برداشت گاز ایران در پارس جنوبی یک تریلیون مترمکعب شد
برداشت تجمعی گاز ایران در پارس جنوبی از سال 1381 تاکنون به بیش از یک تریلیون مترمکعب رسیده که پیش بینی میشود تا اواسط سال 96 با راهاندازی کامل پنج فاز جدید تولید روزانه گاز ایران و قطر در این میدان مشترک برابر شود.
ایران پس از پشت سر گذاشتن دوران جنگ تحمیلی از سال 1381 بهره برداری و تولید گاز از اولین فاز پارس جنوبی را آغاز کرد و با گذشت نزدیک به 15 سال هم اکنون ظرفیت تولید گاز ایران در این میدان مشترک با قطر به حدود 500 میلیون مترمکعب در روز رسیده است.
از سوی دیگر هم اکنون شمارش معکوس برای بهره برداری از پنج فاز جدید پارس جنوبی شامل فازهای 17، 18، 19، 20 و 21 پارس جنوبی آغاز شده که این پنج فاز از ظرفیت تولید روزانه حدود 150 میلیون مترمکعب گاز شیرین و پالایش شده، 237 هزار بشکه میعانات گازی، یکهزار و 200 تن گوگرد، سه میلیون تن اتان و سه میلیون و 150 هزار تن گازمایع شامل پروپان و بوتان برخوردار هستند.
با بهره برداری کامل از این پنج فاز جدید ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران در مجموع با بهره برداری معادل 21 فاز پارس جنوبی ظرفیت تولید گاز ایران از این میدان به حدود 550 تا 570 میلیون مترمکعب در روز می رسد.
با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی ایران در یک قدمی برداشت روزانه برابر با قطر قرار می گیرد به طوری که هم اکنون ظرفیت تولید گاز قطر در پارس جنوبی به حدود 600 میلیون مترمکعب در روز رسیده اما به دلیل نوسان بازار فروش LNGعملا زیر ظرفیت نامی اقدام به تولید گاز می کند.
بر اساس برنامه های تعیین شده توسعه ای پارس جنوبی، پس از بهره برداری از پنج فاز جدید، سال اینده هم تولید زودهنگام گاز طبیعی از پنج فاز دیگر این میدان مشترک شامل 13، 14، 22 تا 24 پارس جنوبی آغاز می شود که در این صورت با احتساب تولید زودهنگام روزانه حدود 75 میلیون مترمکعب و سپس تولید نهایی روزانه 150 میلیون مترمکعب ظرفیت تولید گاز ایران در پارس جنوبی از مرز 700 میلیون مترمکعب در روز عبور می کند.
بنابراین ایران تا اواسط فروردین ماه سال آینده موفق به تولید روزانه برابر گاز طبیعی با قطر می شود و با راه اندازی فازهای نیمه کاری در برداشت روزانه گاز طبیعی از این کشور همسایه حاشیه جنوبی خلیج فارس پیشی خواهد گرفت.
این در حالی است که به استناد آخرین گزارش ارائه شده از سوی شرکت نفت و گاز پارس مجموع برداشت گاز طبیعی ایران از پارس جنوبی از سال 1381 تاکنون از مرز یک تریلیون مترمکعب عبور کرده که یک رکورد برداشت گاز از این میدان مشترک با قطر محسوب می شود.
درآمد سالانه 90 میلیارد دلاری توسعه پارس جنوبی
بر اساس محاسبات انجام گرفته و با احتساب هر مترمکعب گاز غنی تولید شده (شامل اتان، متان، پروپان و بوتان) ۱۳ سنت و هر بشکه میعانات گازی ۵۰ دلار، ارزش محصولات تولیدی هر دو فاز استاندارد پارس جنوبی (فاز ۱۹ معادل دو فاز استاندارد ظرفیت تولید گاز و محصولات گازی دارد) روزانه حدود ۳۰ میلیون دلار و سالانه معادل ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار برآورد میشود.
به عبارت ساده تر به طور متوسط سالانه از محل تولید و فروش گاز طبیعی و سایر محصولات تولیدی فازهای پارس جنوبی حدود 90 میلیارد دلار درآمد نصیب اقتصاد ملی می شود که بر اساس آخرین گزارش ارائه شده از سوی شرکت ملی نفت ایران به دیوان محاسبات از سال 1381 تاکنون ارزش گاز و محصولات گازی تولید شده در پارس جنوبی به حدود 460 میلیارد دلاری می رسد.
در این بین به منظور توسعه این میدان مشترک که از آن به عنوان یکی از سیاستهای کلان اقتصادی کشور نام برده می شود ساخت ١٣ پالایشگاه بزرگ گازی و ۴٠ سکوی تولیدی در دستور کار قرار گرفته که تاکنون ١٠ پالایشگاه ساحلی و ٢۵ سکو در دریا تکمیل و در مدار بهره برداری قرار گرفته است.
نکته قابل توجه آن آست که در بخش فراساحلی و با هدف انتقال گازهای ترش از سکوهای دریایی به پالایشگاه ساحلی هم در مجموع برای تمامی 24 فاز پارس جنوبی احداث 3150 کیلیومتر خط لوله 32 اینچی پیش بینی شده که تاکنون بالغ بر 2400 کیلومتر خط لوله در آبهای خلیج فارس نصب و راه اندازی شده است.
در مجموع برای کل پارس جنوبی ۴١۵ حلقه چاه تعریف شده که از این میزان ٢٨۵ حلقه چاه حفاری و ١۵٧ حلقه چاه باقیمانده است.
بر اساس بودجه مصوب برای توسعه کل پارس جنوبی، 91 میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز بوده که حدود 31 میلیارد دلار آن در پروژههای خاتمه یافته صرف شده و از 60 میلیارد دلار باقیمانده هم تاکنون 30 میلیارد دلار در طرح های در حال انجام هزینه شده و ٢١ میلیارد دلار هم برای توسعه نهایی و فشارافزایی میدان هزینه خواهد شد.
در مجموع با تکمیل توسعه فازهای پارس جنوبی در کنار تولید روزانه 700 میلیون مترمکعب گاز طبیعی، سالانه 9میلیون تن اتان، 10 میلیون تن پروپان و بوتان و روزانه یک میلیون بشکه میعانات گازی به همراه 5200 تن گوگرد تولید خواهد شد.