مقاوم سازی صادراتی در حوزه انرژی

محمدحسین بابالو، در شماره امروز روزنامه دنیای اقتصاد، میزگرد مشترک اتحادیه صادرکننده های نفت، گاز و پتروشیمی با مدیرعامل بورس انرژی تشریح کرد و نوشت:

هفته گذشته اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی میزبان سیدعلی حسینی مدیرعامل بورس انرژی بود تا در گفت و شنودی صریح و صمیمانه، ویژگی ها و توانمندی های بورس انرژی در مسیر حمایت از صادرکنندگان به بحث و بررسی گذاشته شود. در این نشست موضوعات متعددی از جمله کانال های جدید تامین مالی بخش خصوصی از طریق بورس انرژی، کاهش هزینه های بازارسازی و بازاریابی و از همه مهم تر راهکارهای مقاوم سازی بخش خصوصی در برابر تحریم ها مورد بررسی قرار گرفت.    

 ارتقای توانمندسازی صادراتی در حوزه انرژی

 مدت ها است که پتانسیل های صادرکنندگان کوچک تر بیش از پیش مورد توجه تصمیم سازان اقتصادی کشور قرار گرفته تا جایی که نگاه ها به این بخش از فعالان اقتصادی در سال های اخیر به کل دگرگون شده است. این رخداد مهم را باید مرهون حجم معاملات در بورس انرژی ایران دانست زیرا در بازاری رسمی، توانمندی های صادراتی کوچک، متوسط و بزرگ بخش خصوصی کشورمان با شفافیت بالایی به ظهور رسیده است. این در حالی است که فرآیندهای صادراتی در بورس انرژی در کنار جذب 140 شرکت خارجی فضایی را ایجاد کرده که صادرکنندگان داخلی، همزمان با صادرکنندگان خارجی برای خرید و صادرات محموله های مختلف، وارد رقابت می شوند که خروجی این رقابت را می توان تامین منافع ملی برشمرد.

 همین واقعیت موجب شده تا برخی از صادرکنندگان شرایطی نسبتا دشوار را پیش چشم خود ترسیم کنند، زیرا رقابت با شرکت های خارجی برای عرضه کالادر سایر کشورهای جهان مطلب ساده ای نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت زیرا شرایط کلی به نفع صادرکنندگان خارجی تغییر می یابد. این وضعیت در شرایطی وخامت بیشتری پیدا می کند که در محموله های صادراتی (مخصوصا در عرضه های زمینی) صادرکنندگان داخلی در برخی از معاملات مجبور هستند که مالیات بر ارزش افزوده را نقدا پرداخت کرده و سپس در مراحل اداری اقدام به بازپس گرفتن آن کنند؛ فرآیندی که قطعا دشواری های بسیاری را در مسیرهای اداری به خود اختصاص داده و زمانبر بودن آن، موجب خواهد شد تا بخشی از توانمندی های مالی شرکت های صادرکننده به مرور تحلیل رود. این شرایط موجب می شود تا در بازه زمانی مشخصی، پتانسیل های اجرایی برای واحدهای صادرکننده محدود شده و همچنین توانمندی صادراتی کشور درخصوص محموله های کوچک تر نیز محدود شود که قطعا برای بدنه تصمیم سازی در اقتصاد کشور، چندان مطلوب نخواهد بود. مشکل فوق یعنی دشواری های بازگشت مالیات بر ارزش افزوده در برخی از محموله های صادراتی، معضلی است که در نشست اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی به آن اشاره شد و مدیرعامل بورس انرژی از تلاش ها برای بهبود این ساز و کار سخن گفت.    

