میدان هنگام تولید صیانتی از میادین مشترک را کلید زد

یک کارشناس انرژی گفت: علاوه بر هنگام ما برای توسعه فرزاد هم می‌توانیم با عربستان مشترکا ورود کنیم، اکنون تلاش‌هایی از سمت دولت برای یکپارچه‌سازی توسعه آرش صورت می‌گیرد، در میادین شمال کشور هم می‌توانیم با کشورهای حوزه خزر وارد مذاکره شویم و همانند آنچه در تمام دنیا معمول است با گذاشتن یک اپراتور، هیدوکربور را استحصال و سهم هر کشوری تقسیم شود، اگر این کار به نتیجه برسد ارزشمند خواهد بود.

به گزارش «انرژی امروز» علی بختیار در گفت‌وگو با ایلنا، درباره توسعه میدان مشترک هنگام با همکاری کشور عمان اظهار داشت: هر چه بتوانیم روابط‌مان را با کشورهایی که فیلد گازی و نفتی مشترک داریم، توسعه دهیم، به استحکام روابط و بهره‌مندی بیشتر هر دو کشور منجر می‌شود، ضمن اینکه بین ما و عمان هم رابطه سیاسی خوبی در سال‌های گذشته شکل گرفته است.

وی افزود: در واقع یکی از میادینی که می‌توان به طور مشترک فعالیت داشت یکپارچه‌سازی میدان هنگام است، سال‌های گذشته در زمان سلطان قابوس مذاکراتی در زمینه یونیتازیشین میدان هنگام انجام شده بود اما به سرانجام نرسید و منجر به این شد که توسعه انجام نشود و هر کشوری یک سکوی مجزا مستقر کردند، ایران هیدروکربور را با خط لوله و تاسیسات را در قشم و عمان هم تاسیسات را در راس‌الخیمه مستقر کرد، البته آنها سریع‌تر از ما کار را پیش بردند.

این عضو سابق کمیسیون انرژی مجلس گفت: اکنون قرار شده کمیته فنی در توسعه یکپارچه میدان تشکیل شود و در این زمینه برای فازهای بعدی برنامه‌ریزی می‌شود که نیاز به تبدیل شدن به یک قرارداد دارد که با تشکیل کمیته فنی به هدف دست یابیم و مبنایی برای دیگر میادین بزرگ شود.

وی یادآور شد: البته ما برای اجرایی کردن توسعه مشترک هنگام یک تجربه منفی هم داریم و آن اینکه در گذشته عمان از پروژه یکپارچه‌سازی و توسعه مشترک کنار رفت، اکنون باید از این تجربه باید درس بگیریم و مدل انجام کار به شکلی باشد که اهداف مدنظر محقق شود.

بختیار تاکید کرد: علاوه بر هنگام ما برای توسعه فرزاد هم می‌توانیم با عربستان مشترکا ورود کنیم، اکنون تلاش‌هایی از سمت دولت برای یکپارچه‌سازی توسعه آرش صورت می‌گیرد، در میادین شمال کشور هم می‌توانیم با کشورهای حوزه خزر وارد مذاکره شویم و همانند آنچه در تمام دنیا معمول است با گذاشتن یک اپراتور، هیدوکربور را استحصال و سهم هر کشوری تقسیم شود، اگر این کار به نتیجه برسد ارزشمند خواهد بود.

وی با اشاره به توسعه میدان آرش به صورت مشترک نیز بیان داشت: میدان آرش در منطقه‌ای واقع شده که مسئله تحدید حدود و مذاکرات بین ایران- عربستان- کویت در این خصوص مطرح بوده، در این مذاکرات سهم ایران به خاطر برخی مباحث سیاسی در نظر گرفته نشده در حالی که باید هر سه کشور حاضر باشند، هر چند قبلا مذاکرات بین ایران و کویت بوده و عربستان نقشی نداشته است.

مرتضی بهروزی‌فر نیز در این خصوص به ایلنا گفت: همکاری در توسعه یک میدان مشترک می‌تواند به بهره‌برداری بهینه از میدان برای دو طرف منتهی شود، ولی همکاری ما با عمان در حوزه انرژی فقط به هنگام ختم  نمی‌شود، ما سال‌هاست دنبال صادرات گاز به این کشور هستیم و اگر مشکلات مربوط به تحریم حل شود می‌تواند یک موقعیت خوب برای کشور ما باشد.

وی افزود: ما می‌توانیم از طریق عمان وارد بازار فروش ال‌ان‌جی هم بشویم، عمان برای مصارف داخلی نیاز به مقدیری گاز دارد و باتوجه به اینکه تولیدش کم شده امکان تامین خوراک تاسیسات ال‌ان‌جی را ندارد، بنابراین بخش قابل توجهی از این تاسیسات این کشور بلااستفاده و معطل باقی مانده است، قبلا قرار بر این بود که ایران به عنوان حق‌العمل‌کاری گاز را تبدیل به ال‌ان‌جی کند و به عنوان ال‌ان‌جیِ ایران به بازارهای جهانی صادر کند. این اقدام عملا یک تجربه برای ایران بود که تمایل دارد صنعت ال‌ان‌جی حضور داشته باشد و با چالش‌های صادرات و خرید و فروش آن آشنا شود تا اگر موقعیتی پیش آمد و توانست صنعت داخلی ال‌ان‌جی را توسعه دهد بدون تجربه قبلی نباشد، اما این موردی بود که به خاطر تحریم اجرایی نشد.

این کارشناس حوزه انرژی یادآور شد: ما مشکلی چندانی برای بازار فروش نداریم اما برای تولید در میادین مشترک اگر هر کشوری بخواهد در میادین مشترک حداکثر برداشت را داشته باشد و ما برداشت نکنیم هر دو مغبون می‌شوند، بعبارت دیگر اگر هر کشوری در فضای غیرهمکاری برداشت حداکثری داشته باشد تولید صیانتی فدا می‌شود.

وی ابراز امیدواری کرد که تحریم‌ها لغو شود تا همکاری‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای انجام شده و به توسعه انرژی و اقتصاد کشور بیانجامد.

میدان گازی هنگام، در استان هرمزگان و در تنگه هرمز و در 20 کیلومتری جنوب جزیره قشم قرار دارد و بین ایران و عمان مشترک است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

فاطمه لطفی

• فوق لیسانس مهندسی محیط زیست • خبرنگار تخصصی انرژی • مترجم کتابهای عطش بزرگ، تصفیه پسابهای صنعتی، تصفیه آب، استفاده مجدد از آبهای صنعتی، فرایندها و عملیات واحد در تصفیه آب و ساز و کار توسعه پاک

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن