.
وی در ادامه افزود: ایشان هم قبل برجام و هم بعد برجام عملکرد بسیار خوبی داشتند. در موضوع میادین مشترک، خودکفایی در گاز که امسال با قطع گاز شاهد آن بودید که مشکلی برای تامین گاز وجود نداشت؛ افزایش تولید بنزین که احتمالا در آینده به خودکفایی بنزین هم می رسیم؛ حفظ سهمیه تولید نفت در اوپک همه و همه نتیجه عملکرد خوب ایشان بوده است.
رییس جمهوری با بیان اینکه گاز به اکثر نقاط کشور رسیده است، تصریح کرد: آقای زنگنه قولی به ما داده اند که امیدواریم در این دولت آن را محقق کنند و آن اتصال نفت به جزیره جاسک و توجه و توسعه ساحل مکران است. همچنین موضوع فلرها و سرمایه گذاری برای جمع آن که ضرورت حفاظت محیط زیست را دارد.
وی در ادامه افزود: آقای زنگنه در این دوره هم انتظار می رود در حوزه میادین مشترک، بازیافتها، نهایی کردن پارس جنوبی و اتمام آن، نوسازی بخش صنعت نفت و جلوگیری از هدر رفت گاز در صنعت LNG را دنبال کند. همچنین انتظار ویژه درباره ساکنان بومی مناطق نفت خیز از این وزیر داریم.
روحانی همچنین به همکاری وزارت نفت و نیرو تاکید کرد و پس از آن به معرفی وزیر نیرو پرداخت. وی در ابتدا از عملکرد حمید چیت چیان تشکر کرد و گفت: آقای چیت چیان در این 4 سال هم در حوزه آب و هم حوزه برق کار بزرگی انجام داد چنانچه در منطقه غرب کشور تقریبا کار تمام شده است.
وی در ادامه افزود: چیت چیان برای تحقق اهداف وزارت خانه طی این مدت 37 سد افتتاح کرد.
وزارت نیرو به حق آبه ها توجه کند
رییس جمهوری پس از آن به معرفی آقای بیطرف پرداخت و او را فردی کارکشته معرفی کرد و گفت: ما در زمینه انتقال برق مشکلاتی داریم و از آقای بیطرف که در این زمینه و در دولت هفتم و هشتم حضور داشته است می خواهیم در این زمینه تلاش کند.
وی در ادامه افزود: در زمینه آب هم مشکلاتی وجود دارد که باید این وزارتخانه برای تامین آب برای صنعت، کشاورزی به مسائل محیط زیست توجه کند. آقای کلانتری اینجا حضور ندارد اما مساله حق آبه موضوع مهمی است که باید این وزارت خانه با سازمان حفاظت محیط زیست هماهنگ باشند.
رییس جمهوری سپس انتظارات از وزیر نیرو مطرح کرد: تدوین گزارش ملی آب و قانون جامع آب و همچنین پیگیری مساله حق آبه ها و مخازن سدها موضوعات مهمی است که انتظار می رود وزیر نیرو به آن توجه کند. همچنین همکاری های بین المللی موضوعی است که باید وزارتخانه در گسترش و افزایش تعامل بیشتر همت کند.
پس از آن رییس جمهوری با معرفی وزیر ورزش سخنانش را تمام کرد و از 2 ساعت و نیم زمان سخنرانی 26 دقیقه را برای سخنرانی اسحاق جهانگیری معاون اولش گذاشت.