 رونق بورس انرژی در پسابرجام

از سوی دیگر شاهد هستیم که حجم عرضه، مصرف داخلی و صادرات فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی در ماه های اخیر و مخصوصا در یک سالی که از تولد برجام می گذرد به شدت افزایش یافته و خریداران بیشتری در این بازار حضور پیدا کرده اند. این دستاورد را نمی توان در نظر نگرفت زیرا چهره محموله های صادراتی کشور را تغییر داده و مخصوصا مقاومت سازی اقتصاد کشور را تقویت خواهد کرد. به عنوان مثال در روزهای اخیر سومین محموله 35 هزار تنی نفت کوره در بورس انرژی عرضه و مورد معامله قرار گرفت که همین رخداد به ذات خود دستاورد بزرگی محسوب می شود. به صورت دقیق تر شاهد بودیم که در چند دقیقه یک کشتی 35 هزار تنی نفت کوره در بورس انرژی دادو ستد شده و فرآیند تحویل آن نیز وارد فاز اجرایی شد. در صورتی که این قبیل معاملات افزایش یافته و با توجه به جایگاه ایران در تولید این کالادر منطقه، از این پس باید نرخ های کشف شده در بورس انرژی را به عنوان قیمت های منطقه ای این کالامورد استناد قرار داد که قطعا نقطه قوت بزرگی برای فرآیند صادراتی کشور به شمار رفته و ایران خود به عنوان Price Maker (قیمت ساز) مورد نظر قرار می گیرد نه به عنوان بازاری که خود از قیمت های دیگران تبعیت می کند.    

ابزار دفاعی در برابر تحریم های احتمالی

نکته دیگر در مورد صادرات از بورس انرژی و به کمک شرکت های صادراتی داخلی را باید توانمندی های اجرایی آنها در شرایط سخت اقتصادی و سیاسی عنوان داشت. در شرایطی که یک شرکت داخلی محموله ای را از بورس انرژی خریداری کرده و خود اقدام به صادرات به سایر کشورها یا پالایشگاه ها در جهان کرده و به صورت مستقیم و با توانمندی های خود فرآیند تسویه وجوه را انجام می دهد، بحث تحریم ها کاملابی تاثیر خواهد بود زیرا مالک کالایک شرکت خصوصی است و محموله هایی همچون LPG، LNG، انواع گاز مایع، حلال، میعانات گازی یا نفتا، حتی گازوئیل از سوی بخش های خصوصی مورد معامله قرار گرفته و هیچ ربطی به بدنه دولتی کشور نخواهد داشت. این ویژگی در مقایسه با کشوری همچون روسیه که شرایط صادراتی آن شباهت بالایی با این ساز و کار صادراتی دارد، هیچ گاه محموله های کوچک و بزرگ فرآورده های آن دچار تحریم واقعی نشد.

با توجه به این موارد شرکت های صادرکننده داخلی می توانند به عنوان ابزاری قدرتمند برای دورانی که باز هم تحریم ها به هر دلیل بازگردد، خودنمایی کرده و مشکلات احتمالی و پیش روی صادراتی ما را برای محموله های کوچک تر و البته برای همیشه مرتفع خواهند ساخت. این ویژگی در کنار سرمایه گذاری های کلان بخش خصوصی در واحدهای کوچک تر پایین دستی فرآورده های پالایشی می تواند به نقطه اتکای مهمی بدل شده تا صداقت برخی شرکت های صادراتی را برای بدنه تصمیم سازی دولت اثبات کند. همین موارد یعنی سرمایه گذاری های صورت گرفته، خود می تواند به عنوان فاکتوری مهم درخصوص صدور ضمانت نامه های بانکی ایفای نقش کرده که می تواند توجیه صادراتی این شرکت ها را افزایش داده و حمایتی مهم در جهت اخذ و بازپرداخت مالیات بر ارزش افزوده تلقی شود.

سه گانه توانمندسازی صادراتی بخش خصوصی

 پیگیری نیازهای بخش خصوصی در جهت رونق صادرات محموله های کوچک و متوسط در کنار پذیرش توانمندی های این بخش به علاوه افزایش عرضه محصولات مختلف در بورس انرژی را می توان سه گانه ای به شمار آورد که شاه کلید توسعه صادراتی کشور از بستر بخش خصوصی بوده و می تواند بخش بزرگی از مشکلات نقل و انتقالات مالی ارز حاصل از صادرات را مرتفع سازد. این در حالی است که هم اکنون ساز و کارهای تسویه وجوه با ریال در داخل کشور درخصوص محموله های صادراتی وجود داشته؛ هرچند مشکلات بازپرداخت مالیات ارزش افزوده نیز وجود دارد. از سوی دیگر معاملات محموله های دریایی خود سرآغازی جدید برای افزایش حجم معاملات و حمایت از صادرکنندگان خرد محسوب می شود که می تواند چهره غالب بازارهای صادراتی کشور را تغییر دهد. تجمیع این موارد در کنار هم و البته به کمک افزایش حجم معاملات در بورس انرژی، می تواند ایران را به جایگاه در خور شان خود در بازارهای منطقه ای و بین المللی فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ارتقا دهد که قطعا پس از موفقیت بزرگ ایران در اوپک با اثبات سهم تولیدی و صادراتی خود، می تواند دومین پرده از موفقیت های ایران را در بازارهای جهانی انرژی رقم بزند.

