بسیج امکانات برای امدادرسانی به سیلزدگان
۲۰ شهرستان ۶ استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس، خراسان جنوبی و رضوی تاکنون تحت تأثیر سیل و آبگرفتگی بودهاند.
روزنامه ایران در شماره امروز خود نوشت:
سیلاب چند روز اخیر در جنوب سیستان و بلوچستان ضمن آسیب 10 تا 80 درصدی به یک هزار و 675 واحد مسکونی موجب مرگ یک شهروند 65 ساله خاشی براثر ریزش آوار شد.
بارندگیهای چند روز گذشته در شش استان کشور، بویژه سیستان و بلوچستان ضمن سیراب کردن زمینهای تشنه موجب سیلاب، آبگرفتگی معابر، جاری شدن روان آب و ایجاد مشکلات و خسارات در بخشهای مختلف کشور شد. هر چند خسارات وارده گسترده و تأسف برانگیز بود اما پرشدن سدها، امیدواری کشاورزان برای تجربه سالی مناسب را افزایش داد.
تخلیه آب از ۶۰ واحد مسکونی
بر اساس این گزارش، «مرتضی سلیمی» رئیس سازمان امداد و نجات در گفتوگو با ایرنا، با اعلام تحت تأثیر قرار گرفتن 6 استان از سیل و آبگرفتگی هفته گذشته، اعلام کرد: ۲۰ شهرستان ۶ استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس، خراسان جنوبی و رضوی تاکنون تحت تأثیر سیل و آبگرفتگی بودهاند. سلیمی با اشاره به امدادرسانی در ١۴٩ شهر و روستای این ۶ استان درگیر سیل و آبگرفتگی، اظهار داشت: بر این اساس ۸ هزار و ۶۸۲ نفر از خدمات امدادی و ۴ هزار و ۱۸۱ نفر از خدمات اسکان اضطراری استفاده کرده و تخلیه آب از ۶۰ واحد مسکونی و عملیات رهاسازی ۷۳ خودرو از سیل و آبگرفتگی انجام شده است. وی با اشاره به، بهکارگیری ۱۷۱ تیم عملیاتی شامل ۸۷۰ امدادگر و نجاتگر برای ارائه خدمات امدادی به هموطنان، افزود: در یک هفته گذشته ۸۲۰ دستگاه چادر، ۲ هزار و ۳۷۰ تخته پتو، یکهزار و ۶۰ تخته موکت، یکهزار و ۵۰ شعله والور و فانوس، ۳ هزار و ۹۷۰ کیلوگرم نایلون، ۲۷۰ ست ظروف، ۱۳ هزار قوطی کنسرو، ۳ هزار و ۱۰۰ قرص نان و یکهزار و ۱۰۰ کیلوگرم برنج میان متأثران توزیع شده است. رئیس سازمان امداد و نجات افزود: امدادرسانیها در سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان ادامه دارد.
ارائه خدمات به سیلزدگان
از طرفی، «علی اوسط هاشمی»، استاندار سیستان و بلوچستان نیز گفت: به مردم آسیبدیده این استان خدمات خوبی ارائه شده و طی این روزها درهای اماکن عمومی به روی آنان باز است و ۲۰ میلیون وام با سود 4 درصد نیز به آنان اعطا خواهد شد. وی با اشاره به بارشهای روزهای اخیر در سیستان و بلوچستان، بیان کرد: خدا را شکر بعد از مدتها که خشکسالی سایه سنگین و شکنندهاش را بر استان انداخته بود شاهد بارش باران پربرکتی بودیم که موجی از شادی را در میان مردم جاری کرد. میانگین بارش در سالهای گذشته به طور کلی ۱۰۵ میلیمتر بود، اما طی چند روز گذشته این میزان به ۱۶۴ میلیمتر رسید. کمترین میانگین بارش در جنوب استان طی این روزها ۵۰ میلیمتر بود که این میزان بارندگی میتوانست با وجود خشکسالی در استان فاجعهای ایجاد کند، اما چون سدها بشدت خالی بودند باعث شد تا سدها پر شوند.
