آکسفام: کرونا تا ده سال آینده هم ثروتمندان را ثرتمندتر و فقرا را فقیرتر می کند
ویروس نابرابری اجتماعی همچنان می تازد
تعطیلی آموزش و کسب و کار و مرگ و میر گسترده تنها پیامدهای پاندمی کرونا نبودهاند. موسسه غیردولتی آکسفام از ثروتمندتر شدن ثروتمندان و فقیرتر شدن فقرا پس از پاندمی خبر داده است. این نتایج تا ده سال بعد ادامه خواهند داشت.
به گزارش «انرژی امروز» از دویچه وله، حدود ۹ ماه پس از شیوع پاندمی کرونا ثروتمندترین افراد دنیا توانستهاند دوباره به همان درآمد پیش از کرونای خود بازگردند. به گفته اشتفان کوسنر، سخنگوی موسسه غیردولتی آکسفام این بدان معناست که «هزار فرد ثروتمند توانستهاند تنها در عرض ۹ ماه آنچه را که به خاطر پاندمی از دست داده بودند، جبران کنند. در حالی که ساکنان کم برخوردار کره زمین بیش از ۱۰ سال زمان لازم دارند تا بتوانند اثرات شیوع کرونا بر زندگیشان را از بین ببرند.»
موسسه آکسفام نام گزارش ۸۳ صفحهای را که روز دوشنبه ۲۵ ژانویه منتشر کرده، «ویروس نابرابری» گذاشته است؛ نابرابریای که تا ده سال پس از پاندمی نیز بر جای خواهد ماند. برای تهیه این گزارش ۲۹۵ دانشمند علم اقتصاد از ۷۹ کشور جهان مورد پرسش قرار گرفتهاند.
بر اساس یافتههای این موسسه غیردولتی، پاندمی کرونا بحران افتصادیای را پدید آورده که در ۹۰ سال گذشته بیسابقه بوده است. صدها میلیون نفر در سراسر دنیا در ۹ ماه گذشته شغل یا درآمدشان را از دست دادهاند.
در مقابل درصد بسیار کمی وضعشان بهتر هم شده است: دارایی ۱۰ مرد ثروتمند جهان از فوریه ۲۰۱۹ بهرغم شیوع کرونا حدود نیم بیلیون دلار آمریکا رشد داشته و به 1.12 بیلیون (۱۱۲۰ میلیارد) دلار رسیده است.
به گزارش آکسفام این مقدار پول برای واکسیناسیون تمام مردم دنیا و نجات دائمی آنها از فقر کافی است.
حدود ۸۷ درصد اقتصاددانان پرسششونده انتظار دارند که نابرابری درآمد در کشورشان پس از شیوع کرونا افزایش یا به شدت افزایش یابد. هشدار دهندهتر از این اما این است که دوسوم این اقتصاددانان معتقدند دولتشان هیچ گونه استراتژی برای مقابله با این نابرابری ندارد.
نابرابری در آمار مرگ و میر
آکسفام میگوید این نابرابری حتی در مرگ و میر نیز خود را نشان میدهد. بنا بر آمار، تعداد سیاهپوستان و لاتینهایی که در آمریکا در اثر کووید۱۹ جانشان را از دست دادهاند از تعداد سفیدپوستان بیشتر است.
این بدان معناست که دسترسی این افراد به درمان و پیشگیری از هم وطنان سفیدشان کمتر بوده و در نتیجه احتمال مرگ و میر در این گروهها از گروههای برخوردارتر بیشتر است.
اشتفان کوسنر، سخنگوی آکسفام در این باره گفته است: «در برزیل و نیز در آمریکا سیاهپوستان 40.5 درصد بیشتر از سفیدها به دلیل کووید۱۹ جانشان را از دست میدهند. تمام اینها نابرابریای را فریاد میزنند که به نظر ما قابل جبران نیست.»
افزایش نابرابری جنسیتی
بنا بر گزارش آکسفام، نابرابری در درآمد خود را در نابرابری جنسیتی نیز نشان خواهد داد. آکسفام با ارائه دلایلی گفته زنان بیشتر از مردان قربانی پیامدهای کرونا هستند. به عنوان مثال، تعداد زنان شاغل در هتلها و رستورانها از مردان بیشتر است. بنابراین زنان بیشتری نسبت به مردان به دلیل پاندمی بیکار شده یا درآمدشان را از دست دادهاند.
همچنین تعداد زنان شاغل در بخش درمانی نیز از مردان بیشتر است. بنابراین احتمال اینکه زنان به کووید۱۹ مبتلا شوند از مردان بیشتر است.
۵۶ درصد اقتصاددانان پرسش شونده معتقدند که نابرابری جنسیتی پس از پاندمی در کشورشان بیشتر خواهد شد.
پیشنهاد آکسفام
موسسه غیردولتی آکسفام در جریان کنفرانس مطبوعاتیاش پیشنهاد اجرای یک «سیاست مالیاتی کوتاه مدت» را داده است. بر این اساس شرکتهای بزرگ و سوپرثروتمندان باید به نسبت افزایش درآمد و ثروتشان مالیات بیشتری پرداخت کنند.
به اعتقاد اداره کنندگان آکسفام، در این صورت پول کافی برای تحمل پیامدهای پاندمی در سراسر جهان وجود خواهد داشت.
این موسسه محاسبه کرده که اگر ۳۲ کنسرن بینالمللی که در سال گذشته با وجود پاندمی درآمدشان افزایش چشمگیر داشته وادار به پرداخت یک مالیات یکباره شوند، ۱۱۴ میلیارد دلار به دست میآید.