زیرساخت کنونی پاسخگوی هوشمندسازی برق نیست
معاون سیستمهای اندازهگیری و شبکه هوشمند سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) از مدیریت 1000 مگاوات بار شبکه برق در سال جاری از طریق نصب 150 هزار کنتور هوشمند برای مشترکین بزرگ برق خبر داد.
هادی مدقق، عضو هیاتمدیره ساتبا در حاشیه هفدهمین نمایشگاه بین المللی برق، در گفتگو با خبرنگار نیروی «انرژی امروز»، با تاکید بر اینکه «پیش از ادغام سانا و سابا و تشکیل ساتبا، سابا مجری طرح فهام بود»، گفت: نصب کنتورهای هوشمند سال گذشته در حوزه مشترکین بزرگ به صورت وسیع در کل کشور شروع شد و تا پایان سال حدود 150 هزار کنتورهوشمند برای این مشترکین با مجموع باری بالغ بر 15 هزار مگاوات نصب شد.
وی تصریح کرد: در پیک سال جاری با این ظرفیت و سیستم حدود 1000 مگاوات مدیریت بار شد که به معنای کمک به شبکه به اندازه نیروگاه 1000 مگاواتی است. نصب این کنتورها بیشتر برای مشترکین بزرگ و کشاورزی صورت گرفت.
معاون سیستمهای اندازهگیری و شبکه هوشمند ساتبا، درمورد نصب کنتور هوشمند برای مشترکین خانگی نیز گفت: برای نصب این کنتورها همزمان برای مشترکین عادی کارهایی را آغاز کردیم و درصورت توسعه زیرساختهای مخابراتی که الزام است، میتوانیم هوشمندسازی شبکه را برای همه مشترکین کشور انجام دهیم.
وی افزود: زیرساختهای موجود در حال حاضر پاسخگوی نیازهای ما نیست؛ اما خوشبختانه در حوزه ICT و وزارت ارتباطات اتفاقات خوبی میافتد، اپراتورهای جدید و اینترنت اشیاء وارد عرصه شدند و فضای لازم را ایجاد میکنند تا اپراتور خاص شبکه هوشمند به وجود آید.
به گزارش انرژی امروز، طرح فهام در راستای مدیریت مصرف، کنترل بار و اضافه برداشت در مواقع بحرانی، کاهش تلفات و بهبود سیستمهای وصول درآمد و ایجاد سیستمهای قرائت، کنترل مصرف برق و توسعه خدمات دولت الکترونی صورت میگیرد و اجرای آن از سال 1389 با سه پروژه آغاز شد.
سیستم اندازهگیری هوشمند (AMI) سیستم یکپارچهای شامل سختافزار، نرمافزار، شبکه و بستر مخابراتی است و اطلاعاتی نظیر مصرف، دیماند، ولتاژ، جریان و اطلاعات دیگر را به صورت نزدیک به Real Time از سمت مصرف کننده دریافت میکند.
این سیستم با ایجاد بستر مخابراتی دو طرفه قابلیت قرائت، پیکربندی، نظارت و کنترل از راه دور کنتور، جمعآوری، مدیریت، پردازش و تحلیل اطلاعات جمعآوری شده را داشته و گرافها و گزارشهای لازم را تولید میکند. تمام فرآیند مذکور به صورت خودکار انجام میپذیرد. سیستم اندازهگیری هوشمند(AMI) در قالب طرح «فراسامانه هوشمند اندازهگیری و مدیریت انرژی (فهام)» توسط سازمان بهرهوری انرژی ایران طی یک برنامه زمانی هفت ساله در سطح کشور تعریف شد.