آخرین وضعیت سیلاب سیستان و بلوچستان
«رضا اربابی» مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان نیز بیان کرد: سیلاب چند روز اخیر در جنوب این استان ضمن آسیب 10 تا 80 درصدی به یکهزار و 675 واحد مسکونی موجب مرگ یک شهروند 65 ساله خاشی براثر ریزش آوار شد. بعد از دو سال که سیستان و بلوچستان بهعنوان کم بارشترین استان کشور معرفی شده بود، از عصر 31 دی ماه تا پنجم بهمن ماه شاهد بارندگی خوبی در جنوب این استان بودیم به گونهای که موجب بروز سیلاب و آبگرفتگی مسیرها، طغیان رودخانهها و آبگرفتگی معابر شهرهای جنوبی شد. این بارندگیها که در برخی نقاط مانند توابع نیکشهر به 164 میلیمتر، کنارک 143 میلیمتر و دلگان 115 میلیمتر رسید مشکلاتی را نیز به همراه داشت به گونهای که 16 مسیرفرعی جنوب سیستان و بلوچستان بسته شد که با تلاش نیروهای راهداری تاکنون 12 مسیر بازگشایی شده است. در این مدت همچنین برق بیش از 30 نقطه جمعیتی جنوب این استان قطع شد که با حضور 96 گروه کارشناس شرکت برق، برق تمامی این مناطق برقرارشد. همچنین 6 روستای در مسیر سیلاب جنوب این استان در این مدت با جمعیتی بیش از 100 خانوار به دلیل حوادث احتمالی تخلیه و افراد ساکن آن به مکانهای امن انتقال داده شدند. یک هزار و 186 خانوار این استان با جمعیتی معادل 5 هزار و 545 نفر نیز در چادر، اسکان اضطراری داده شدند. وی با بیان اینکه در این مدت منازل یک هزار و 675 خانوار استان دچار آسیب 10 تا 80درصدی شد، گفت: با برنامهریزیهای صورت گرفته برای بازسازی واحدهای مسکونی که در این سیلاب دچار خسارت شدند وام 20 میلیون تومانی با کارمزد 4 درصد تعلق خواهد گرفت. با توجه به اینکه بیشترین خسارت سیلاب اخیر سیستان و بلوچستان در بخشهای زیربنایی، واحدهای مسکونی، کشاورزی، قنوات و راه هاست تیمهای ارزیابی ستاد بحران استان در حال برآورد دقیق این خسارات هستند.
امدادرسانی به 7750 سیلزده
همچنین «رسول راشکی»، مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان هم اظهار داشت: نیروهای امدادی این نهاد از زمان شروع جاری شدن سیل از یکم تا هفتم بهمن ماه به 7 هزار و 750 نفر از مردم سیلزده جنوب این استان در قالب یک هزار و 675 خانوار امدادرسانی کردند. همچنین در این مدت 5 هزار و 545 نفر از مردم جنوب این استان در قالب یک هزار و 186 خانوار اسکان اضطراری داده شدند و با رهاسازی 165 خودرو از سیلاب 660 نفر نیز نجات یافتند. در این مدت 982 نفر امدادرسان در قالب 162 تیم عملیاتی با 127 دستگاه خودرو به ساکنان 591 روستای این استان امدادرسانی کردند. 651 باب چادر، 672 تخته موکت، هزار و 461 تخته پتو، 2 هزار و 595 کیلوگرم نایلون، 495 شعله چراغ والور، 239 شعله فانوس، 157 ست ظروف، 7 هزار و 306 قوطی کنسرو، 199 عدد کلمن آب، 700 قرص نان و 622 کیلوگرم برنج از جمله اقلام توزیع شده این مدت بین مردم جنوب سیستان و بلوچستان بوده است.
انسداد راهها در جنوب سیستان و بلوچستان
«ایوب کرد»، مدیرکل راه و شهرسازی جنوب سیستان و بلوچستان نیز با اشاره به اینکه با توجه به فروکش نکردن کامل سیلاب همچنان مسیرهایی در جنوب این استان مسدود است، اظهار داشت: مردم این منطقه همچنان نمیتوانند از مسیرهای فنوج – رمشک، بزمان – دلگان، ایرانشهر – جلگه، چاهان – زرآباد و نیکشهر – بنت تردد کنند. شمار زیادی از مسیرهای اصلی و روستایی در جنوب سیستان و بلوچستان به دلیل بارندگی و سیلاب چند روز گذشته مسدود شده بود که با فروکش کردن آب و تلاش نیروهای راهداری همه آنها بازگشایی شده است.
کمک به 200 خانوار آسیب دیده از سیلاب خاش
با این حال، «محمداکبر چاکرزهی» فرماندار خاش هم با اشاره به اینکه در پی بارشهای اخیر خسارات زیادی به منازل مردم در نقاط شهری و روستایی این شهرستان وارد شده که کار امدادرسانی به آسیب دیدگان همچنان ادامه دارد، گفت: تا ششم بهمن ماه به بیش از 200 خانوار و 900نفر از افراد آسیب دیده امدادرسانی شده است. تاکنون لوازم امدادی شامل 86چادر، 157 تخته موکت، 159دستگاه چراغ والر، 295 تخته پتو، 594 کیلوگرم نایلون، 26 دستگاه فانوس، 12ست ظروف و گالن و 910 عدد کنسرو بین آسیب دیدگان توزیع شده است.
پیدا کردن یک خانواده سراوانی از گل و لای سیل
فرماندار خاش افزود: نیروهای امدادی جمعیت هلال احمر در عملیات یک و نیم ساعته امداد و نجات یک خانواده 6 نفره اهل سراوان را از خطر فرورفتگی در گل و لای نجات دادند. این خانواده که با یک دستگاه سواری در حال سفر بودند به دلیل ناآشنایی با منطقه و تردد در مسیر خاکی که بر اثر بارندگیهای چند روز اخیر باتلاقی شده در منطقه شوره زار «بوتگان» بخش مرکزی خاش در گل و لای فرو رفتند.
ریزش آوار در خاش جان یک نفر را گرفت
«محمدامین حسین زهی»، رئیس جمعیت هلال احمر خاش نیز اظهار داشت: بر اثر ریزش آوار در منزلی در این شهرستان یک پیرزن فوت کرد. این حادثه حوالی ساعت 5 صبح ششم بهمن ماه در خیابان «سعدی 38» خاش رخ داد و دلیل اصلی آن هم وجود نم ناشی از بارشهای اخیر بوده است.
نجات 9 گرفتار در سیل کنارک پس از 31 ساعت
«بیژن بختیار»، فرماندار کنارک در جنوب سیستان و بلوچستان هم اعلام کرد: 9 کشاورز و افراد فعال در سد «کهیر» گرفتار شده در سیلاب محدوده زمینهای بالادست این سد پس از 31 ساعت، نجات یافتند. 3 نفر از این افراد در زمینهای کشاورزی محدوده بالادست سد کهیر و 6 نفر دیگر نیز در منطقه «جناح زینچه» سد کهیر به دلیل سیلاب در محاصره آب قرار گرفته بودند. بالگرد هلال احمر در 4 مرحله و بالگرد نیروی دریایی در یک مرحله برای نجات این افراد به محل اعزام شدند، اما به دلیل بارندگی شدید و نامساعد بودن شرایط جوی نتوانستند محل دقیق آنان را پیدا کنند و بازگشتند.
خسارت سیلاب به 80 منزل در منوجان استان کرمان
«علی گنج کریمی»، مدیرعامل جمعیت هلال احمراستان کرمان نیز گفت: سیل چند روز گذشته در محدوده منوجان این استان، خسارت جانی در بر نداشت، اما به 80 منزل در این شهرستان خسارت زد. امدادرسانی به حادثه دیدگان در روستاهای اطراف منوجان از قبیل روستای نخلستان و آریان، با توزیع 960 قوطی کنسروجات، چادر و نایلون انجام شد. 18 دستگاه چادر نیاز 2 روستای دیگر در این شهرستان منوجان بود که به حادثه دیدگان تحویل داده شد.همچنین بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب در چند شهرستان دیگر استان کرمان از جمله قلعه گنج، کهنوج، جیرفت و کوهبنان نیز موجب آبگرفتگی و برخی خسارتهای مالی شده است.
سرما و بارش در بیشتر نقاط کشور
سازمان هواشناسی نیز با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که امروز (شنبه)با فعالیت سامانه بارشی در شمال غرب و غرب کشور بارش در این نواحی شدت بیشتری داشته و درجنوب غرب و دامنههای جنوبی البرز ادامه خواهد داشت. همچنین در اواخر وقت امروز-شنبه- و طی فردا (یکشنبه) این سامانه در شمال شرق و دامنههای البرز شرقی فعال بوده و با نفوذ زبانه پرفشار به سواحل شمالی کشور بارش در استانهای ساحلی دریای خزر تقویت میشود.