در اینجا ذکر این مطلب ضروری است که توانمندسازی صادراتی بخش خصوصی واقعی در کشور در کنار ورود عرضه کنندگان کوچک به بورس انرژی می تواند مکانیزم مقاوم سازی صادراتی فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی را به صورت واقعی ترسیم کرده که قطعا دورنمای جذابی را از این بخش مهم از اقتصاد کشور نمایان خواهد کرد.

رشد 22 برابری عرضه هفتگی در بورس انرژی

در نشستی در محل اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی مدیرعامل بورس انرژی درخصوص تاریخچه فعالیت های این بورس عنوان کرد: بعد از 3 سال تلاش به نقطه ای رسیده ایم که می توان دستاوردهای صادراتی وزارت نفت را در بستر بورس انرژی مورد بحث قرار داده و رو در رو از آن دفاع کرد. در آذر سال 92 شاهد عرضه هفتگی هزار تن حامل های انرژی در این بورس بوده ایم؛ ولی هم اکنون این رقم به بیش از 22 هزار تن در هفته افزایش یافته است. این در حالی است که به رغم انحصار دولتی در بخش عرضه ها در کنار برخی از پالایشگاه های شبه دولتی، به شدت برای تامین خوراک واحدهای صنعتی داخلی در تلاش هستیم.

سیدعلی حسینی در پاسخ به سوالی درخصوص عدم عرضه منظم برخی واحدها گفت: درخصوص برخی از واحدهای پالایشگاهی شاهد برخی تغییرات و حتی چالش های فنی یا حتی مدیریتی هستیم که بر نظم عرضه ها تاثیرگذار بود که درخصوص برخی کالاها که تقاضای بالایی دارد، این شرایط برجسته تر شده است. متاسفانه در بورس انرژی ابزار اجرایی چندانی وجود نداشته؛ ولی با تعامل و پیگیری در حال تلاش برای حل مشکلات هستیم که تاکنون نیز موفق بوده ایم.وی درخصوص نوسان قیمت های اعلامی نیز عنوان کرد: فرمول قیمت های پایه همچون گذشته است و تغییری را شاهد نیستیم؛ ولی در شرایطی که قیمت های جهانی تغییر کرده، با فرض تفاوت در برخی از زمان های محاسبه نرخ، شاهد تفاوت در قیمت ها هستیم اگرچه نوسان نرخ ها بیش از 5 درصد در بازه های زمانی عرضه، توسط ابزارهای مدیریتی در بورس انرژی مورد بررسی و رصد قرار می گیرد.

مدیرعامل بورس انرژی در ادامه به عرضه خارج از بورس برخی از شرکت های پالایشی یا نوسان قیمت ها در بازارهایی همچون بازار افغانستان در کنار تغییر قیمت های پیشنهادی در بورس انرژی اشاره کرد و گفت: بر پایه تجربیات سایر بورس های داخلی و بین المللی، تلاش کردیم تا در بورس انرژی محدودیت ها را گسترش ندهیم؛ زیرا فضای رقابتی خود می تواند بسیاری از نقایص بازار را پوشش دهد. ثبات قیمت ها در زمانی مثلایک ماه، ذات رقابت را زیر سوال می برد. تمایلی نداریم تا الگوهای معاملاتی رایج در خارج از بورس ها را در بورس انرژی مورد استفاده قرار دهیم. تا حد امکان تلاش کرده ایم تا با نوسان بازار حرکت کنیم؛ هرچند که در برخی اوقات، نوسان نرخ حالت داخلی دارد و نه بین المللی.

برنامه های توسعه جدید برای بورس انرژی

سید علی حسینی در ادامه به تلاش برای افزایش حجم عرضه ها اشاره کرد و گفت: با رایزنی های صورت گرفته در تلاش هستیم تا هر حجمی از عرضه را درخصوص کالاهای مختلف وارد بورس انرژی کنیم تا بتوان حتی تزریق مویرگی کالابه این بازار را نیز مورد توجه قرار داد. این تلاش ها موجب شده تا از یکسو حجم معاملات در بورس انرژی افزایش یافته و از سوی دیگر نگاه بدنه تصمیم سازی به معاملات بخش خصوصی در بورس انرژی معطوف شود. به عنوان مثال در احکام صادره به مدیران ارشد وزارت نفت، توجه و حمایت از بورس انرژی مورد تاکید قرار گرفته است. هم اکنون وزارت نفت پیشنهاد کرده است که خریداران کوچک، متوسط و بزرگ به صورت کنسرسیوم به عرضه های بزرگ ورود کرده و محموله های مهمی را خریداری کنند. شاید در گذشته ابزارهای صادراتی بخش خصوصی مورد توجه قرار نگرفته یا حتی انکار می شد؛ ولی هم اکنون مورد توجه و مورد تایید است. اگر واحدهای کوچک تر صادرکننده مورد توجه قرار نگیرند، هیچ گاه بزرگ نخواهند شد. انحصار بخش دولتی قطعا قابل قبول نیست؛ هرچند ممکن است شکست خورده باشد.

 مدیرعامل بورس انرژی درخصوص قیمت های پیشنهادی عرضه ها عنوان کرد: هم اکنون قیمت های پایه در بورس انرژی از نرخ های جهانی تبعیت می کند؛ ولی در صورتی که شاهد افزایش حجم عرضه ها و رونق معاملات باشیم، بعید نیست که بتوان مرجع قیمت گذاری در منطقه بود. به عنوان مثال در صورتی که تمامی عرضه های محموله ای همچون نفت کوره در بورس انرژی صورت پذیرفته و مورد قیمت گذاری قرار گیرد، قطعا بورس انرژی را می توان به جای بورس DMT دبی مرجع قیمتی این کالادر منطقه به شمار آورد. پیشنهاد واضح ما این است که تمام عرضه محموله های کوچک وزارت نفت در بورس انرژی صورت پذیرد. وی درخصوص تامین میعانات گازی نیز عنوان کرد: هم اکنون وضعیت تامین میعانات گازی در بدنه وزارت نفت مطلوب است و در صورتی که شرایط کلی تقاضا به حجم مورد نظر و پراکندگی جغرافیایی مشخص در دسترس باشد، می توان در مذاکرات رسمی عنوان کرده و مورد بحث قرار داد.

سیدعلی حسینی درخصوص وضعیت عرضه در بورس انرژی عنوان کرد: به صورت متوسط 5 2 برابر میانگین حجم معاملات، در بورس انرژی عرضه صورت گرفته است و حجم عرضه ها بیش از مصرف داخلی است. هرچند ویژگی های آب و هوایی، فصول تعمیر و نگهداری و محدودیت های تولید را نمی توان نادیده گرفت؛ ولی به صورت کلی حتی برای کالاهای جذاب نیز حجم عرضه ها در کل برابر با حجم تقاضا بوده است. با توجه به تمامی این موارد به نظر می رسد به ایجاد دپارتمانی در وزارت نفت نیاز داریم تا نیاز مصرف کنندگان داخلی را در اولویت اصلی قرار داده و آن را تامین کند که حمایت از توسعه پالایشگاه های کوچک نیز باید در دستور کار قرار بگیرد. حتی در بازارهای بین المللی نیز چندی پیش تقاضای پالایشگاه های کوچک مورد توجه قرار نمی گرفت؛ ولی هم اکنون مثلادر بازار چین با وساطت ویتول ( شرکتی سوئیسی – هلندی فعال در تجارت محموله های نفتی و حامل های انرژی) به پالایشگاه های این کشور نیز محموله هایی عرضه شده است. در هر حال اگر چشم انداز تولید و تقاضای بخش خصوصی به صورت رسمی اعلام شود، قطعا می توان بدنه دولتی را به افزایش حجم عرضه ها ترغیب کرد.

   

    

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن