ترکمنها به اساس تجارت انرژی پایبند نبودند
مدیر امور بینالملل شرکت ملی گاز ایران گفت: با وجود مشکلات پیش آمده در تولید فازهای پارس جنوبی و قطع گاز از سوی ترکمنستان ما به قراردادهای سواپ گاز همچنان متعهد هستیم و در اوج بدعهدی ترکمنستان عملیات سواپ را انجام دادیم.
بهزاد بابازاده در گفتگو با خبرنگار گاز «انرژی امروز» با اشاره به بدعهدی شرکت ترکمن گاز در اجرای تعهداتش توضیح داد: متاسفانه ترکمنها از بدو تحویل گاز نسبت به تکالیف قراردادی خود بیتوجه بوده و سابقه خوبی در عمل به وظایف قراردادی خود نداشتهاند. برای مثال، در طول سالهای گذشته در مقاطع مختلف مبادرت به قطع جریان گاز صادراتی خود به ایران و امتیاز خواهی کردهاند.
او ادامه داد: این اتفاق در سال 2006 و 2008 به بهانه پایین بودن قیمت گاز و در سال های اخیر به بهانه تاخیر در پرداخت انجام گرفته است.
مدیر امور بینالملل شرکت ملی گازایران درباره آغاز رابطه ایران و ترکمنستان در خصوص مراودات گازی گفت: همکاری گازی با ترکمنستان از قرارداد گازی با این کشور که در سال 1995 امضا شده است، آغاز شد. ترکمنستان از دیرباز به عنوان یکی از جمهوریهای تشکیلدهنده شوروی گاز طبیعی تولید می کرده و پس از استقلال این کشور از شوروی، قرار دادی در سال 1995 بین جمهوری اسلامی ایران و شرکت ترکمن گاز، برای واردات گاز امضا و تحویل گاز هم از سال 1997 آغاز شد.
او با بیان اینکه «ترکمنها از بدو تحویل گاز نسبت به تکالیف قراردادی خود بیتوجه بوده است»، افزود: ترکمنها سابقه خوبی در عمل به وظایف قراردادی خود نداشتهاند. برای مثال، در طول سالهای گذشته در مقاطع مختلف مبادرت به قطع جریان گاز صادراتی خود به ایران و امتیازخواهی کرده اند. این اتفاق در سال 2006 و 2008 به بهانه پایین بودن قیمت گاز و در سال های اخیر به بهانه تاخیر در پرداخت انجام گرفت.
او در باره اقدام ترکمنستان در قطع گاز در زمستان گفت: در زمستان سال جاری نیز شرکت ترکمن گاز به بهانه تاخیر در پرداخت و بدهی قبلی شرکت ملی گاز ایران از اول ژانویه 2017 گاز صادراتی خود به ایران را از هر دو نقطه تحویل در سرخس و چالایوک قطع کرد.
بابازاده تصریح کرد: این اقدام به موجب قرارداد به هیچ وجه جایز نبود و شرکت ملی گاز ایران نیز اعتراض خود را به طرف ترکمنی منعکس کرد، اما در عمل قطع جریان گاز نتوانست هدفی را که ترکمن ها به دنبالش بودند، که اعمال فشار بر شرکت ملی گاز و امتیازخواهی بود، محقق کند.
مدیر امور بینالملل شرکت ملی گازایران درباره مشکلات پیشآمده پس از قطع گاز گفت: این اقدام ترکمنها موجب تحمیل مشکلاتی برای تامین گاز استانهای شمالی شد؛ چرا که گاز ترکمنستان عمدتا به مصرف شهرهای شمالی کشور میرسید و قطع جریان گاز وارداتی بدون اطلاع قبلی باعث تحمل فشارهایی شد. بخصوص اینکه قطع جریان گاز وارداتی مصادف با بروز مشکلاتی در تولید داخلی گاز از حوزه گازی پارس جنوبی بود.
او درخصوص اقدامات اضطراری انجام گرفته پس از قطع گاز ترکمنستان گفت: به یکباره حداکثر تولید و عرضه گاز کاهش پیدا کرد و با کمبود گاز در شبکه مواجه و مجبور شدیم برای تامین نیاز بخش خانگی و تجاری عرضه گاز، بخش نیروگاهی، صنعتی و حتی تزریق گاز به مخازن را کاهش دهیم.
بابازاده درباره مشکلات پیشآمده در تولید از فازهای پارس جنوبی گفت: متاسفانه در ابتدا پارگی خط انتقال گاز دریایی فاز 19 را داشتیم. حادثه دوم آتش سوزی در فازهای 20 و 21 بود و آخرین آن مشکل در خط انتقال گاز دریا از فاز 16 بود. این حوادث در مجموع باعث شد که ظرفیت تولید ما بیش از 6 56 میلیون مترمکعب در روز کاهش پیدا کند. در صورتی که اگر این حوادث رخ نمی داد؛ حتی با قطع واردات، ما نیازی به قطع گاز نیروگاهها یا صنایع نداشتیم.
او با بیان اینکه «ما به قراردادهای سواپ گاز همچنان متعهد هستیم»، گفت: ما در اوج بدعهدی ترکمنستان عملیات سواپ را انجام دادیم و معتقدیم پایبندی به تعهدات و قراردادهای بینالمللی، اساس تجارت انرژی در حوزه بین الملل است.