مهر تایید دیوان عالی بریتانیا بر حکم انتقال پناهجویان به روآندا
سیستم قضایی بریتانیا روز جمعه ۱۰ ژوئن (۲۰ خرداد) با رد درخواست انجمنهای حامی حقوق بشر مجوز طرح جنجالی دولت برای فرستادن پناهجویان به رواندا را تایید کرد.
به گزارش «انرژی امروز» از یورو نیوز، جاناتان سوئفت، قاضی دادگاه عالی بریتانیا که بهصورت فوری به این پرونده رسیدگی میکرد گفت: «از نظر منفعت عمومی مهم است که وزیر کشور بتواند دستورات مربوط به کنترل مهاجرت را اجرایی کند.»
وی اضافه کرد برخی از خطرات پیش روی پناهجویان اخراجی که سازمانهای خیریه روی آن تاکید دارند، «اندک و با حدس و گمان» همراه است.
شاکیان این طرح که شامل چند سازمان حقوق بشری هستند درخواست تجدیدنظر در این طرح را ارائه دادهاند. قرار است روز دوشنبه آینده حدود ۳۰ پناهجو به رواندا در شرق منتقل شوند. با این حال دادگاه اعلام کرد تعدادی محدودی از این افراد به رواندا منتقل نمیشوند و پرونده تک تک افراد پیش از انتقال به این کشور آفریقایی بررسی خواهد شد.
دیوان عالی قرار است روز دوشنبه به درخواست تجدید نظر دیگری که از سوی موسسه خیریه کمک به پناهندگان ارائه شده است رسیدگی کند.
سونیا اسکیتز، مدیر اجرایی سازمان فریدم فرام تورچر (رهایی از شکنجه) گفت که «ناامید» است اما تاکید کرد که مبارزه «بهپایان نرسیده است» و قول داد از «هر ابزار موجود» برای پایان دادن به این روند استفاده کند.
این طرح که بسیار مورد انتقاد قرار گرفته، روز جمعه از سوی حزب کارگر بریتانیا نیز بهعنوان تلاش برای «انحراف» از رسواییهای سیاسی اخیر محکوم شد.
دولت محافظهکار بریتانیا قصد دارد با اعزام پناهجویان به مکانی در شش هزار کیلومتری لندن، سیاست پیشین استرالیا در این زمینه را تقلید کند. دولت جانسون قصد دارد با این اقدام مهاجران را از عبور غیرقانونی از کانال مانش منصرف کند.
بیش از ۱۰ هزار مهاجر از آغاز سالجاری بهطور غیرقانونی از کانال مانش عبور کردهاند تا با قایقهای کوچک به سواحل بریتانیا برسند که نسبت به سالهای گذشته افزایش قابل توجهی داشته است.
سال گذشته بیش از ۲۸ مهاجر و پناهجو از اروپا به بریتانیا رفتند. از سوی دیگر ۲۷ نفر در ماه نوامبر گذشته در کانال مانش غرق شدند.
طبق طرح دولت بریتانیا هر کسی که از اول ژانویه بهطور غیرقانونی وارد بریتانیا شده باشد میتواند به رواندا منتقل شود.
سازمان ملل متحد این اقدام بریتانیا را محکوم کرده است. لورا دوبینسکی به نمایندگی از کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل گفت که این نهاد نگران «آسیب جدی و جبرانناپذیر» وارده به پناهجویانی است که به رواندا منتقل میشوند.
طبق گفته سازمان «کیرفورکاله» (Care4Calais) حدود ۳۵ سودانی، ۱۸ سوری، ۱۴ ایرانی، ۱۱ مصری و همچنین ۹ افغان در میان بیش از ۱۳۰ پناهجویی هستند این سازمان از انتقال احتمالی آنها مطلع شدهاند.
دولت بریتانیا اعلام کرده است که ۳۲ مهاجر هفته آینده به رواندا منتقل میشوند و انتظار میرود در ماههای آینده پروازهای بیشتری انجام شود.
سخنگوی بوریس جانسون میگوید که این طرح «رویکرد درستی به ویژه برای مقابله با گروههای تبهکاری که از مهاجران در سواحل فرانسه سواستفاده میکنند، است.»
دولت میگوید که پناهجویان میتوانند بهطور دائم در رواندا ساکن شوند.
اسرائیل پیش از این طرح مشابهی را برای انتقال پناهجویان به رواندا انجام داده بود اما در سال ۲۰۱۸ دادگاه عالی اسرائیل این سیاست را متوقف کرد و گفت که این برنامه با کنوانسیون پناهندگان سازمان ملل مطابقت ندارد.