عربستان بنزین و گازوییل را گران میکند
عربستان سعودی در نظر دارد قیمت خرده فروشی بنزین و گازوییل را در سال 2017 میلادی افزایش دهد. این دومین سال متوالی است که قیمت این فرآوردههای نفتی درعربستان رشد میکند و اجرای این سیاست به دلیل تلاش عربستان برای کاهش وابستگی به درآمد نفت است.
به گزارش خبرنگار بینالملل انرژی امروز، قرار است خبر افزایش نرخ خرده فروشی بنزین و گازوییل قبل از انتهای سال جاری به اطلاع عموم برسد ولی دولت هنوز در مورد سناریوهایی مختلفی که برای افزایش قیمت در اختیار دارد تصمیمگیری نکرده است. طبق سناریوهای پیش روی دولت عربستان ، این کشور یا می تواند قیمت بنزین را متناسب با قیمت شاخص در بازارهای منطقه افزایش دهد یا اینکه قیمت این محصولات مهم نفت را به متوسط قیمت نفت و گازوییل در بازارهای بینالمللی برساند.
افزایش قیمت بنزین برای کاهش هزینه دولت
عربستانسعودی که بزرگترین تولید کننده و صادر کننده نفت در خاورمیانه است، قصد دارد از طریق افزایش قیمت بنزین و گازوییل و کاهش میزان یارانهای که دولت برای پایین نگه داشتن قیمت این فرآورده ها در بازارپرداخت میکند، هزینه های مصرفی دولت را کاهش دهد و از وابستگی اقتصاد به نفت و درآمد نفتی بکاهد.
در سال گذشته عربستان سعودی از طریق حذف یارانه های بنزین توانست قیمت این محصول مهم نفت را 50 درصد افزایش دهد. این طرح در روز 28 دسامبر سال 2015 میلادی اعلام شد. در آن زمان عربستان اعلام کرد قیمت خرده فروشی بنزین را از 0.45 ریال عربستان به 0.75 ریال عربستان میرساند که معادل 20 سنت افزایش است. در این زمان افزایش قیمت گاز طبیعی و اتان و گازوییل و برق و آب هم انجام شد . عربستان در نظر دارد ظرف 5 سال تمام یارانههای پرداختی به بخشهای مذکور را حذف کند.
از طرف دیگر دولت عربستان که در ماههای اخیر برای تاثیر گذاری روی قیمت نفت و افزایش قیمت آن در بازار جهانی تلاش زیادی کرده بود در نظر دارد سهام خود در شرکت آرامکو که بزرگترین شرکت نفت و گاز در این کشور است را به بخش خصوصی واگذار کند تا از این طریق گام بزرگی در جهت خصوصیسازی بردارد.
طبقه فقیر آسیب می بینند
محمد رمدی، استاد اقتصاد دانشگاه شاه فهد در عربستان، بر این باور است «سیاست افزایش قیمت بنزین و گازوییل به منظور عقلاییسازی تقاضا و کاهش هزینههای دولتی در دستور کار قرار دارد ولی اجرای آن می تواند به طبقه متوسط و پایین اقتصاد آسیب زیادی وارد کند. رشد تورم ناشی از اجرای این طرح میتواند بر مردمی که با درآمدهای ثابت و پایین زندگی میکنند آسیب وارد کند ولی این مساله نمیتواند مانع از اجرای طرح شود . ما به دولت پیشنهاد می کنیم با استفاده از تجربه کشورهای دیگر تلاش کند تا آسیب کمتری به این طبقه وارد آید ولی اجرای طرح برای اصلاح اقتصاد و کاهش آسیبپذیری آن ضروری است.»
به هر حال به نظر میرسد افت قیمت نفت در دو سال گذشته عربستان را به این فکر واداشته است که باید برای کاهش وابستگی به درآمد نفتی به دنبال راه چاره باشد و حذف یارانهها و افزایش قیمت فراوردههای انرژی هم اولین و اصلیترین گام است.