خطر جدی سونامی در مکران

رییس مرکز پیش‌بینی زلزله پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‎‌شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به اینکه باید ایران را به عنوان یک کشور سونامی‎خیز معرفی کنیم، گفت:مکران، یک منطقه سونامی‎خیز است که از لحاظ امنیتی، اقتصادی، ارتباطات و…برای ما بسیار مهم است اما متاسفانه شناخت ایران درباره گسل مکران صفر است.

به گزارش «انرژی امروز» دکتر محمد مختاری با اشاره به اینکه در منطقه مکران گسل‌های شاخه‌ای زیادی وجود دارد که به بزرگی و شدت سونامی کمک می‌کند، گفت:این در حالی است که ما اطلاعات کافی از آنها نداریم فقط می‌دانیم محاسبات نشان می‎دهد اگر سونامی رخ دهد ارتفاع آب حداقل تا ۱۵ متر بالاتر می‌آید.

وی با اعلام اینکه برگزاری سمینارها و کارگروه‎های آموزشی بین‎المللی می‌تواند اهمیت زیادی در این زمینه داشته باشد، اظهار کرد: اگر بتوانیم سمینارهایی را که کارگروه منطقه‌ای سامانه پیش‌بینی و هشدار سونامی منطقه شمال غرب اقیانوس هند برگزار می‎کند در ایران برگزار کنیم، می‎توانیم خواسته و نیاز خودمان را هم در زمینه شناسایی گسل مکران و احتمال وقوع سونامی در ایران برآورده کنیم.

مختاری یادآور شد: تاکنون ایران به عناون منطقه سونامی‌خیز شناخته نشده است اما این در حالی است که در سال 1945 سونامی 8.1 ریشتری در این منطقه با مرکزیت عمان و پاکستان رخ داد که چهار هزار نفر بر اثر آن کشته شدند، هنوز هم اگر سخنی درباره مکران پیش آید همه آنجا را به عنوان یک منطقه بکر می‎شناسند و اطلاعات دقیقی درباره آن ندارند.

وی تصریح کرد:مکران یک منطقه استثنایی در دنیا است زیرا در این منطقه دو لایه گسلی به هم فشار می‌آورند و گسل ایران در برابر این فشار مقاومت می‌کند بنابراین گسل اقیانوسی به زیر آن رفته است اما درباره اینکه کدام گسل، زلزله و سونامی ایجاد می‌کند اطلاع کافی در اختیار نداریم. مکران ، یک منطقه سونامی خیز است که از لحاظ امنیتی، اقتصادی و ارتباطات و.. برای ما بسیار مهم است اما متاسفانه شناخت ایران درباره گسل مکران صفر است.

رییس مرکز پیش‌بینی زلزله پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله گفت: تاکنون زمین‌لرزه شدیدی در ایران نداشتیم اما اخیرا زمین لرزه‌های کوچکی را در این منطقه مشاهده می‌کنیم که نشان می‌دهد وقوع سونامی در مکران جدی است.

وی افزود: سونامی دو ضرر دارد نخست اینکه زمین لرزه رخ می‎دهد و خرابی به بار می‎آورد و دوم اینکه آن زمین‎لرزه منجر به وقوع سونامی شده و سونامی نیز خود تخریب‎های زیادی در پی دارد.

مختاری تاکید کرد: به منظور شناسایی بهتر گسل مکران و ایجاد آمادگی برای وقوع سونامی، عضو کارگروه منطقه‎ای سامانه پیش‌بینی و هشدار سونامی منطقه شمال غرب اقیانوس هند شدیم و بر آن هستیم تا با همکاری آنها تحت نظارت یونسکو، این منطقه را از نظر زمین‌شناسی و ساختار منطقه‎ای شناسایی کنیم.

وی افزود: پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی با همکاری این کشورها برنامه‌ریزی کرده است که روش‌های مختلف لرزه نگاری را به‎کار بندد و در آینده خیلی نزدیک برداشت لرزه‌نگاری داشته‌باشد تا به وسیله آن ساختار زمین‌شناسی و گسل مکران را بشناسد.

به گفته مختاری، دولت و سازمان برنامه و بودجه از این اقدام پژوهشگاه اقیانوس‎شناسی و علوم جوی حمایت کردند و نیروی دریایی نیز اعلام آمادگی کرده است که در این راستا به پژوهشگاه اقیانوس‎شناسی کمک کند.

رییس مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله اظهار کرد: در این همکاری، مدل‎سازی‌های مختلف درباره چگونگی حرکت سونامی، شدت، ارتفاع امواج، میزان نفوذ و دیگر شناسه‎های سونامی انجام می‎شود تا بتوانیم متوجه شویم که سونامی چند دقیقه پس از وقوع زلزله رخ می‎دهد و موج آن تا کجا می‎رسد که بتوانیم جانمایی شرکت‌ها و تشکیلات سازمانی را که قرار است در طرح توسعه مکران ساخته شود، به‌صورت دقیق انجام دهیم.

وی افزود: این کار را انجام می‎دهیم که بتوانیم ساختمان‎های خود را در فاصله معین از دریا و در ارتفاع بالاتر بسازیم که کمترین آسیب را از سونامی متحمل شوند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن