سهم محیط زیست از منابع آبی 10.8 میلیارد مترمکعب تعیین شده است

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران می‌گوید، سهم محیط‌‌‌‌ زیست از منابع آبی در لایحه برنامه پنجساله ششم توسعه کشور 10 میلیارد و 800 میلیون متر مکعب در نظر گرفته شده است و احیای تالاب‌های بحرانی از همین محل میسر می‌شود.

محمد حاج رسولی‌ها در نشست خبری افزود: طرح احیا و تعادل بخشی با هدف مدیریت آب در حوضه‌های آبریز و اتکا به برداشت بر پایه آب قابل برنامه ریزی در هر حوضه، تهیه و تدوین شده است.

وی افزود: براساس ابلاغیه تعریف شده برای آب قابل برنامه‌ریزی، امید است تا پایان برنامه ششم کل آب قابل برنامه‌ریزی از حدود 100 میلیارد مترمکعب فعلی به 80 میلیارد مترمکعب کاهش یابد.

به گفته این مقام مسوول، از این رقم حدود 40 میلیارد مترمکعب به آب‌های سطحی و 40 میلیارد متر مکعب دیگر به آب‌های زیرزمینی اختصاص خواهد یافت و بر همین اساس، سهم فضای سبز، بخش‌های صنعت، شرب و کشاورزی در حوضه‌های مختلف ابلاغ شده است.

حاج رسولی‌ها گفت: سهم محیط زیست از آب برنامه‌ریزی شده در برنامه ششم توسعه 10 میلیارد و 800 میلیون مترمکعب در نظر گرفته شده است و به این ترتیب، تالاب‌های بحرانی و در معرض خطر خشکی از خطر خشکی و از بین رفتن رهایی خواهند یافت.

وی خاطرنشان کرد: این موضوع هدفگذاری بزرگی است و فقط با همکاری سایر سازمان‌ها، نهادها و دستگاه‌های ذیربط میسر خواهد شد.

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به عملکرد این شرکت برای احیای دریاچه ارومیه، یادآوری کرد: تاکنون یک میلیارد مترمکعب آب به پیکره دریاچه ارومیه انتقال داده شده است.

وی گفت: لایروبی بخشی از رودخانه سیمینه‌رود نزدیک به 400 میلیون مترمکعب از این انتقال آب را میسر کرد.

طرح احیا و تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی

مشاور وزیر نیرو در ادامه با اشاره به اجرای طرح احیا و تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی، تصریح کرد: این طرح در همه استان‌ها اجرایی شده و بودجه مصوب امسال آن چهار هزار میلیارد ریال بوده، اما تاکنون وجهی بابت آن به شرکت پرداخت نشده است.

وی خاطر نشان کرد: تاکنون مبلغ یک هزار و 500 میلیارد ریال بابت این طرح هزینه شده که بطور عمده از منابع داخلی شرکت و بدهی به عوامل دست‌اندرکاران بوده است.

حاج رسولی‌ها با اشاره به اقدام‌های انجام شده در این راستا، اظهار داشت: از ابتدای امسال 10 هزار و 600 حلقه چاه غیرمجاز در کشور مسدود شده و بیش از 54هزار حلقه چاه کشاورزی به کنتورهای هوشمند مجهز شده است.

پروژه‌های نیمه تمام

وی تصریح کرد: افزون بر 1800 هزار میلیارد ریال برای تکمیل پروژه‌های نیمه تمام بخش آب کشور مورد نیاز است که شامل بیش از 500 پروژه و طرح سدسازی، شبکه‌های ابیاری و آبرسانی است.

به گفته این مقام مسوول، تزریق سالیانه 60 تا 70 هزار میلیارد ریال اعتبار، این پروژه‌ها را از رکود خارج خواهد کرد.

وی خاطرنشان کرد: هم اینک تعداد 128 سد بزرگ در ردیف‌های اجرایی قرار دارند که پنج مورد آنها که بطور عمده در حوضه آبریز دریاچه ارومیه هستند ، متوقف شده است.

حاج رسولی‌ها ادامه داد: مجموع حجم مخازن این سدها دو میلیارد و یکصد میلیون مترمکعب بود که با بازنگری انجام شده، نزدیک به 500 تا 600 میلیون مترمکعب از حجم آنها کاسته خواهد شد.

وی اضافه کرد: نزدیک به 37 سد مورد بازنگری در اهداف قرار گرفته، اما 86 سد دیگر در برنامه‌های ششم و هفتم توسعه در دستور کار اجرا قرار خواهند گرفت.

کارنامه بهره‌برداری از سدها

مشاور وزیر نیرو تصریح کرد: 53 سد تا پایان امسال (سال پایانی برنامه پنجم) به بهره برداری رسیده یا آبگیری می‌شوند که با حجم مخازن 14 میلیارد مترمکعب، بالاترین رکورد در همه برنامه‌های توسعه کشور است.

