هورالعظیم بیمار است
خشکی از یک سو و آلودگی ناشی از رهاسازی فاضلاب از سوی دیگر ادامه حیات را برای گیاهان و جانوران تالاب غیرممکن ساخته. اینکه در روز روشن مرگ را رنگ کنیم و در قالب احیا به جامعه بفروشیم یک فاجعه جبران ناپذیر است. شرکت نفت، هورالعظیم را خشک کرد نه احیا.
به گزارش خبرنگار حوزه توسعه پایدار انرژی امروز، به دنبال اعلام معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران، مبنی بر آبگیری 63 درصدی تلاب هورالعظیم، علی ساری، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی، در گفت و گویی که با خبرگزاری تسنیم داشت، گفت: هورالعظیم بیمار است و علاج این بیماری، همتی عالی، ملی و همگانی را می طلبد. ادعای آبگیری و احیای هورالعظیم که متاسفانه بارها از سوی رییس محترم سازمان حفاظت محیط زیست مطرح شده با واقعیتهای حال حاضر، فاصله بسیار دارد.
منظور از آبگیری تالاب چیست؟
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ای کاش به جای آنکه به بیان یک یا دو جمله مبنی بر ادعای آبگیری 63 درصدی تالاب هورالعظیم اکتفا کنند، یک بار برای همیشه به این پرسشها پاسخ دهند که وقتی میگویند 63 درصد از تالاب هورالعظیم آبگیری شده منظور چیست؟ 63 درصد از چه کلی را مدنظر دارند؟ 63 درصد از مساحت تالاب، احیا شده یا 63 درصد حجم آب گذشته آن تامین شده؟ منظورشان، 63 در صد از بخش داخلی تالاب است یا کل هور را مدنظر دارند؟ دایک مرزی در اینجا چه نقشی ایفا میکند؟ آیا گسترهای که توسط وزارت نفت، با نظارت یا بدون نظارت سازمان محیط زیست خشک شده و اکنون فاقد پوشش گیاهی و جانوری است و تنها با عمق ده الی سی سانتیمتر، آبگیری شده را جزو آن 63 درصد محسوب کردهاند؟ آیا پساب صنعتی و کشاورزی و زهآب صنایع نیشکر را که بدون رعایت استانداردها و فقط بنا به سود صنایع مذکور در تالاب رهاسازی میشود و جز ضرر و زیان غیرقابل جبران، ثمری برای هورالعظیم ندارد را جزو آن 63 درصد مورد ادعا منظور کردهاند؟
نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی ادامه میدهد: لازم است به منظور تحقق برنامههای احیای تالابها، به دور از تسامح و تساهلی که طی سالهای متمادی و نه تنها در یک یا دو دولت، در سازمان حفاظت محیط زیست به رویهای جاری بدل شده است راهکار مناسب توسط کارشناسان خبره ارایه داده شود و اجرای آن هم توسط سازمانها و ارگان ذیربط بدون فوت وقت، تحقق یابد تا شاهد این وضعیت نباشیم که با طرح ادعایی واهی و ارایه اعدادی صوری همچون 63 درصد مذکور که با واقعیتهای عینی و حتی تصاویر ماهوارهای مطابقت ندارند وقت خود و جامعه را تلف کرده و عملکردی غیرواقعگرایانه به نمایش بگذاریم.
نفسهای آخر هورالعظیم وی با تاکید بر اینکه وضعیت کنونی هورالعظیم به هیچ وجه در چارچوب تعاریف علمی تالابها جایی ندارد اظهارداشت: این تالاب در واقع متشکل از چند خاکریز و استخر ماهی است که با پسابهای کشاورزی و فاضلاب شهری چندین ساله پر شده است. از مسوولان ذی ربط سوال میکنم، کجای دنیا تالابی را میشناسید که متشکل از دایک، خاکریز، جاده، دریچه و دکلهای حفاری باشد؟ هورالعظیم نابود شده و نفسهای آخر را می زند و آنچه موجود است معجونی از پساب کشاورزی، زهاب نیشکر و فاضلاب شهری است.
پرورش از مسوولان خواست «سری به شهرهای حاشیه هورالعظیم (رفیع، بستان، سوسنگرد و هویزه) بزنند و ببینید مردم آنجا چه آبی مینوشند. علی رغم اینکه پس از سفر رییس جمهور به این مناطق کیفیت آب شرب تا حدودی بهبود یافت، اما مردم این مناطق همچنان آب تصفیه شده را از تصفیهخانههای شخصی خریداری میکنند چون فاضلاب و پساب کشاورزی در رودخانه کرخه و شاخههای فرعی به شدت نفوذ کرده و استفاده از آن را خطرآفرین ساخته است».