انتقاد از تخصیص یارانههای غیرهدفمند به حاملهای انرژی
مدیرعامل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت، تخصیص یارانههای غیرهدفمند به حاملهای انرژی را سرمنشا بسیاری از چالشهای اقتصادی از جمله مصرف بالای انرژی، بهرهوری پایین، تولید غیررقابتی و ایجاد ثروتهای نامشروع در کشور عنوان کرد.
به گزارش انرژی امروز، علی وکیلی صبح امروز (دوشنبه، ۲۰ آذرماه) در سومین همایش ملی «ساختمان پایدار، مصرف بهینه انرژی»، با اشاره به مطالعات انجام شده درباره چشمانداز مصرف انرژی در ایران در قالب طرحهایی مانند طرح جامع انرژی کشور، گفت: این مطالعات نشان میدهد در صورت ادامه روند کنونی مصرف انرژی، ایران در آیندهای نه چندان دور واردکننده انرژی میشود و این رویداد برای بزرگترین کشور برخوردار از ذخایر هیدروکربوری در جهان بسیار تلخ و ناگوار است.
وکیلی، تخصیص یارانههای غیرهدفمند به حاملهای انرژی را سرمنشا بسیاری از چالشهای اقتصادی کشور عنوان کرد و گفت: این یارانهها، انگیزهای برای استفاده از محصولاتی با مصرف انرژی بهینه باقی نگذاشته است.
وی ادامه داد: در کشورهای پیشرفته، فرهنگ خرید محصولات با مصرف انرژی استاندارد و بهینه در میان مردم نهادینه شده و نبود تقاضا برای محصولات انرژیبر، اصلیترین و موثرترین سازوکاری است که عرضه تولیداتی از این دست را محدود کرده است.
وکیلی در عین حال به اجرای طرح هدفمندسازی یارانههای انرژی در ایران اشاره کرد و گفت: با اجرای این طرح، یارانههای انرژی هدفمند نشد و به همین دلیل، به جای آنکه تولید تحریک شود، مصرف تحریک شد و به مشکلات موجود در کشور دامن زد.
به گفته وی، کاهش غیرهدفمند یارانهها و افزایش قیمت تمام شده کالا از یک سو، نبود امکان استفاده از فناوریهای روزآمد به دلیل تحریمها و اعطا نشدن تسهیلات به تولیدکنندگان از سوی دیگر و سرانجام قاچاق و واردات کالاهای بیکیفیت به کشور، عواملی بود که ناگزیر تولیدکنندگان ایرانی را با مشکلات بسیاری روبهرو کرد.
وکیلی با بیان اینکه دهکهای پایین و کمدرآمد کشور از یارانههای انرژی بهرهای نمیبرند و این یارانهها به ایجاد ثروتهای نامشروع کمک میکند، یادآور شد: قیمت تمام شده کالاهای ما در پوشش یارانههای انرژی مشخص نیست و به رغم اختصاص یارانه، تولیدکنندگان ما توان رقابت ندارند.
مدیرعامل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت با بیان اینکه هدفمندی یارانههای انرژی به شکل درست، آثار مثبت خود را در همه زمینههای اقتصادی برجای میگذارد و اقتصاد را به سمت توسعه پایدار پیش میبرد، ادامه داد: با قیمتهای فعلی حاملهای انرژی، مردم انگیزهای برای ساخت ساختمانهایی با مصرف بهینه انرژی ندارند؛ از خرید خودروی پرمصرف اجتناب نمیکنند و بدیهی است با وجود تقاضا، تولیدکنندگان هم به روند تولیدات انرژیبر خود ادامه میدهند و این چرخه نادرست ادامه مییابد.
این مقام مسئول به فرآیند سخت، پیچیده و هزینهبر تولید و فراورش گاز به ویژه در دریا اشاره کرد و گفت: منطقی نیست که به طور مثال گاز با دشواریها و صرف هزینههای بسیار در پارس جنوبی تولید شود و از سویی شاهد این میزان اتلاف انرژی در کشور باشیم.
وی با تایید نقشی بسزا بخش حمل و نقل در آلودگی هوا و همچنین مصرف غیربهینه انرژی، به اتلاف شدید انرژی در ساختمانها نیز اشاره کرد و افزود: سالانه میلیاردها دلار یارانه انرژی به ساختمانها تعلق میگیرد و لازم است برای جلوگیری از اتلاف این سرمایهها، سازمان نظام مهندسی و دیگر نهادهای مرتبط در این زمینه نقش موثرتری ایفا کنند.
به گفته وکیلی، اگرچه مرکز تحقیقات مسکن، راه و شهرسازی و همچنین سازمان ملی استاندارد، گامهای خوبی در این مسیر برداشتهاند، اما اقدامهای انجام شده کافی نیست و باید بخشنامهها و استانداردهای ابلاغ شده، لازمالاجرا باشند.
وی خاطرنشان کرد: تا زمانی که بخشنامهای صادر شود و اجرای آن را صرفا از طریق خواهش یا گاه تحریک احساسات میهندوستانه دنبال کنیم، راه به جایی نمیبریم. باید با هرگونه تخطی از مقررات برخورد کرد و امیدواریم همراهی مجلس محترم شورای اسلامی در وضع قوانین مربوطه، به بهبود این فرآیند کمک کند.
سومین همایش ملی «ساختمان پایدار، مصرف بهینه انرژی»، صبح امروز (۲۰ آذرماه) در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی آغاز به کار کرده است و فردا (۲۱ آذرماه) به کار خود پایان میدهد.