حاج رسولی‌ها گفت: پیش از این در برنامه سوم توسعه، بهره برداری از 35 سد در کشور به ثبت رسیده بود.

پیشرفت طرح‌های اقتصاد مقاومتی

وی گفت: در اجرای طرح‌ها و پروژه‌های اقتصاد مقاومتی، این شرکت تاکنون و با گذشت بیش از 9 ماه از سال پیشرفت 60 درصدی داشته است.

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران خاطرنشان کرد: تعهدات شرکت در برنامه‌های اقتصاد مقاومتی در زمینه ساخت سدها 80 درصد، ساخت نیروگاه‌های برقابی 78 درصد، اجرای شبکه‌های آبیاری و زهکشی 80 درصد، نصب کنتورهای هوشمند 50 درصد و مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز 50 درصد اجرایی شده است.

حاج رسولی‌ها تصریح کرد: اولویت بودجه 96 این شرکت، مباحث مربوط به حریم و بستر رودخانه‌ها است که به میزان سه برابر سال جاری بوده و مبلغ سه هزار میلیارد ریال اعتبار برای آن در نظر گرفته شده است.

طرح انتقال آب خزر به سمنان

حاج رسولی‌ها با اشاره به طرح انتقال آب خزر به استان سمنان، یادآوری کرد: این طرح به دلیل حساسیت بالای حوضه آبریز دریای خزر و مسائل زیست محیطی مترتب بر آن، فقط در فاز مطالعاتی انجام شده و اجرایی نشده است.

وی گفت: کشورهای همسایه این دریا نیز براساس پروتکل‌های بین المللی، به صورت محدود به اجرای طرح‌ها و پروژه‌های استفاده از آب آن و تجهیز آب شیرین کن‌ها پرداخته‌اند.

این مقام مسوول یادآور شد: بحث‌های زیست محیطی خزر با خلیج فارس و دریای عمان متفاوت و حساس‌تر است.

تخصیص صفر درصدی اعتبارات تملک دارایی

وی همچنین با اشاره به تحقق 60 درصدی اعتبارات جاری سال 95 شرکت، از تخصیص نیافتن اعتبارات تملک دارایی خبر داد و تصریح کرد: تا این لحظه فقط موفق به پرداخت اوراق خزانه اسلامی به اندازه 10 تا 15 درصد اعتبارات مصوب شرکت به پیمانکاران و مشاوران شده‌ایم که معادل چهار هزار میلیارد ریال از تعهداتمان است.

حاج رسولی‌ها افزود: برای سال 96 نیز بودجه‌ای به اندازه امسال معادل 30 هزار میلیارد ریال برای شرکت در نظر گرفته شده که بیشتر به سوی کارهای غیرسازه ای، حاکمیتی و مدیریتی سوق خواهد یافت.

کاهش 52 درصدی بارش‌ها در همسنجی با پارسال

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در ادامه با اشاره به آخرین وضعیت بارش‌های جوی امسال کشور، خاطرنشان کرد: از ابتدای سال آبی 96- 1395 (ابتدای مهرماه) تاکنون 51 میلیمتر بارندگی در کشور به وقوع پیوسته که در همسنجی با پارسال (10 میلیمتر) 52 درصد کاهش و در مقایسه با دوره بلندمدت 48 ساله 29 درصد کاهش داشته است.

وی ادامه داد: حوضه آبریز دریاچه ارومیه در این مدت در مقایسه با بلندمدت با چهار درصد رشد بارش‌ها مواجه بود، حوضه‌های خلیج فارس و دریای عمان 37 درصد کاهش، حوضه فلات مرکزی 34 درصد کاهش بوده و بیشترین کاهش بارش‌ها نسبت به درازمدت با 95 درصد کاهش در حوضه‌های مرزی شرق و قره قوم به وقوع پیوسته است.

حاج رسولی‌ها همچنین با اشاره به جریانات آب سطحی، تصریح کرد: در سال آبی جاری، ورودی به سدهای کشور پنج میلیارد و 960 میلیون مترمکعب بود که در همسنجی با سال آبی گذشته 34 درصد کاهش دارد.

دهمین سال متوالی خشکسالی

وی گفت: از نظر جریان بارش‌ها، در سال آبی 96- 1395 در مقایسه با 48 سال گذشته در رتبه چهل و دوم قرار داریم و امسال دهمین سال متوالی است که بارندگی کشور در مقایسه با میانگین 48 ساله پایین‌تر است.

مشاور وزیر نیرو با اشاره به آخرین وضعیت سدهای پنجگانه تهران، یادآوری کرد: ورودی سدها از ابتدای پاییز تاکنون 151 میلیون مترمکعب بوده است که 29 درصد افت در همسنجی با پارسال نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: ورودی آب سدهای حوزه خلیج فارس و دریای عمان نیز در این مدت سه میلیارد و 342 میلیون مترمکعب بود که نسبت به پارسال 36 درصد کاهش نشان می‌دهد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن