وسوسه‌های نفت 60 دلاری!

هفته گذشته یک نویسنده بخش انرژی بلومبرگ، از این‌که نفت برنت به 60 دلار رسیده اما چندان خوشحالی در بین تولیدکنندگان دیده نمی‌شود؛ اظهار تعجب کرده بود. حالا همین شاخص جهانی از 60 دلار هم عبور کرده است و هرکسی می‌تواند تصور خوشحالی و شادی اوپکی‌ها را هرچند در خلوت خودشان، داشته باشد،‌ این قیمت مطلوب‌ترین سطح قیمتی برای این کارتل‌هاست.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل «انرژی امروز» با این حال برخی تحلیل‌گران نسبت به پیامدهای این قیمت برای تولیدکنندگان اوپک هشدار می‌دهند.

برهمین اساس،‌ اویل‌پرایس می‌نویسد: اعضای اوپک تاریخی از تقلب در سهم تولید نفت پشت سر خود دارند. آنها در این توافق هم تقلب کرده‌اند، و در این میان عربستان سعودی با کاهش تولید خود سرپوشی بر این تقلب‌ها گذاشته است. حالا که نفت به 60 دلار رسیده،‌ محرک‌های تقلب هم بیشتر می‌شود.

استفان برننوک، تحلیلگر نفت در مصاحبه با CNBC، گفته است که اوپک با سه چالش اساسی در توافق تولید اوپک مواجه است.

اول: لیبی و نیجریه هستند که از توافق کاهش تولید معاف هستند، و توانسته‌اند 964 هزار بشکه در روز بیشتر نفت تولید کنند. حالا با 60 دلاری شدن نفت، ‌هیچ تضمینی برای اوپک در خصوص میزان تولید این کشورها وجود ندارد.

چالش دوم و چالش سوم به هم مربوط هستند. حتی اگر این تقلب‌ها متوقف هم شود، ‌با بالا رفتن قیمت‌ها چطور می‌توان جلوی تقلب را گرفت درحالیکه تقاضای بازار در حال بالا رفتن است و به ویژه که شیل ایالات متحده هم به تولید خود ادامه می‌دهد.

صادرات نفت ایالات متحده به بیش از 2.1 میلیون بشکه در روز رسیده و در حال گسترش هم هست در حالی که هنوز هم تفاوت قیمت بین برنت و WTI وجود دارد و در نتیجه WTI را بیشتر از برنت خاورمیانه برای مشتریان نفت جذاب می‌کند.

روسیه هم به دلیل اینکه در توافق با اوپک فقط 300 هزار بشکه از میزان تولید خود کم کرده است، در حال به دست گرفتن بازار و خارج کردن سهم اوپک از بازار از دست تولید کنندگان اوپک است.

اوپک برای اینکه مطمئن باشد هر کس به سهم خود عمل می‌کند راه درازی در پیش دارد. در بین اعضا اوپک رقابت بر سر به دست آوردن سهم دیگران وجود دارد: ایران و عراق به خرج عربستان در حال افزایش صادرات خود هستند،‌ صادرات عربستان در آگوست به 6.6 میلیون بشکه در روز رسید.

اویل پرایس می‌نویسد واقعیت این است که این افزایش قیمت به دلیل کاهش تولید نفت اوپک نیست. در عوض به این دلیل است که پوتین رییس‌جمهور روسیه و وزیر انرژی عربستان و شاهزاده عربستان اعلام کرده‌اند که خواهان ادامه کاهش تولید نفت هستند.

هرچند ممکن است حمایت این دو قدرت نفتی از توافق کاهش تولید نفت باعث شود عرضه نفت به سطح مطلوب برسد، اما این کافی نیست. اگر این طور بود باید از همان ابتدا پایبندی به تعهد تولید به 100 درصد می‌رسید، و می‌دانیم که از همان ابتدا 100 درصد نبود.

در این صورت، یک تولید کننده نفت در حال حاضر چکار باید انجام دهد؟ شاید عربستان سعودی با این استدلال که هر چقدر شما بیشتر به تعهد خود پابرجا بمانید، قیمت بیشتری هم دستتان را خواهد گرفت، بتواند به طریقی خواسته خود را اعمال کند. یا اصلا استدلال بهتری داشته باشد: اگر در این بازی همراه نشوید، قیمت‌ها به کمتراز 40 دلار خواهد رسید و توسعه غیرممکن خواد بود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن