توافقنامه پاریس داوطلبانه است
به گفته معاون رییس جمهور، هر عقل سلیمی می پذیرد که برای مقابله با آلودگی هوا، پیشگیری از هدررفت سرمایههای ملی و جلوگیری از تغییر اقلیم که ایران یکی از کشورهای متاثر از آن است، باید انتشار گازهای گلخانهای را کاهش داد.
به گزارش خبرنگار حوزه توسعه پایدار انرژی امروز، معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت از محیط زیست، در نشست شاخه بین گروهی محیط زیست فرهنگستان علوم که به میزبانی این فرهنگستان برگزار شد، با اشاره به برخی اقدام های این سازمان در سه سال گذشته برای آموزش و ارتقای سطح دانش محیط زیستی در جامعه، اظهار کرد: یکی از موفقترین تفاهم نامههای بین دستگاهی سازمان حفاظت محیط زیست با وزارت آموزش و پرورش است که منجر به ورود مباحث محیط زیستی به کتابهاب درسی، تعریف دورههای آموزشی محیط زیستی برای آموزگاران و دانش آموزان، ایجاد تشکلهای محیط زیستی دانشآموزی و ابلاغ و اجرای دستورالعمل مدیریت سبز و محیط زیست در 106 هزار مدرسه کشور شد.
رییس سازمان محیط زیست به تفاهم نامه منعقد شده با وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری نیز اشاره کرد و گفت: امسال برای نخستین بار اقدام به رتبه بندی دانشگاهها بر اساس شاخصهای محیط زیستی و اجرای مدیریت سبز در آنها کردیم و امیدواریم با رفع نواقص احتمالی بتوانیم شاهد شکل گیری رقابت بسیار خوب دانشگاهها برای کسب رتبههای برتر در ردهبندی دانشگاههای سبز کشور باشیم.
توجه ویژه به تالابها در دولت یازدهم ابتکار تاکید کرد: در دولت یازدهم برای نخستین بار اعتبار ویژه تالابها تخصیص داده شد. معاون رییس جمهور در خصوص رسانه ملی نیز گفت: ما نیز همچون سایر بخشهای دولت یازدهم شاهد عدم انعکاس فعالیتها و اقدامهای سازمان حفاظت محیط زیست در بخش خبر به ویژه خبر سیما به دلیل رویکردهای جناحی هستیم و این در حالی است که سایر بخشهای صدا و سیما، همکاری و فعالیتهای بسیار خوبی در حوزه محیط زیست دارند. رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: هرچه در موضوع آموزش جلوتر می رویم، متوجه می شویم که حجم اطلاعات و دانش محیط زیستی در سطوح و اقشار مختلف مردم و حتی سیاست گذاران حوزههای مختلف تا چه اندازه کم است و این موضوع بسیار نگران کننده است زیرا نبود دانش کافی میتواند منجر به اتخاذ یا اجرای تصمیمهای نادرست شود. ابتکار اظهار کرد: دولت یازدهم مجدد موضوع مالیات سبز، اقتصاد سبز و اشتغال سبز را در دستورکار قرار داد و حتی مالیات سبز یکی از ارکان مهم لایحه اصلاح قانون ارزش افزوده شد که اکنون در دستورکار دولت است.
رتبه بندی بانکها براساس بانکداری سبز
وی ابراز امیدواری کرد: به زودی شاهد رتبه بندی بانک های کشور بر اساس شاخصهای اقتصاد سبز و بانکداری سبز باشیم که تمامی فرآیندهای بانکداری و حتی ارایه تسهیلات بانکی بر اساس شاخصهای محیط زیستی را دربرمیگیرد. رییس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از تعریف 200 عنوان شغل سبز با همکاری وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی خبر داد و افزود: برنامهریزیهایی برای شکل گیری کارآفرینیهای سبز در سراسر کشور داریم و اقدامهایی هم در این راستا صورت پذیرفته که از آن جمله میتوان به دورههای آموزشی 6 ماهه انجمنهای کارآفرینی برای شکل گیری بنگاه داری سبز در حوزههای مختلف همچون پسماند، انرژی، آب اشاره کرد که اکنون در برخی استانها همچون لرستان به صورت پایلوت در حال اجرا است. ابتکار برگزاری حدود 52 دوره آموزشی بین المللی محیط زیست را از جمله آثار مهم و اجرایی شدن حدود 20 تفاهم نامه بین المللی محیط زیستی منعقد شده میان ایران با سیار کشورها دانست و گفت: فضای بسیار خوب ایجاد شده در سطح بین المللی به ویژه پس از برجام منجر به شکل گیری فعالیتها و اقدامهای بسیار موثر و خوبی در حوزه محیط زیست کشور شده است. وی با اشاره به برخی از صحبتها در خصوص توافق آب و هوا پاریس، گفت: توافق پاریس و برنامه ملی مشارکت ایران برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای به صورت 4 درصد غیرمشروط و 8 درصد مشروط به رفع کامل تحریمها و انتقال تکنولوژی و فناوریهای نوین، پیرو دو سال گفتگو و بررسیهای داخلی و بین دستگاهی و بین بخشی میسر شد. ابتکار خاطرنشان کرد: برنامه ملی مشارکت ایران برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای تا سال 2030 کاملا واقع بینانه و بر اساس برنامه و اعلام دستگاههای موثر در فرآیند توسعهای کشور و بر مبنای هدف گذاری رشد 8 درصدی اقتصاد کشور ارایه شد و حتی پیش از آن رهبر معظم انقلاب تکلیف کاهش 50 درصدی مصرف انرژی و ضرورت بهینهسازی مصرف انرژی در کشور برای هدررفت سرمایههای ملی را تعیین کرده بودند.
داوطلبانه بودن تمام اقدامها در توافق پاریس ابتکار گفت: توافق پاریس برخلاف پروتکل کیوتو به صورت کاملا داوطلبانه و بر مبنای همکاری از پایین به بالا است؛ زیرا یکی از اشتباههای پروتکل کیوتو تحکم از بالا و تعیین سهم بر کشورهای توسعه یافته در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانهای بود و از همین رو موفقیت چندانی به دنبال نداشت ولی توافق پاریس آن اشتباه را جبران کرد و هیچ گونه تنبیه و تحریم و جریمهای برای مشارکت کشورها درنظرگرفته نشده و مبنای تمام اقدامها داوطلبانه بودن است. به گفته معاون رییس جمهور، هر عقل سلیمی می پذیرد که برای مقابله با آلودگی هوا، پیشگیری از هدررفت سرمایههای ملی و جلوگیری از تغییر اقلیم که ایران یکی از کشورهای متاثر از آن است، باید انتشار گازهای گلخانهای را کاهش داد و دولت یازدهم نیز در این زمینه برنامههای متعددی همچون اقتصاد کم کربن دارد.
طبیعت و محیط زیست ایران ظرفیت بارگذاری جدید ندارد رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر تغییر نگاه و رویکردها در حوزههای مرتبط به محیط زیست، گفت: به طور نمونه با توجه به مصرف 85 درصد منابع آب زیرزمینی و حجم بالای مصرف آب در بخش کشاورزی و راندمان پایین این بخش یکی از ضرورتها، انقلاب در بخش کشاورزی است. ابتکار با بیان اینکه محیط زیست و آب دو تهدید مهم تمدنی برای ایران بوده و نیازمند توجه ویژه است، گفت: دولت یازدهم به رغم تحویل گرفتن مسوولیت در شرایط سخت رشد اقتصادی منفی 6 درصد، تورم 40 درصد، مشکلات وسیع اشتغال و بسیاری شرایط دشوار دیگر، محیط زیست را به یکی از مهمترین اولویتهای خود تبدیل کرده است و می خواهد دولتی محیط زیستی باشد ولی این موضوع نیازمند حمایت بخشهای مختلف از جمله بخشهای علمی و دانشگاهی و فرهنگستانها است.