پیشی گرفتن توتال از سایر غولهای انرژی
با افزایش تدریجی قیمت نفت، غول بزرگ نفتی فرانسه، توتال، خود را برای دور جدیدی از زورآزمایی در عرصه نفت و گاز آماده می کند. به گفته پاتریک پویان، رئیس شرکت، «اکنون و بعد از دو سال حالت تدافعی، با تمام قوا آمادهایم پروژههای بزرگ را در اختیار بگیریم».
به گزارش خبرنگار بینالملل انرژی امروز، این شرکت در نظر دارد طی 18 ماه آینده و برای افزایش تولید، 10 پروژه جدید را در راس برنامههای خود قرار دهد.
طبق گزارش بیکر هوگز، با توجه به روند فعالیت این شرکت و دیگر شرکتهای فعال در تولید و اکتشاف نفت و گاز و استقبال بازار، تعداد دکلهای فعال در آمریکا بیش از 200 دستگاه نسبت به سال قبل افزایش داشته است.
اخیرا، سود سهام این شرکت بعد از سه سال ثابت ماندن، به ازای هر سهم 2.62 دلار (2.45 یورو) افزایش داشت. اقدامات موثر مسئولان توتال برای کنترل هزینهها، نهتنها باعث افزایش سود سهام شده، بلکه موجب شده تمامی فعالیتهای اکتشاف و تولید شرکت با حداقل بدهی انجام شوند، به نحوی که مسوولان اعلام کردهاند در صورت ثابت ماندن قیمت نفت روی بشکهای 50 دلار نیز فعالیتهای شرکت به نحو احسن انجام شده و حتی قادر هستند سود سهام را نیز نقدی پرداخت نمایند.
به عبارت دیگر، با قیمت 50 دلار، توتال نهتنها قادر است به روند رو به رشد خود ادامه دهد، بلکه میتواند سودی قابلملاحظه نیز به دست آورد که خود، علامت هشداری است برای برخی از تولیدکنندگان اوپک که مکرر اعلام کردهاند برای پوشش دادن هزینههای خود نیازمند نفت بشکهای 80 دلار هستند. اما اقدامات هوشمندانه توتال به آنها ثابت کرده که دوران گشادهدستی و صرف هزینههای گزاف به مدد قیمت بالای نفت و سرشار شدن عواید هنگفت به جیب کشورهای تولیدکننده، سپری شده است.
مقامات شرکت در گزارش سالیانه، برنامههای خود برای افزایش تولید بالغ بر پنج درصد تا چهار سال آینده را اعلام کردهاند و درنظر دارند مجموع تولید روزانه شرکت را به 2.45 میلیون بشکه افزایش دهند.
پویان گفت: با اعتماد به آینده، به سهامدارانمان قول افزایش سود سهامشان را دادهایم و به قولمان نیز عمل خواهیم کرد. هدف از آغاز پروژههای جدید، آماده ساختن آینده همگام با قانونمندی و کاهش هزینههاست، زیرا بعید نیست قیمت نفت دوباره کاهش یابد.
عملکرد بسیار موفق توتال در انجام پروژهها، همراه با تیم مدیریتی قوی و داراییهای قابل توجه، شرکت را از وجهه قابلقبولی نزد سرمایهگذاران برخوردار کرده است. اما تمامی تولیدکنندگان نفت از جمله BP، اکسون موبیل و شل موقعیت توتال را نداشتهاند و در سه ماهه چهارم 2016 نتوانستند نظر مثبت تحلیلگران حوزه انرژی را به خود جلب کنند.
سال گذشته، عملکرد قوی شرکت توتال در بخش اکتشاف و تولید باعث شد 51 درصد نسبت به سال قبل افزایش سود داشته باشد. در بخش پالایش و پتروشیمی نیز سود شرکت 13 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت.
اما BP در میان غولهای انرژی از عملکرد بسیار ضعیفتری نسبت به بقیه برخوردار بود. شرکتهای اکسون موبیل و شل در گزارشهای سالیانه خود اعلام کردند با توجه به اوضاع کنونی قیمت نفت، میزان نقدینگی آنها میتواند هزینهها و سود سهامشان را پوشش دهد، اما مقامات BP اعلام مردند برای جبران خلاء موجود نیاز به نفت بالای 60 دلار دارند.
از سوی دیگر، عملکرد موفق توتال برای بسیاری از تولیدکنندگان اوپک – از جمله ایران – خبر بسیار خوبی است. چندی پیش توتال قراردادهای مقدماتی برای توسعه گاز در ایران و نفت در برزیل و اوگاندا را به امضا رساند و اگر آمریکا تحریمهای جدیدی علیه ایران درنظر نگیرد، قرارداد پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی تا تابستان به سرانجام خواهد رسید.
اما در میان تمامی شرکتهای کوچک و بزرگ فعال در عرصه انرژی آمریکا، به نظر می رسد توتال تا به امروز توانسته سربلند و موفق ظهور نماید.
به گفته پویان، یکی از درسهای بزرگی که این شرکت از صنعت انرژی آموخته این است که بهدقت و موشکافانه شرایط بازار را بسنجد، بهموقع برای پروژهها هزینه کند، و همواره ذخیرهای برای موقعیتهای دشواری که اجتنابناپذیر بوده و گاه و بیگاه بروز مینماید، در اختیار داشته باشد.