لرزهنگاری یک استعفا
با ضعف سیاسی دولت ترامپ، برنامههای قلدرمآبانهای که او برای اجرای پروژههای نفت و گاز در سر داشت، به چالش کشیده شده و اقتدار لازم برای اجرای آن در دوره ریاستجمهوریاش وجود نداشته باشد، این سناریو میتواند بهمعنی زمینگیر شدن شیل باشد.
بهزاد احمدینیا نوشت:
چند ماه است که جهان با پدیده غیرقابل پیشبینیای به نام «دونالد ترامپ» روبرو شده است و گاه و بیگاه عنوان یک خبر از اردوگاه او، دنیا را دستخوش هیجانهای مختلفی میکند. آخرین نمونه چنین خبری دوشنبه شب به وقت آمریکا و سهشنبه 26 بهمن 95 به وقت تهران منتشر شد که درآن مایکل فلین، مشاور ارشد امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا، به دلیل مخفی کردن ارتباطش با سفیر روسیه، عذرخواهی و از سمت خود استعفا کرد.
ماجرا از چه قرار است؟
در جریان انتخابات اخیر ریاست جمهوری در آمریکا که در ماه نوامبر 2016 (آبان 95) برگزار شد، ایالات متحده یکی از جنجالیترین انتخابهای سیاسیاش را از سر گذراند که جنجالهایش بسیار جدیتر از شایعات و هیجانهای انتخاباتی بود. در هفتههای پایانی این انتخابات، ترامپ در یک گردهمایی علنی، از هکرهای روس خواست تا به ایمیلهای جناح مقابل نفوذ کرده و اسرار آنها را فاش کنند. این گفتهها مدتی برای او دردسر ساز شد اما ماجرا پایان نیافت.
دولت وقت آمریکا بهریاست اوباما تمام سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی را بسیج کرد و در هفته پایانی به این جمعبندی رسید که روسها دستهای پنهانی در این کارزار دارند. نتیجه تحقیقات، چند روز قبل از تحویل دولت به ترامپ مشخص شد و طی جلسهای سری، نمایندگان دستگاههای اطلاعاتی براساس یک عرف معمول در آمریکا، گزارش تحقیقات را به ترامپ دادند. دولت آمریکا 35 دیپلمات روس را اخراج و دو ساختمان دیپلماتیک سفارت روسیه را پلمب کرد.
در این زمان ترامپ بهجای پیگیری ماجرایی که بهاحتمال قوی از آن خبر داشت، برای سرویسهای اطلاعاتی شاخ و شانه کشید و علیرغم هشدار واضح و صریح کمیته سنا درباره نامناسب بودن فلین برای پستهای رده بالا دولتی، او را به سمت مشاور ارشد امنیت ملی انتخاب کرد تا نیازمند تأییدیه کنگره هم نباشد؛ این نقطه اعلام جنگی همهجانبه بود که نخستین شکستش را امروز تجربه کرد.
سناریوی بازتابهای نفتی
در جهان امروز هر فراز و فرود سیاسی، اجتماعی یا اقتصادی در یک اقتصاد بزرگ، موجب اثرپذیری تمامی بخشهای مرتبط با آن میشود؛ نفت و انرژی که یکی از بخشهای مهم اقتصادی در آمریکا هستند نیز از نخستین ساعات بازگشایی بازارها، در کنار دیگر شاخصهای اقتصادی به خبر سیاسی دیشب واکنش نشان خواهند داد.
استعفای فلین براساس تمامی معیارهای سیاسی، یک شکست و سرآغاز یک افتضاح سیاسیست که شاید تا پای رسوایی و حتی سقوط دولت نیز پیش برود و چنین وضعیتی، قطعا نرخ برابری دلار در مقابل ارزهای عمده جهان را برای مدتی نهچندان کوتاه، کاهش خواهد داد. براساس آخرین خبری که دقایقی قبل بر روی وبسایت خبری کنگره آمریکا قرار گرفت، درخواست برگزاری جلسه بازجویی فوق سری و فوری برای فلین همراه با سوگند در مقابل کمیته کنگره، ارائه شده و قید فوریت آن تا قبل از روز پنجشنبه (پس فردا) ذکر شده است.
کاهش ارزش دلار، توقف بسیاری از رشدهای داخلی در اقتصاد آمریکا مانند ایجاد شغل و تولید ناخالص ملی را در پی خواهد داشت که بهمعنی قدرت گرفتن طرفهای مقابل ایالات متحده است. این رویه قطعا منجر به افزایش بهای نفت و گاز و دیگر حاملهای انرژی در جهان خواهد شد چرا که تعادل میان دلار و رشد اقتصادی آمریکا با بهای نفت (هنوز نفت شاخص انرژی جهان است) همواره معکوس بوده و از سوی دیگر ضعفهای سیاسی آمریکا، برای قدرت گرفتن بزرگترین تولید کننده نفت جهان یعنی روسیه، فرصتی مغتنم خواهد بود.
روسیه که بههمراه اوپک طی دو ماه گذشته توانسته بیش از 20 درصد بر قیمت نفت بیافزاید، اکنون میتواند اروپا و چین را با خیالی آسوده زیر چتر انرژی خود بگیرد و در مقابل، این دو قدرت اقتصادی نیز برای حفظ تراز تجارت خارجی خود، بهدنبال جبران ضعفهای اقتصادی آمریکا در روسیه خواهند گشت.
سناریوی محتمل دیگر این است که با ضعف سیاسی دولت ترامپ، برنامههای قلدرمآبانهای که او برای اجرای پروژههای نفت و گاز در سر داشت، به چالش کشیده شده و اقتدار لازم برای اجرای آن در دوره ریاستجمهوریاش وجود نداشته باشد. این سناریو میتواند بهمعنی زمینگیر شدن شیل باشد. دلایل مختلفی برای صحت این احتمال وجود دارد که از آن جمله نیاز شدید شیل به خطوط لوله جدید و زمینهای تازه برای حفر چاه است که هر دو اینها با مقاومتهای تاریخی قدرتمندی از سوی حافظان محیطزیست و دموکراتها روبرو هستند. بدیهیست که اگر شیل از رمق بیفتد، مهمترین تهدید علیه طرح «سقف تولید» اوپک از میدان بهدر شده و قیمت نفت روندی جهشی در پیش خواهد گرفت.
The Hill، اخبار به نقل از: واشنگتن پست، شیکاگو تریبو